Förutsättningarna kunde inte vara mera glasklara inför en BoIS-match än lördagens. Håller målvakten Ivo Vazgec nollan är saken klar – då har Randigt fixat seriesegern utan att behöva ha någon hjälp från de lag som möter Mjällby de sista tre omgångarna. Men Ivo vill inte för något smör i Småland att vi ska räkna på procenthalten av insläppta mål.

– Nej nej det gick riktigt åt skogen senast. Då gav du mig ”ögat”, skrattar han.
Det var i samband med mötet med Husqvarna som vi gjorde en kalkyl på hur många mål som BoIS släppt in i snitt per match. Då blev det 3-3 och gästerna fick göra en trio för enkla mål.
– Vi vet förutsättningarna inför denna match. Om jag håller nollan är det klart då tar vi minst en poäng. Men jag utgår från att vi åker upp och gör det vi alltid gjort denna säsong. Satsar på att vinna matchen, säger Ivo.

Sin egen roll i sammanhanget vill han inte haussa. Han talar helst om kollektivet men också om hur han vill det ska fungera i defensiven.
– Om motståndarna pressar högt och vi tvingas spela bollen bakåt till mig då vill jag alltid ha två passningsvägar att välja på. Det är viktigt att mina spelare ser till att alternativen finns så vi slipper hamna i en situation där en spelare blir tvungen att göra ett svårt beslut då jag spelar ut bollen, säger han.

Ivo Vazgec har antagligen en av Sveriges vassaste utsparkar. Han kan blixtsnabbt sätta bollen på foten på en fri BoIS-are på 50-60 meters avstånd.
– Detta vapen ska vi använda oss av. En utspark kan överrumpla motståndaren och vår spelare kan med tre tillslag göra mål, menar han.
När BoIS kontrollerar bollen vid eget straffområde är Ivo alltid alert och kallar ofta till sig bollen från en av ytterbackarna.
– Detta beror inte på att jag så tvunget vill krama bollen och rulla ut den. Men om jag skriker på Alexander Tkacz att spela till mig kan det bero på att jag ser vår andre ytterback Dennis Olofsson långt upp och helt ren på den andra kanten och kan nå honom med en lång utspark, förklarar Ivo.

Att samtala med Ivo Vazgec är alltid givande. Killen har en pedagogisk förmåga att analysera och beskriva matchsituationer. Frågan är om han funderat på att faktiskt bli tränare när den aktiva karriären är över?
– Det får vi se, säger han med ett patenterat leende.

Att helt undvika årets statistik går förstås inte. BoIS har släppt in 13 mål på 23 matcher. Ivo har hållit nollan 13 gånger, 14 om vi räknar den första halvleken mot Kristianstad. Där tvingades han gå ut på grund av skada i paus och målet i 1-1-matchen kom i andra halvlek.
– Jag bryr mig inte om i fall jag släpper in ett mål där motståndarna själva skapar chansen, rullar upp oss och avslutar. Men de flesta baklängesmålen denna säsong har tillkommit genom okoncentration och slarv i vår defensiv eller genom underliga studsar, förklarar han.

Mot Oskarshamn är BoIS fyrbackslinje helt ordinarie medan Måns Ekvall på det defensiva mittfältet är avstängd och ska ersättas.
– Inte helt optimalt med Måns borta men det betyder mycket att fyrbackslinje är intakt. Vi har spelat det mesta av serien med samma defensiva uppställning och det skapar trygghet, konstaterar Ivo.

På Landskrona Idrottsplats har skapats ett uttryck. Att göra en ”Vazgecare”. Det innebär att en gång per match gör Ivo ett spektakulär, halsbrytande ingrepp som skapar infarktkänslor hos hemmasupportrarna.

– Det kan se ut som att jag gör saker utan tanke men så är det inte. Men ibland blir det fel och ett misstag som målvakten gör syns direkt. Ingen lägger märke till om en utespelare gör fem ordentliga missbedömningar under en match, säger Ivo och skrattar.

Om någon tror att Ivo och hans lagkompisar åker till Oskarshamn med nerverna utanpå tröjorna och tyngda av stundens allvar så har denne fel.
– Tvärtom vi åker upp för att sy ihop Superettankontraktet och vi vet vad vi kan. Om alla gör sitt jobb med fullt fokus och koncentration så fixar vi detta, garanterar Ivo.

Text: Lasse Möller, foto: Henrik Nordell (henriknordellphotography.com)