När prövningarna kommer finns två lägen. Antingen lägga sig platt eller gilla läget och hantera situationen. För Landskrona BoIS huvudtränare Agim Sopi finns inte på kartan att kasta in handduken. Trots att nu två av tre ordinarie yttermittfältare saknas i truppen ser han fram emot söndagens hemmamatch mot Ängelholms FF.

– Jag är helt klar över hur jag ska formera laget på söndag. Jag har ett antal olika varianter att välja på men vet redan vilken av dem som gäller. Men hur det kommer att se ut får ni se på söndag, säger han med ett snett leende.

– Jag har studerat ÄFF:s senaste matcher mycket ingående. Som bekant har man ju förstärkt med en del bra spelare från Balkan i sommaruppehållet så det är viktigt att vara påläst när det gäller deras nya konstellationer. Men jag är förberedd och samma kommer att gälla för mina spelare på matchdagen, konstaterar han.

För Agim innebär inte en ordentlig analys av vilken spelare som ska spela var mot specifikt motstånd att han anpassar sig efter motståndarlaget.

– Nej tvärtom, det är en taktisk kalkyl och en del av det mind game som det innebär att hitta blottorna i motståndet och stärka det egna laget, försäkrar han.

Även om BoIS har marginal i serietoppen till värsta utmanarna Utsikten och Mjällby så stör förstås skadorna. Först försvann backen Raslan Al Kurdi på försäsongen. För någon vecka sedan yttermittfältaren Rasmus Alm och mot Mjällby fick yttermittfältaren Filip Pivkovski ge upp sedan han ådragit sig ett brott i foten och lilltån.

– Oerhört tragiskt för Filip som varit skadedrabbad men som äntligen kommit i superb matchform. Men nu står vi inför faktum och detta ska vi lösa. Segern mot Mjällby gav positiv energi men nu är denna match historia och fullt fokus gäller ÄFF-matchen. Det finns inte utrymme för att slappna av och inbilla sig att vi vunnit någon serie eller så, betonar Agim.

En av Agim Sopis stora kvaliteter är att han lyckas motivera sina spelare under en lång och krävande säsong. Att se till att man inte tappar koncentration, börjar ”friåka” eller slarvar med sina arbetsuppgifter. Vare sig det gäller träning eller match.

– Jag har gått ett antal utbildningar och jag har studerat många framgångsrika stora proffstränare inte minst vad gäller deras förmåga att ha spelarna motiverade och fokuserade hela tiden. Fotboll är naturligtvis mycket en fysisk sak men det är absolut också en betydande del mental närvaro, förklarar Agim.

– Om du är fysiskt förberedd och har kondition och ork så har du också bättre möjlighet at hålla hjärnan fräsch och alert. Om du inte är med mentalt i matchen så är du körd. Tappar man fem procent av skärpan är det garanterat förlust, betonar han.

Agim berättar att han efter hemmamatchen mot Ljungskile hade ett allvarligt samtal med hela truppen.

– Jag samlade dem och förklarade att om vi spelade som vi gjorde under långa stunder mot Ljungskile i matchen mot Mjällby så skulle vi får stryk. Killarna tog till sig resonemanget och klev ut och gjorde en mycket bra match på Listerlandet, konstaterar han.

På tisdagen tränade man ett nytt tufft pass med mycket rörelse, boll, avslut och framförallt tempo.

– Det lag som springer mest vinner matchen. Svårare än så är det inte. Och mina spelare är förberedda konditionsmässigt för att ta alla löpningar som behövs, säger Agim.

– Nu tränar vi på under veckan, med undantag för onsdag och lördag, och ser till att komma med bästa tänkbara uppställning från start mot ÄFF, hälsar Agim.

Hur laget ska se ut? Ja det är fritt fram för spekulationer vilket säkert också kommer att förekomma bland alla BoIS engagerade supportrar. På söndag får vi facit.

Text och bild: Lasse Möller