På söndag spelar serieledande Landskrona BoIS borta mot jumbolaget FC Rosengård. Om någon mot all förmodan tror att det är ett uppgivet och på förhand slaget Rosengård som tar emot BoIS, så tror ni alldeles fel.

– Tvärtom vi ser verkligen fram emot denna match. Det finns ett antal omständigheter som talar till vår fördel, säger tränare Daniel Pode, som tog över ansvaret för laget under sommaruppehållet.
– För det första tror jag att tabelläget invaggar motståndarna att vi är en enkel motståndare. Men vi är betydligt bättre än tabellplaceringen. Sedan har BoIS en rad spelare och ledare med förflutet i Rosengård och det triggar förstås oss liksom det faktum, att vi föll stort uppe i Landskrona i våras, tillägger Daniel.

Rosengård genomgick vad som närmast kan liknas vid en metamorfos i somras. Redan efter sex omgångar fick tränaren Anders Grimberg lämna klubben. Han ersattes av Amir Poursamad och Ivica Kurtovic. Under uppehållet valde dock Poursamad – som har andra uppdrag inom föreningen – att lämna över skutan till trotjänaren Daniel Pode. Denna har många år bakom sig både som spelare och ledare i klubben.

Dessutom lät man kvasten gå i spelartruppen. Sju nya lirare in och fem fick lämna. De nya är Adriano Kalisiak, från IFK Malmö, Nehar Maliqi, från Veberöd, Norlla Amiri, lån från Trelleborgs FF, Baris Hemmet, från IFK Malmö, Egzon Sekiraca, senast i Ängelholms FF, Makindoh Ngobe och Ntokozo Mdletshe, båda från Sydafrika.
Spelare som lämnade var Tonny Tindberg, Edward Ofere, Mohammed Ramadan, Filip Widman och så Dino Mesic, som gick till Landskrona BoIS.

– Vi hade en bra trupp redan i våras och den är inte sämre nu. Problemet var att de spelare vi har inte fick spela det spel man är bra på. Att försöka göra om tekniska och offensiva spelare till något annat håller inte, förklarar Daniel Pode, som redan fått effekt på återgången till det som han uppfattar som Rosengårds trygghet.

– Vi slog Oddevold borta i senaste matchen och det var en oerhört viktig seger. Visserligen skiljer det ett antal poäng upp till fast mark men med ytterligare ett par tre segrar så är vi uppe i mitten, tillägger han.

Att det ska finnas möjligheter att ta skalpen på BoIS på söndag är något som Daniel Pode inte svävar på målet om.

– Det är två spelande lag som kommer att drabba samman. Visserligen leder BoIS serien men nu går vi ut i en derbymatch som har extra krydda i form av gamla Rosengårdsspelare och ledare i BoIS. Förhoppningsvis blir det även mycket folk på åskådarplats och jag menar att mycket lutar till vår fördel, säger Daniel.

– Vi har några skador som kom i samband med uppehållet men inga nya avbräck. Vi har inga avstängda spelare utan jag kan mönstra bästa tänkbara lag för tillfället. Vi är inne i en positiv trend och det ska bli riktigt roligt att mäta krafterna med BoIS, försäkrar Daniel Pode.

Varningssignalerna är skickade – nu om någonsin bör BoIS-spelarna vara förberedda på en synnerligen tuff match mot Rosengård på söndag.

Text: Lasse Möller, foto: Henrik Nordell (henriknordellphotography.com)