När slutsignalen ljöd på Landskrona Idrottsplats invaderade hundratals lyckorusiga BoIS-supportrar planen för att hylla sina hjältar. BoIS besegrade Karlskrona med 2-0 (2-0) och kunde därmed på egen hand säkra seriesegern i Division 1 södra. Många långa års väntan på en riktigt stor framgång speglade sig i ögonen hos lyckliga spelare och supportrar när det firades vilt på innerplan.

Inför matchen var anspänningen stor – inte minst bland de drygt 4 000 på läktarna. BoIS var tvingat att ta minst en poäng om Mjällby vann i Ljungskile. Det var dock en samling fokuserade och mycket bestämda randiga spelare som klev in på banan.
Efter bara 33 sekunder kunde man också göra 1-0. I matchens första anfall fick Edafe Egbedi bollen på vänsterkanten och kunde lyfta in bollen till en framrusande Sadat Karim som nickade in 1-0.

– Det måste ha varit min karriärs snabbaste mål. Första gången jag rörde bollen blev det mål, sa en överlycklig Sadat Karim.
– Jag kom till Landskrona med målsättningen att vinna serien med BoIS och göra 20 mål. Nu blev det 19 totalt och fyra assist men det får jag väl vara nöjd med trots allt, skrattade han glatt iförd sin guldhatt efter matchen.

Karlskrona visade dock att man inte tänkte skänka bort några poäng mot BoIS denna eftermiddag. Inspirerade av den stora publiken och den makalösa stämningen på läktarna så lyfte gästerna högt och försökte etablera press.

BoIS-spelarna höll dock huvudena kalla och jobbade sig in i matchen igen sedan Karlskrona haft ett grepp om spelet under en kvart.

I den 29 minuten kom så den andra stora chansen då Edafe Egbedi höll sig framme och dunkade upp bollen i ribbans underkant från högerposition i gästernas straffområde. Men bara två minuter senare skulle han få utdelning, denna gång från vänsterkanten framspelad av Thierry Zahui. Egbedi visade iskyla då kan pricksköt 2-0 i bortre burgaveln.

BoIS behöll ett klart grepp om matchen halvleken ut. Notabelt var den starka defensiven där Måns Ekvall tog för sig rejält tillsammans med defensive mittfältskollegan Igor Arsenijevic. Stort plus också till vikarierande högerbacken Philip Ljung som i denna viktiga match visade upp lugn och blick som imponerade. Han var stark både i defensiven och i de gånger han klev upp på kanten för att understödja i offensiven.

– Detta är den match alla i laget drömt om att få spela och det känns bara helt underbart, sa Philip i paus.

Efter pausvilan skruvade Karlskrona upp intensiteten ytterligare ett snäpp och tränare Anders Torstensson såg till att hans mannar fortsatte att gå fram med sitt fysiska spel. Men också med väl iscensatta anfall där man hela tiden såg att det fanns metodik och mening i uppbyggnaden.

Efterhand som matchen led och resultatet mellan Ljungskille och Mjällby gick i BoIS favör avstannade dock kraften en aning hos gästerna. BoIS-spelarna kunde kontrollera matchen de sista 20 minuterna och det hettade aldrig till framför Ivo Vazgec i hemmamålet.

Samtliga BoIS-spelare gjorde en gedigen arbetsinsats. Dennis Olofsson fick spela vänsterback och kom efter en lite trevande inledning in och höll rent på sin kant. Adi Nalic – som fick starta på högeryttermittfältet – slet berömvärt trots att han hade stor och stark bevakning hela matchen. Adi kom aldrig till något farligt avslut men jobbade och tog löpningarna hela matchen.

– Detta är bara så otroligt. Vilka supportrar vi har och vilken match vi gjorde. Detta är en kväll jag aldrig kommer att glömma och denna hatt kommer jag aldrig att göra mig av med, sa han efter matchen.
Strax efter skänkte han dock bort den till en ung supporter vars dag då blev fullkomlig.

Biträdande tränare Mats Anderssonvar hes och överlycklig efter matchen.
– Jag är så stolt över föreningen, styrelsen, spelarna, supportrarna. Detta är en otroligt stor dag. Jag trodde aldrig att det skulle bli ett så makalöst firande här efter matchen, sa han.
– Idag gjorde alla det man skulle göra. Jag är så nöjd med insatsen, tillade han.

Björn Ågren – huvudcoach i dag- stod med ett lyckligt leende på läpparna.
– Jag vet inte hur jag ska beskriva hur det känns. Jag är stolt och glad. Jag ångrar inte att jag valde att hoppa av mitt sabbatsår i somras och ta assisterandejobbet i BoIS, konstaterade han.

När matchen blåstes av blev det en planinvadering som hette duga. Rusiga supportrar firade med spelare och ledare. Landskrona BoIS, supportrar och staden har väntat länge på denna stund. Det lär firas många dagar än för nu är BoIS tillbaka i Superettan.

– Nu tar vi ledigt direkt några dagar innan vi återupptar träningen igen, sa Björn Ågren.
– Och nu börjar vårt arbete på allvar med att sy ihop truppen inför nästa säsong, sa Thomas Gustavsson, ordförande i BoIS fotbollsutskott.

Text: Lasse Möller, foto: Henrik Nordell (henriknordellphotography.com)