Om någon betvivlat allvaret i Monday Samuels – senaste nyförvärvet i BoIS seniortrupp – uttalande att han känner sig hemma i Landskrona så kan man släppa den tanken nu. Han har inte bara lämnat tidigare klubben HIF för Landskrona BoIS utan funderar nu på att flytta även bopålarna till Landskrona.

– Ja, frun, barnen och jag hoppas snart kunna bosätta oss här i Landskrona. Som jag sagt det känns som jag kommit hem nu när jag landat i BoIS och jag trivs i Landskrona som stad, förklarar den sympatiske mittfältaren som även skapade en del bryderier bland fansen under måndagen.

Heter han Monday eller Samuel i förnamn? Naturligtvis kontrollerade vi det noga med personen i fråga.
– Jag heter Monday i förnamn så vet alla det nu, säger han med ett brett leende.

Under en lång och öppenhjärtig intervju berättar Monday om sitt förflutna. Hur nuvarande Manchester United-tränaren José Mourinho hittade honom i samband med en ungdomsmatch då han spelade för sin senaste afrikanska klubb Kwara FA i hemlandet Nigeria.
– Mourinho såg till att jag hamnade i Benficas ungdomsakademi och det var en fantastisk upplevelse. Portugal har en av Europas i särklass bästa utbildningar för unga spelare om vi ser på exempelvis lag som Benfica, Porto och Sporting Lissabon, förklarar Monday.

Det Europeiska äventyret började dock i Ängelholms FF där han var en stor plusfaktor under två säsonger innan Östersund värvade honom. Där blev det en säsong innan han åter flyttade till Nordvästskåne och HIF.
Som alla försiktiga generaler är Monday återhållsam när han ska beskriva sina två år i HIF.
– Vi kan väl säga att jag kanske inte riktigt passade in i den spelstil som laget hade. Det fungerade inte för mig och jag vill ha mer speltid och då i ett lag där jag vet att man spelar en fotboll jag föredrar. Det laget är Landskrona BoIS, betonar Monday.

– Jag såg ett antal matcher som BoIS spelade förra säsongen och är imponerad över klubben och över lagets och huvudtränaren Agim Sopis prestationer. BoIS spelar en attraktiv och effektiv fotboll och jag vill bidra aktivt till att vi blir ännu bättre. Det handlar både om min personliga utveckling och om att BoIS ska ta nästa steg, säger han.

Monday kikar runt på Landskrona Idrottsplats och vi pekar ut ståplatssektionen där HIF:s supportrar ska stå under derbymatchen.
– Fin arena, fin gräsmatta och jag vet hur svårt det är att spela här. Jag har gjort ett antal matcher här på denna arena, konstaterar han.

Vad är det då BoIS får för en personlighet som ska dra på sig den svartvitrandiga tröjan?
– Jag älskar att träna, gärna hårt. Jag försöker alltid göra en hundraprocentig arbetsinsats i matcherna. Jag älskar helt enkelt att jobba hårt, säger Monday.

Hans träningsflit finns för den delen dokumenterad. I fjol var han den spelare i HIF som vann träningsligan. Det är en egenskap som tilltalar tränare Agim Sopi, som kräver mycket engagemang från sina spelare på träningarna.
– Vet att BoIS i princip kör med boll i i alla övningar på träningen. Imponerande och en metod jag gillar, förklara han.

Monday Samuel har även en annan mycket god egenskap som uppskattas av alla runt omkring honom. Han är en behaglig och sympatisk person, en snäll kille med lätt till leende och skratt.
Just nu saknar han egentligen bara en sak.
– Ja jag väntar på att Edafe Egbedi ska få rätt på sina papper så han kan komma tillbaka från Nigeria. Kul ha en landsman i laget och jag hoppas pappersstrulet löser sig snart, slutar han.

Ja det gör vi alla i BoIS och de senaste rapporterna tyder på att det snart kan reda upp sig.

Text och bild: Lasse Möller