I söndags sa Ljungskiles tränare Glenn Ståhl upp sig. På tisdagen var Lars-Olof Mattsson – LO kallad av alla – och kikade på träningen och på onsdagen klev han in och påbörjade sin tredje sejour i laget som huvudtränare.

– Jag har ju mycket av mitt hjärta i klubben och eftersom jag var ledig – jag har hållit upp med tränarsysslan i ett och ett halvt – år tvekade jag aldrig när man ringde och frågade mig, berättar 63-åringen som har 25 år bakom sig som tränare i Sverige, Norge och Sierra Leone.

– Det är förstås aldrig roligt när sådana här situationer uppstår för de som är inblandade men nu får vi försöka lösa detta på allra bästa sätt. Och en större utmaning i denna serie än att få första matchen borta mot Landskrona BoIS det går inte, skrattar han.

Ljungskile SK är historiskt ingen drömmotståndare för BoIS och det är inte LO Mattsson heller.
– Nej glöm inte att jag var nere med Oddevold för två år sedan och vann med 1-0 tack vare en strålande målvakt, minns han med välbehag.

LO Mattsson har intressant historia i Ljungskile. Han har tränat laget i Allsvenskan och Superettan tidigare och nu i division 1.
– Egentligen lade jag av för ett och ett halvt år sedan och satsade på det civila jobbet på en gymnasieskola i Uddevalla. Men suget efter fotbollen har hela tiden funnits där. Jag har följt Ljungskile och Oddevold och nu när möjligheten kom hoppade jag på.

– Det blir förstås inte mycket tid till att sätta sig in i jobbet men jag får tre träningar och har faktiskt redan lärt mig alla spelares namn. Nu blir fokus på att åka ner och möta jättefavoriten BoIS på en fantastiskt fin arena och inför stor publik . BoIS och Landskrona förtjänar att få spela i elitfotbollen och det tror jag laget fixar denna säsong, säger LO.

LO Mattsson är en tränare som helst vill spela med oerhört väldisciplinerad defensiv och med snabba omställningar och vet vilken skada han kan åsamka en motståndare.
– Nu beror det ju på vilket material man har men att jag vill vara tät bakåt och spela fotboll i planens längdriktning är ingen hemlighet. Bollrullande i sidled är inget jag attraheras av. Problemet för Ljungskile denna säsong har ju varit att laget haft problem att producera mål.
– Vi får se vad vi kan ställa till för BoIS på söndag. Vi ska göra vårt bästa och förhoppningsvis har tränarskiftet positiv effekt. En ny röst brukar ge utslag och det ska bli riktigt roligt att se var vi står, lovar LO.

Värmlandsfödde LO – Köla – startade sin karriär som spelare i Köla AIK. Han har sedan spelat i bland annat IFK Arvika, Mariestads BK och Torsby IF.
Som tränare har han varit i Säffle, Degerfors, Oddevold, V Frölunda, Häcken och Trollhättan i Sverige. I Norge har han tränat Fredrikstad, Moss och Tönsberg.
Som förbundskapten i Sierra Leone plockade han upp landet från plats 129 till 63 på FIFA-rankingen.

Om Ljungskile vinner matchen i Landskrona på söndag har man fortfarande chans att haka på kampen om en kvalplats.
– Vi har några spelare skadade men visst finns det förhoppningar, säger LO Mattsson som hoppas på en ny seger på Landskrona Idrottsplats.

Text: Lasse Möller, foto: David Jönsson