20-årige Granit Stragova drivs av höga ambitioner och en stor vilja att utvecklas och så småningom kunna komma ut i Europa i den stora proffsvärlden. Det är en klart bidragande faktor varför han valde att ta steget över från Division 1-laget Mjällby till Landskrona BoIS.

– Det känns att det är i denna miljö jag kan utvecklas och ta stegen som krävs för att nå mina mål. Jag känner huvudtränare Agim Sopi sedan tidigare och det är inspirerande att få träna under honom. Sedan är Landskrona BoIS en klubb med fantastiska förutsättningar som gör att detta är en miljö man vill vara i, säger Granit.

– Under alla år jag spelat A-lagsfotboll har jag aldrig varit med om att vinna en match när vi mött BoIS. Lagets spelidé passar mig perfekt och jag vill inget hellre än att få hjälpa till att skapa nya framgångar för laget, förklarar han.

När vi vandrar runt lite på arenan så vill Granit att jag tar en bild på honom med huvudläktaren som bakgrund.
– Mejla mig några bilder. Det är en häftig arena detta, inte bara bygget som sådant utan även supportrarna. BoIS har fans som håller hög Superettanklass. Kanske till och med snäppet över, berömmer han.
– Jag satt på bänken här när Mjällby mötte BoIS förra våren. Det var en enormt imponerande ljudkuliss med massor av folk på läktarna. Jag har sett bilderna från sista matchen mot Karlskrona också. Otroligt imponerande stämning, minns han.

Kristianstadskillen Granit startade fotbollsbanan i Kristianstads BoIS och Kristianstads FF.
– Som 14-åring tog jag steget över till Malmö FF och fick min utbildning där tills jag var 18 år. En fantastisk tid där jag fick uppleva saker jag aldrig vågat drömma om, berättar han.
– Jag var med i MFF:s U19-lag som spelade i motsvarigheten till Champions League. Jag mötte lag som Real Madrid, Juventus, PSV Eindhoven med flera. Det var oerhört lärorikt och utvecklande, förklarar han.

Granit är en modern yttermittfältare som dock började spela centralt. Från sin position är han effektiv med många mål och assist. Frågan är förstås vad han uppfattar som sina stora fördelar som fotbollsspelare.
– Det är spelförståelsen som jag ser som min starkaste sida. Jag har hyfsat bra teknik och en högerfot som inte är så dålig heller, säger han med ett leende.
Med sina 20 år är Granit en spelare i stark utveckling. Hans målsättning är i det korta perspektivet att gå vidare i seriesystemet med BoIS men även att skaffa sig en proffskarriär i Europa.
– Alla fotbollsspelare vill utvecklas och bli så bra man bara kan. Jag uppfatta det som att folk här i BoIS inte är nöjda med att spela i Superettan utan vill upp i Allsvenskan. En härlig attityd som passar mig perfekt, betonar han.

För att ge sig själv de bästa möjligheterna att utvecklas rätt så kommer Granit att flytta från Kristianstad till Landskrona.
– Känns som det är bäst att bo i Landskrona. Då slipper jag lägga tid på pendling och kan koncentrera mig på träning och matcher, förklarar han.
– Nu ser jag fram emot att komma igång och så småningom få börja seriespelet med att möta gamla storlag och visa vad BoIS kan åstadkomma i Superettan, slutar han.

Text och bild: Lasse Möller