Sällan har vi sett så många krampande muskler på Landskrona Idrottsplats som på onsdagskvällen när BoIS mötte allsvenska Elfsborg i Svenska cupen. Dessutom linkade någon spelare av med lite skadekänning. Men trots detta är klubbens massör Björn Andersson inte speciellt orolig över hälsoläget inför söndagens seriematch hemma mot Kristianstad på söndag klockan 16.

– Nej det ser värre ut än det är. Det är faktiskt så att det bara är de två tidigare skadorna – Raslan Al Kurdi och Edafe Egbedi – som är borta inför nästa match, säger Björn Andersson.

Raslan är borta hela säsongen men för ”Eddie” Egbedi ljusnar det vid horisonten.
– Ja han fick en kortisonspruta på torsdagen och det gav nästan omedelbart resultat. Den smärtstillande effekten gjorde att han blev rörligare och nu läker kortisonet ut inflammationen i ljumsken, förklarar Björn.

– Skadan inträffade när han sträckte ut muskeln i ljumsken. Kroppens egen läkeprocess innebär att den startar en inflammation för att läka skadan. Nu får den hjälp på vägen och efter ytterligare en veckas rehabträning ska ”Eddie” vara klar för spel, menar Björn.

Karim Sadat fick en ful spark på ankeln av en Elfsborgsspelare men det är inget som kommer att stoppa från spel på söndag.
– Nej absolut inte. Karim är spelklar på söndag utan tvekan, förklarar Björn.

I övrigt var det ett antal spelare som drabbades av kramp. De flesta fick kramp i benen men Saber Azizi fick sin i mellangärdet.
– Saber har inte spelat så många matcher i år och har inte samma nivå på sin matchkondition som övriga. Han har tidigare fått samma känning i mellangärdet då han blivit trött. Kramp är nämligen kroppens signal till hjärnan att ”nu är det slut med ansträngning nu måste jag vila”, förklarar Björn pedagogiskt.

– Om man inte lyssnar på kroppen när krampen kommer då finns det uppenbara risker att det blir långvariga skador på musklerna. Saber återhämtade sig snabbt och ville in igen men jag förklarade att så funkar kroppen. Om han fortsatt spela skulle krampen kommit igen om ett par minuter och då hade han kunnat bli långtidsskadad, säger Björn Andersson.

Många röster har höjts för att det täta matchandet och nu inte minst förlängningen mot Elfsborg skulle inverka menligt på BoIS spelare inför söndagens match.
– Att bli trött sliter inte ut kroppen. Nu får spelarna massage, försiktig träning och vila. Detta i kombination med ordentlig kost och vätska gör att de är hundra procent återställda på söndag, lovar Björn.

Finns det något sätt att fördröja krampen?
– Det enda är att man dricker rejält med sportdryck före och under match. I onsdags gick det åt massor, jag var tvungen att blanda mer i paus. Men kramp får alla när man uttömt alla sina krafter. I det läget är det bara att lyssna på kroppen. För sitt eget bästa, betonar Björn.

Bilden: Björn Andersson behandlar Saber Azizi.

Text och bild: Lasse Möller