Falkenbergs FF är ett väldigt etablerat lag på Superettan-nivå under 00-talet. Efter tio raka år i Superettan, 2003-2013, tog sig laget upp till Allsvenskan via serieseger i Superettan 2013.

Det blev totalt tre år i Allsvenskan för Falkenberg. 2014 slutade laget på en 13:e plats i tabellen, efter att ha säkrat kontraktet i sista omgången. 2015 blev det kvalspel för att säkerställa den allsvenska statusen. 2-2 borta mot Sirius och 1-1 gjorde att FFF säkrade kontraktet med minsta möjliga marginal, fler gjorda bortamål. 2016 slutade Falkenbergs allsvenska saga och det var ett abrupt slut. Laget slutade sist, med endast tio inspelade poäng och 84 insläppta mål, rekord för antalet insläppta mål i den svenska högsta divisionen.

Tränare

Det är två BoIS-bekanta figurer som har huserat som tränare i Falkenberg de senaste åren. 2013, när FFF vann Superettan, var det Hans Eklund, med ett tränarförflutet i BoIS, som styrde laget till serieseger. Året därpå lämnade Eklund för att träna Kalmar och in trädde Henrik Larsson, även han med ett tränarförflutet i BoIS. Larsson stannade emellertid bara ett år i klubben och Eklund var tillbaka den nästföljande säsongen och har så varit sen dess.

Senaste säsongen i Superettan

Den gångna säsongen var Falkenbergs första i Superettan sen 2013. Laget slutade på fjärdeplats, endast fyra poäng från allsvensk kvalplats. En svag avslutning på säsongen, endast tre segrar på de tio sista matcherna, gjorde att laget inte riktigt nådde hela vägen. Med tanke på att laget startade säsongen med fem raka förluster och med rejäl turbulens ifrån supporterhåll som en följd av detta, får säsongen nog ses som godkänd för hallänningarna.

Säsongen 2018

När FFF åkte ur Allsvenskan förförra säsongen gjorde man en plan på att komma tillbaka igen inom tre år, nu är man på år två i sin treårsplan. Att Falkenberg har förhoppningar om att kampas i toppen är enkelt att påstå. Vid upptaktsträffen tippades Falkenberg som sexa i tabellen av Superettans tränare. BoIS, som många kanske vet, tippades sist.
Falkenberg har tappat både trotjänare och talang denna vinter. Anfallaren Stefan Rodevåg har lagt skorna på hyllan, lagkaptenen David Svensson med 18 år i FFF har också lagt skorna på hyllan. Försvararen David Johansson har också lämnat efter nio år och 280 matcher i klubben. Förutom dessa tre har också anfallstalangen Viktor Götesen avslutat sitt lån och gått tillbaka till Elfsborg (nu utlånad till Degerfors), Richard Donkor och Amin Nazari har också lämnat klubben. Förutom några uppflyttade juniorer har man gjort klart med mittfältaren Robin Östlind från Öster, yttern Karl Söderström från Varbergs BoIS och offensiva spelaren Anton Wede har också återvänt till klubben, senast i GAIS.

FFF startade försäsongen med två förluster mot FC Helsingör och Ullareds IK och ett kryss mot Halmstad BK. Sen dess vann man över Landskrona BoIS och Vinberg med 3-1, förlorade med 1-0 mot Örgryte IS, spelade 2-2 mot Mjällby och förlorade med 3-2 mot norska Raufoss. Därpå åkte laget på träningsläger till Spanien där man tvålade till Sandvikens IF med 2-1 och till sist spelade man nyligen genrepet mot allsvenska BK Häcken, där man fick se sig besegrad med hela 4-1.

 

Spelare

FFF är absolut inte helt obekanta för gamla BoISare i sin trupp. Färskast i minnet har Falkenberg anfallaren Eric Pärsson, som lämnade BoIS inför den gångna säsongen för att testa lyckan i Superettan. Lyckan log mot Eric som stod för fjorton poäng under säsongen. Också mittfältaren Christoffer Carlsson har ett förflutet i Landskrona BoIS. Christoffer kom som tonårstalang till BoIS 2006 och debuterade i Superettan som 17-åring. Tre säsonger senare och med nästan 60 matcher i bagaget lämnade Christoffer för Falkenberg.

Även målvakten Hampus Nilsson har ett kort förflutet i BoIS i sina ungdomsår. Vi har därför varit i kontakt med Hampus inför den stundande premiären.

Hej Hampus, hur bra är Falkenberg 2018?

Hej! Vi är ett bra lag 2018. Har varit lite si sådär med resultat på försäsongen men vi tror stenhårt på vår idé och ser fram emot säsongen.

2017 slutade ni fyra i tabellen, blir det en högre placering detta året?

— Vi har sagt som förra året, att vi vill ha slagläge inför hösten och kunna vara med topplagen när serien vänder. Sen får vi se efter första halvan av säsongen vad vi säger då.

För oss som inte känner till FFF så väl, finns det några spelare som BoIS borde se upp för lite extra?

— Tror nog alla i BoIS känner igen Christoffer Carlsson och vet vilken hög kvalité han håller.

Vad vet du om er premiärmotståndare, Landskrona BoIS?

— Jag vet att BoIS är ett lag med många individuellt skickliga spelare som vill vara bollförande och ha ett stort bollinnehav.

Vad slutar matchen?

— Jag tippar aldrig resultat men jag hoppas på seger för Falkenberg och att det blir en sevärd match med mycket folk.

Tack för din tid.

— Tack själv!

 

Text: Jens Vighagen