På måndag den 8 januari drar Landskrona BoIS officiellt igång säsongen 2018. Vi har känt nye sportchefen Peter Swärdh och huvudtränare Agim Sopi på pulsen inför uppstarten. Först ut är Peter Swärdh.

– Den välkände och välmeriterade fotbollsprofilen Peter Swärdh har tagit klivet över från sina tidigare tränarroller till att agera sportchef i Landskrona BoIS Superettanorganisation. Även om tillträdesdatum var den 1 januari så har Peter hunnit med att få en rejäl inblick i föreningen och även hunnit med en hel del jobb.
– Ja det stämmer utmärkt, jag har verkligen kommit direkt in i verkligheten. Men nu är det dags för träningsstart och det ska bli spännande. Att få träffa tränare, spelare och ledare och lära känna de man ska jobba med blir kul. Jag känner ju spelarna som motståndare sedan tidigare men nu är vi på samma planhalva och det ser jag fram emot, förklarar Peter.
– När det gäller själva träningsupplägget är detta något som huvudtränare Agim Sopi implementerat och tagit fram. Det ser mycket välplanerat ut, kan jag konstatera, säger nye sportchefen.

Peter Swärdhs huvudsakliga uppgift blir att se till så BoIS har tillräckligt med spelarmaterial. Ett arbete som han bedömer kommer att pågå kanske ända fram till seriestart.

– Vi har i dagsläget 16-17 spelare och det förstår ju alla att det är inte tillräckligt. Vi arbetar nu målmedvetet och metodiskt med att förstärka truppen med 4-6 spelare. Jag talar då både om spetskompetens och om spelare med utvecklingspotential, säger han.
– Fördelen med detta arbete är att vi vet precis vilka spelartyper som behövs och vilka karaktärer vi efterfrågar. Generellt sett finns det ju fler lediga spelare att tillgå än lediga jobb. Genom att vi redan har diskuterat vilka spelartyper som vi ska ha in blir det lättare att filtrera utbudet. Vi slipper scanna av allt som finns på marknaden utan kan gå direkt på de intressanta namnen, betonar Peter.

Att kommunicera ut vilka namn som är aktuella eller diskutera hur förhandlingarna fortskrider är däremot inte aktuellt under resans gång.

– Vår policy är att när kontrakten är signerade då går vi ut och berättar detta för medlemmar, fans och alla andra intresserade. Men att avslöja med vem man förhandlar med och hur nära ett kontrakt är det försämrar möjligheterna att nå bra resultat i rekryteringen, berättar han.
Medlemmar och supportrar kan dock känna sig trygga i att Peter Swärdh inte ligger på latsidan.
– Vi har ett antal namn av intresse och dessa jobbar vi för fullt med, tillägger Peter.

Det är inte enbart på seniorsidan som det jobbas hårt med rekrytering just nu. På U-sidan är det full aktivitet.

– Ungdomsansvarige Issa Manglind har gjort ett fantastiskt arbete med att förstärka U19-laget. Det ser mycket bra ut. Detta är ju en viktig rekryteringsbas för det framtida BoIS A-laget, betonar Peter.

Hur ser då Peter Swärdh på framtiden i BoIS?
– Jag sa redan när jag tillträdde att Landskrona är en stad med ett oerhört starkt fotbollsvarumärke. Klubben har haft problem av och till de senaste tio åren men genom seriesegern i fjol och den positiva boosten så är det dags att se framåt. Nu gäller det att vi enar alla krafter och gör ett bra arbete då kommer även den efterlängtade kvalitetshöjningen, slutar Peter.

Text: Lasse Möller, foto: Bert Lundqvist