Efter ungefär 13 år som utlandsproffs i Holland och England tog Landskroniten och ur-BoIS-aren Jonas Olsson beslutet att flytta hem till Sverige igen. Att
ta klivet från West Bromwich i Premier League till division 1 och Landskrona BoIS var förstås aldrig realistiskt. Vinnarskallen och tävlingsinriktade Jonas Olsson valde huvudstaden och allsvenska Djurgårdens IF.

Men ränderna går som bekant aldrig ur och Jonas är fortfarande engagerad i BoIS öden och äventyr även om det blir svårare att följa laget från en position i Stockholm.
– Jag försöker uppdatera mig så gott jag kan. Jag följer hemsidan och dessutom håller pappa (gamle BoIS-backen och lagledaren Lennart Olsson) mig uppdaterad med rapporter och sms under matcherna, säger Jonas.
– Tyvärr har jag inte lyckats se någon match live i år mycket beroende på att våra matchdagar ofta kolliderat, tillägger han.

Vet du om att du kan följa samtliga BoIS matcher på webben?
– Nej det hade jag ingen aning om. Det måste jag kolla, säger Jonas glatt överraskad.
– Men det blir säkert läge att se någon match i höst. Jag är ändå ganska ofta hemma i Landskrona och lovar att komma om det bara funkar. BoIS finns ju varmt om hjärtat och jag tycker definitivt att laget hör hemma absolut lägst i Superettan, betonar Jonas.

Han tycker också att BoIS har ett verkligt guldläge att ta klivet upp i höst. Han utvecklar sina tankar.
– Jag vet hur det känns att ligga bakom ett lag som leder serien med fyra-fem poäng. Man måste hela tiden vara på absolut topp och sedan dessutom räkna med att få hjälp av andra lag för att ha en chans att gå ifatt. När man ligger i serieledning är inte pressen alls i närheten. Det finns inget behagligt i att behöva lita på andras hjälp och sedan dessutom inte ha utrymme för att misslyckas, förklarar Jonas.

– Som jag ser det verkar BoIS ha en ramstark defensiv och dessutom ett eget spel som är njutbart att titta på och som producerar segrar. Jag förstår om man till en del är lite besviken på att inte fler kommer och ser laget nu när det levererar, säger han.
Jonas ser också en liten bonusfördel i om BoIS går upp i Superettan.
– Då får ni ju spela derbyn mot HIF nästa år. Det vore väl lite kul, säger han med ett skratt.
– Jag är faktiskt imponerad av årets BoIS. Inte bara i serien utan av att man i cupen tar Elfsborg hela vägen genom en förlängning. Elfsborg är ett bra lag och det var otroligt starkt att stå upp mot dem, berömmer han.

För egen del jagar Jonas och hans Djurgården ledande Malmö FF i allsvenskan.
– Vi ligger väl lite långt efter dem tyvärr men i övrigt ser det bra ut. Efter en tveksam vår där vi behövde tid att spela in många nya spelare – bland annat jag själv – har vi kommit igång starkt i höst, tycker Jonas.
– Jag trivs bra på alla sätt både sportsligt och socialt. Men det krävdes lite omställningstid från många år utomlands, erkänner han.

Om vikten att vara bästa Stockholmslag säger han:

– Det är oerhört viktigt att bli bäst i Stockholm. Jag är djupt imponerad över fotbollsintresset här uppe. Och prestigen i att vara bäst i stan är stor. Så den underskattar jag verkligen inte, slutar Jonas.

Text: Lasse Möller, foto: Bert Lundqvist