När året startade hade slöjdlärare Björn Ågren tagit ett sabbatsår från fotbollen efter att ha fört upp Rosengård till Division 1. Mats Andersson satsade som vanligt på sin civila karriär men också på jobbet i Landskrona BoIS fotbollsutskott. I dag är det denna duo som ska se till att BoIS klarar det sista blindskäret och kvitterar ut biljetten till Superettan.

– I fotbollen kan allting hända, säger Björn Ågren när vi träffar honom och Mats direkt efter BoIS sista träning inför dagens match mot Karlskrona.
Och onekligen har han rätt. Varken han eller Mats hade funderingar på att ta ansvaret på bänken – och vid sidlinjen – i BoIS i år.
– Jag fick hoppa in i samband med att Håkan Svensson slutade i våras och har deltagit av och till. Jag har varit med på bänken som assisterande och även med på vissa träningar, berättar Mats, som alltid utstrålar lugn och gemyt.

Björn Ågren fick frågan om han ville bli permanent assisterande i BoIS i juni och valde att ganska snabbt tacka ja.
– Tanken var ju att jag skulle ägna detta år åt att utbilda mig inom fotbollen, titta på matcher och sikta på tränarjobb längre fram, berättar Björn.
I och med att huvudtränare Agim Sopi blev utvisad i matchen mot Oddevold så förändrades situationen snabbt när det gäller ledarfunktionen i dag. Men både Björn och Mats tar det med ro. Coolare killar än denna duo får man leta efter.

– Både Mats och jag är lugna och sansade individer. Vi gillar inte att stressa upp situationer och skruva upp stämningen. Här gäller det att se till att hålla spelarna samlade och lugna och inte börja stirra upp sig för vad som väntar, säger Björn.

– Det är vårt jobb att fullfölja det arbete som Agim och Björn och jag till viss del gjort under året. Att fokusera på jobbet som ska göras och inte låta känslor, funderingar och oro sprida sig i truppen. Killarna ska se det fantastiska i att gå ut på Landskrona Idrottsplats, njuta av stunden och göra det vi vet att de alla kan, menar Mats.

Redan i på bussresan hem från Oddevold började Björn och Mats diskutera upplägget för sista matchen.
– Vi satte igång direkt med förberedelserna, berättar Björn.
– En sak som kanske har betydelse i sammanhanget är att jag skötte träningen hela veckan inför matchen mot Karlskrona borta i våras då Agim var i Polen på U21-EM. Det fungerade bra och vi vann matchen med 3-0 och spelade riktigt övertygande, minns Björn.

Mats Andersson är Landskronakille och vet hur viktigt BoIS framgångar är för staden.
– Det har varit ett antal riktigt tunga svarta år men denna säsong så bubblar Landskrona av entusiasm och förhoppningar. Det känns att vi har hela staden bakom oss och det är en fantastisk upplevelse. Det stämmer faktiskt att när det går bra för BoIS går det bra för Landskrona, säger han.

Under intervjun exploderar både Björn och Mats i breda leenden. Killarna har kemi som stämmer och båda vill inget hellre än att få uppleva en fantastisk stund på Landskrona Idrottsplats inför massor av stöttande supportrar.
– Många spelare kan bli nervösa inför stora publikskaror men jag uppfattar det som att våra spelare älskar att spela inför välfyllda läktare på Landskrona IP, säger Mats.

Text och bild: Lasse Möller