Genom söndagens 2-0-seger mot Utsikten samlade Landskrona BoIS i princip ihop årets serieseger i Division 1 Södra i en säck. Det återstår dock en sista detalj – snöret ska knytas ihop om samma säck. Något som laget har tre matcher på sig att göra. Maximalt krävs en poäng.

Många tränare har drabbats av det plågsamma att efter att ha besegrat en av de värsta utmanarna så koppar spelarna av en aning och tappar fokus på kommande match. Detta är dock inget som BoIS huvudtränare Agim Sopi kommer att tillåta. Han vet att det är hans ansvar att se till att spelarna behåller samma föredömliga koncentration, som man visat upp under säsongen, även mot Oskarshamn borta på lördag.

– Det handlar om hur man hanterat framgångarna under säsongen. Jag har aldrig gått ut och talat om hur bra vi varit eller hur fantastiskt duktiga vi är efter en seger. Vi firar på planen direkt när slutsignalen gått sedan slås kontakten om och fokus finns på nästa match, förklarar Agim.
– Vi gjorde en bra match mot Utsikten och tog ett jättekliv mot Superettan. Men direkt på måndagsträningen var alla medvetna om att nu gäller det Oskarshamn och det finns inga utrymmen för blindskär. Jag kommer att gå igenom Utsiktenmatchen med killarna och ta fram det positiva men också det negativa – vad som behövs förbättras, förklarar han.

Agim är en person som utstrålar förtroende, styrka och inte minst oerhört kunnande. När han säger något lyssnar inte bara spelarna utan hela klubben. Det finns inte ett tvivel i ögonvrån när han förklarar att nu går BoIS för seger mot Oskarshamn.
– Det finns inte på kartan att vi skulle nonchalera det laget. Vi upplevde en fantastisk fest i söndags. Jag vill ha en likadan när vi avslutar serien hemma mot Karlskrona den 4 november. Publiken, fansen, staden Landskrona ja alla förtjänar att ha ett BoIS i elitfotbollen. Jag tog jobbet här för att jag ville ta upp BoIS. Nu är vi nästan där – men bara nästan, betonar han.

Efter att ha följt Agim och BoIS på nära håll under denna säsong så imponeras man av denne mans arbetsdisciplin. Han lägger ner kopiöst mycket tid på att skapa resultat. Ord som tur, ödet, tillfälligheter eller sammanträffanden existerar inte i hans vokabulär när det gäller fotbollen.
Hans förmåga att kombinera analys med en nästan övernaturlig förmåga att få en grupp att fungera hundraprocentigt är imponerande.
– Jag lämnar inget åt slumpen utan vill vara förberedd och veta vad som krävs, konstaterar han. Alla spelare vet vad som gäller och nu är det seger mot Oskarshamn som är uppe på agendan. Vi tränar på som vanligt och om jag skulle märka att någon spelare inte klarar att ha fokus på matchen så är han inte med, förklarar Agim.

Många supportrar har uttryckt oro över att en framgångsrik och nu mycket uppmärksammad BoIS-tränare kanske skulle lämna klubben, men där lugnar han alla.
– Jag har kontrakt ett år till för det första. Jag vill göra något stort i Landskrona BoIS. Vi har mycket roligt i år men vi ska ha ännu roligare nästa säsong, säger Agim med ett finurligt leende.

Ett exempel på Agims förmåga att förberedda sig är att han sedan länge haft klart med nästa års träningsmatcher. Han förklarar att han också har klart med vilka spelare han vill ha inför nästa säsong.
– Det blir inga flashiga namn. Här handlar det om spelare som passar in i gruppen och som kan åstadkomma det som krävs. Jag vet vad jag vill ha, säger Agim.

Tisdagens träning på H-planen innehöll bland annat fotbollstennis och en del andra övningar. Humöret var förstås på topp men i allas ögon brann en längtan efter Superettan som man vägrar låta Oskarshamn släcka.

Text och bild: Lasse Möller