På torsdagen gjorde den 21-årige Leeds United-målvakten Bailey Peacock-Farrell sin första träning med Landskrona BoIS. På konstgräs – ett underlag han inte alls är van att spela på.

– Konstgräs är bannlyst i Leeds, säger den sympatiske keepern med ett brett leende. Men detta ska ju vara hyfsat nylagt och av bra kvalitet så det blir säkert inga problem, konstaterar han på vägen ut till träningsplanen.
Det slog ner som en bomb när sportchef Peter Swärdh på onsdagen kunde meddela att BoIS skulle testa Championship-laget Leeds tredjemålvakt Bailey Peacock-Farrell. Frågan är förstås hur han plötsligt kunde hamna i Landskrona?

– Det är helt och hållet min agents förtjänst. Jag har varit andre- och tredjemålvakt i Leeds de senaste två åren och det har inte blivit mycket spel på seniornivå. Jag behöver helt enkelt matchträning och då dök denna möjlighet upp, förklarar han.
– Naturligtvis nappade jag på förslaget att testa under tre dagar och visa vad jag kan. Det känns som en utmärkt möjlighet för mig att kunna spela i Sveriges näst högsta liga om allt går som jag hoppas, berättar Bailey som också passar på att korrigera de måttangivelser som finns på hans längd och vikt på Leeds hemsida.
– Det stämmer inte alls. Jag är 194 centimeter lång och väger 88 kilo, säger han.

Således både tyngre och längre än angivet. Nästa fråga var förstås vilka fördelar Bailey ser hos sig själv som målvakt.
– Jag har ju bra längd och har inga problem med höga bollar men gillar också närspelet. Dessutom är jag bra på fötterna, tycker jag själv, säger Bailey.

På frågan om han har några skadeproblem just nu berättade Bailey att så inte är fallet.
– Jag är ”fully fit”, konstaterade han.
Vilket fritt översatt att han är frisk och fräsch.

Eftersom Bailey har möjlighet att spela både för Nordirland och England har detta öppnat möjligheter for honom på landslagsnivå.
– Ja jag har varit med i truppen i VM-kvalet både mot San Marino och Tjeckien, förklarade han.
På första träningen fick vi se vad Bailey kunde i tvåmålsspelet. Han visade upp typiskt brittiskt mod. Gick ut och skar av anfallarnas möjligheter att avsluta, visade fina reflexer på närskott och var synnerligen svår att överlista. Det var i princip enbart Adi Nalic som fick hål på honom under första halvan av tvåmålsspelet.
– Jag kommer att ge 100 procent för att övertyga under detta testspel, lovade han avslutningsvis.

Text och bild: Lasse Möller