Idag tisdag avverkade 13 A-truppspselare i Landskrona BoIS det första av tre mardrömspass i Pilängsskolans gymnastiksal. Det handlade om ett pass på sammanlagt 22 minuter men övningarna pressar spelarna till det yttersta.

– Under alla år jag varit verksam som fotbollstränare har jag kört tre pass cirkelträning på försäsongen. Träningen är ett utmärkt verktyg att starta upp säsongen med och samtidigt få med sig den skadeförebyggande delen som koordination, balans, explosivitet med mera som krävs i själva spelet, säger huvudtränare Agim Sopi, när han placerar ut elva olika stationer i den lilla gymnastiksalen.

Varje station körs en minut, sedan vila några sekunder innan man fortsätter med nästa. Ett varv blir i effektiv tid elva minuter och det suger musten ur även de mest vältränade.
– Detta är en mycket bra träningsmetod att börja säsongen med. Spelarna tränar styrka, spänst, koordination. Det stärker leder och muskler. Jag tycker killarna sköter det jättebra. De är verkligen fokuserade, säger sportchef Peter Swärdh som intresserad följer hur Agim jagar på, inspirerar och pushar så ingen tappar tempo.

Snabba förflyttningar, jämfotahopp, armhävningar, situps och liknande övningar till pumpande musik ger effekt. När pausen kommer blir det massor av vatten och vila tills pulsen är normal.
Sedan väntar ännu ett elvaeminuterspass innan man avslutar dagen med stretching. Mer än cirkelträningen innehåller inte tisdagspasset.

– Vi kommer köra detta under tre tisdagar nu i början. I dag är det tufft för killarna men redan nästa vecka kommer de att märka hur mycket lättare det blir och sedan kör man genom tredje passet hur enkelt som helst, säger Agim.
– Samtliga övningar är anpassade efter de behov vi har på plan. Alla övningar kan relateras till spelsituationer, poängterar han.

Blir det mer cirkelträning under säsongen?
– Nej det får räcka med tre pass nu. Sedan är det fotbollsträning som gäller. Det är ju fotboll vi ska spela, säger Agim med ett skratt.

På träningen saknades Igor Arsenijevic som dock är tillbaka efter utlandsvistelse till torsdagens träning. Alexander Tkacz är också utomlands men återkommer på fredag.

– Det är Edafe Egbedi som är ett litet problem nu. Vad jag förstår är det Migrationsverket som suttit på hans handlingar över jul- och nyårshelgen varför det hela blivit fördröjt. Han har åkt kors och tvärs hemma i Nigeria för att försöka ordna handlingarna men det tar sin tid. Eftersom pappren inte var klara i Nigeria släppte man inte i väg honom på planet då man insåg att han tydligen inte skulle få flyga vidare från mellanlandningen i Frankfurt, säger Peter Swärdh.
– Men vi förhoppningsvis är det snart löst och Eddie kan vara på plats, tillägger han.

Text och bild: Lasse Möller