För att kunna göra ett effektivt jobb som assisterande tränare i ett elitfotbollslag behöver man inte bara familjens stöd utan också en förstående arbetsgivare. Landskrona BoIS Fahrudin ”Farre” Karisik är i den lyckliga sitsen att han har båda delar.

– Ja utan att ha supporten från jobb och familj hade jag inte kunnat tacka ja till BoIS erbjudande om att bli assisterande tränare, säger ”Farre”.
– Jag älskar fotboll enormt mycket och vill satsa på en karriär som heltidsanställd tränare någon gång i framtiden. Men det finns något jag älskar mer och det är min fru och mina två söner. När jag fick erbjudandet från BoIS så frågade jag min hustru och hon förklarade att hon stod bakom mig till hundra procent, säger ”Farre”.

En förklaring till detta kan kanske vara det faktum att när ”Farre” beslöt att ta ett sabbatsår från tränarsysslan för något år sedan var det hustrun som till slut förklarade att det nog var dags att se till att få tag i en klubb att träna.
– Ja jag började väl gå henne på nerverna, skrattar ”Farre” som just nu håller på att installera sig i BoIS.

För killen som kom till Sverige som flykting från forna Jugoslavien och hamnade i Dalarna till en början är drömmen om en framtid inom fotbollen så sakta att bli verklighet. Efter en skadefylld period som spelare i HIF, Västra Frölunda och Ängelholms FF blev han tränare för i tur och ordning FK Bosna, Croatia och Glumslöv. Men så – enligt vad han själv säger helt oväntat – kom erbjudandet från den färska Superettanklubben BoIS att få jobba under huvudtränare Agim Sopi.
– Personligen behövde jag inte övertalas och min fru sa ja direkt. Jag var dock tvungen att tala med min arbetsgivare – jag jobbar som fritidspedagog på skolan i Mörarp – och det blev en mycket positiv respons. Min arbetsgivare blev glad över den chans jag fått och förklarade att man stöttar mig fullt ut, berättar ”Farre”.

För ”Farre” har jobbet en stor del i tillvaron. Han brinner för att skapa bättre förutsättningar för de unga som växer upp i dag.
– Jag gillar inte mycket av den utveckling jag ser idag med unga som kommer in i först busliv och sedan kriminalitet. Det är dags nu att vi visar vägen för de unga. Ser till att de förstår att tillfredsställelsen över att skaffa en utbildning, få jobb och sedan eget boende och kanske familj är betydligt mera fantastiskt än att hamna in i gäng och kriminalitet, betonar han.
– Finns inte föräldrastödet måste skolan och hela samhället i övrigt ta ansvaret och stoppa den utveckling som finns nu, säger ”Farre”.

Jobbet i BoIS ser han fram emot med nästan påtaglig otålighet. Han kastades direkt in i det denna vecka och det var med stor entusiasm han träffade spelare och ledare men även övrig personal i BoIS.
– Jag har redan talat med Agim och ser fram emot att få jobba med honom. Jag hann visserligen inte se någon match i fjol men har kikat igenom två träningsmatcher och tycker det finns mycket att bygga på, förklarar han.

”Farre” är en vinnarskalle och menar att BoIS inte ska skrämmas av något motstånd i årets Superetta.
– Man ska ha hälsosam respekt och vara förberedd på vad man ska möta men samtidigt tro på den egna linjen. Jag gillar BoIS spelidé med att vi ska vara det spelförande laget, säger han.

Jobbet som assisterande tilltalar honom också ur en annan aspekt.
– När man spelade aktivt så handlade det om att på plan vara bättre än motståndarna. På bänken är det hjärnornas kamp. Nu ska man vara smartare och intelligentare än ledarna på motståndarsidan. En sak som tilltalar mig och sporrar till ansträngning, poängterar ”Farre”.

Text och bild: Lasse Möller