Landskrona BoIS sportchef Peter Swärdh kan nu se tillbaka på en dryg månad på sin nya post och summerar vad som skett under denna tid och vad som ligger i pipelinen för den närmaste framtiden men även på lite längre sikt.

– Rent idrottsligt tycker jag att vi har en bra plattform att stå på när det gäller spelet på plan. Spelidén från de senaste åren har huvudtränare Agim Sopi utvecklat vidare och det känns som vi har en stabilitet när det gäller stommen bland spelare, säger Peter.
– Det finns en positiv och tydlig utveckling som märks både på träning och i de internmatcher som spelats samt den enda träningsmatchen hittills. Det syns tydligt hur Agim arbetat vidare på det sätt som BoIS spelat fotboll på de senaste säsongerna, förklarar han.

Mycket av Peter Swärdhs arbete har bestått i att förstärka laget och för tillfället är det mesta av arbetet vad gäller mittfälts- och anfallsspelare gjort.
– Man ska väl inte säga att man är färdig med jobbet men med förstärkningarna Bahrudin Atajic, Monday Samuel och Granit Stagova har vi just nu skapat en bredd och konkurrens på den offensiva delen. Det finns i princip två spelare på varje position och möjlighet för vissa att ta flera roller. Vi har också spelare som passar olika spelstilar. Dessutom har vi fått intressanta tillskott i U19-truppen som ökar urvalet ytterligare, säger Peter.
– Nu ligger fokus på en målvakt och en vänsterfotad back som kan spela både inner- och ytterback. Arbetet fortskrider där och om allt löser sig som jag hoppas då tror jag det blir bra, förklarar han.

När det gäller återväxten är Peter Swärdh imponerad av BoIS.
– När man talar med killarna är det ju många som är Landskronakillar och spelat här länge. Det är minsann inte så enkelt att vaska fram egna förmågor när man rör sig på elitfotbollsnivå. Man ska vara glad om man kan förstärka laget med en egen förmåga i varje årskull. Även om det varit en nedgång en tid har BoIS gjort et bra jobb genom åren, betonar han.
– Det ser mycket intressant ut på ungdomssidan tycker jag. Man har skapat förutsättningar för en stark återväxt. Dessutom har flera unga killar som anslutit utifrån i år visat sig ha höga ambitioner och gjort bra ifrån sig på A-truppens träningar, säger Peter.

Ännu återstår det ett antal träningsmatcher för A-laget innan det är dags för seriestart. Hur ser då Peter Swärdh på utvecklingen främst fram till seriestart?
– Nu väntar Falkenbergs FF på lördag och då vill jag gärna se att våra spelare visar att man kan hantera motstånd av högre kvalitet.
– Sedan handlar det om att vi ska bygga vidare på vår spelidé under träningsmatcherna för att vara beredda att möta riktigt bra motstånd i Superettan. Alla måste vara medvetna om att vi kommer att spela i en bra serie där många lag har uppflyttning till allsvenskan som målsättning, poängterar Peter.

Nye sportchefen har haft fullt upp hittills och ännu återstår det mycket jobb innan han kan få en liten andhämtningspaus.
– Ja exempelvis ska vi ha en tränare till i A-truppen. Men där hyser jag stora förhoppningar att detta löses inom mycket snar framtid. Snart hoppas jag kunna presentera personen i fråga. Agim har fått hantera träningarna själv hittills och jag måste berömma honom. Han gör ett mycket bra jobb som ensam ansvarig, säger Peter.

Text: Lasse Möller, foto: Bert Lundqvist