Falkenberg kom till Landskrona IP med ett cyniskt spel och en ramstark defensiv. I kombination med vassa omställningar gick man segrande ur striden och besegrade hemmalaget med 3-2 inför 2861 åskådare på påskdagens kväll.

I uppsnacket inför matchen fick motståndarnas tränare Hasse Eklund frågan om hur man skulle vinna och svaret ”vi ska se till att BoIS inte får igång sitt spel”. Svaret kom att prägla första halvlek då Landskrona BoIS i princip höll i taktpinnen från första stund. Falkenbergs defensiv var tät och kontrollerad och BoIS lyckades inte variera sitt spel i tillräcklig utsträckning. I 14 minuten var dock Adi Nalic nära att friställa Sadat Karim. Det skulle dröja till minut 26 innan Falkenberg för första gången var nära att hota offensivt då Erik Pärson sånär fiskade till sig en misslyckad kortpassning från Viktor Noring. I 39 minuten ropade flertalet av åskådarna på straff då Adi Nalic snyggt frispelade Sadat Karim som blev dragen i armen men signalen uteblev från domaren. Istället skulle halvleken avslutas med en kalldusch då Falkenbergs nyförvärv Robin Östlind stod för sin första av tre assist när han hittade en fristående Karl Söderström i bortre straffområdet. Viktor Noring halkade i mattan och fick se bollen segla in i bortre krysset. Domaren hade lagt till en minut i första halvlek och klockan slog 46:00 när bollen nådde nätmaskorna.

Jag tycker att vi dominerade bra i första halvlek men vi blir straffade tungt i hela matchen av att vi inte riktigt har rutinen från Superettan. Vid första målet halkar jag men vi är också tre mot en i försvaret. Vi är inte tydliga där och måste fixa organisationen bättre resonerade Noring efter matchen. Även Hasse Eklund tyckte att 0-1 var orättvist och kom från ingenstans.

Samtidigt är vi bra defensivt första 45 och gör det vi sagt. Sen får vi matchen dit vi vill när BoIS får jaga och då är vi starka i omställningarna, sade Eklund på presskonferensen efter matchen.

—I omklädningsrummet sa vi att nu har vi visat att vi kan spela Superettan-fotboll, nu ska vi bara hota mer i djupet och hitta in bakom deras backlinje, sa Agim Sopi efter matchen.

I andra halvlek gjorde Falkenberg en bättre insats. De hittade mer rätt i pressen oh gjorde det svårare för hemmalaget men i 62 minuten kom ändå kvitteringen. I efterdyningarna av en hörna lyckas Viktor Svensson skarva fram bollen till Monday Samuel som drar sig fri till vändeter i straffområdet och avslutar kliniskt. Målet fick effekt på matchutvecklingen. Direkt efter kvitteringen satte Falkenberg ett hårt tryck mot BoIS samtidigt som hemmalaget inte lyckades spela enkelt i försvaret. En lång press från Falkenberg ledde fram till en hörna som slås väldigt bra av Östlind och Tobias Karlsson kan snyggt nicka in en ny bortaledning i matchminut 68. I matchminut 82 gjorde sedan Erik Pärsson 1-3 mot sitt gamla lag i en snabb omställning där BoIS slarvat på mittplan. Matchen blev sedan en kamp mot klockan och BoIS press gav en straff i minut 86 efter att Viktor Svensson blivit knuffad i ryggen vid friläge. Sadat Karim gjorde inget misstag från 11 meter och de sista 4 + 6 minuters tillägg blev spännande men utan att BoIS lyckades få en riktig hundraprocentig målchans.

— Det är aldrig roligt att förlora en premiär men nu är matchen avklarad och vi har mycket vi tar med oss från denna match. Vi måste inte spela oss ur varje situation och vi måste bli mer raka i vårt spel, resonerade Agim. På en fråga om den offensiva mittfältstrions roller menade Agim att alla tre har uppgift att både möta boll och gå på djupet men att det blev alldeles för lite tuffa djupledslöpningar i matchen.

— Vi tog inte de löpningarna idag. Det ska vi göra, avslutade Sopi presskonferensen.
Viktor Noring var inne på samma saker som tränaren när det gällde det defensiva.

— 2-1 målet är ett klassmål från Falkenberg men annars måste vi vara mer cyniska. Vi är inte det största laget men nu ska vi ha lärt vår läxa. Så här mycket har vi inte råd att ge bort, resonerade debutanten Noring.

Startelva
Noring
Tkacz – Svensson – Andersson – Olofsson
Arsenijevic – Ekvall
Samuel – Nalic – Egbedi
Sadat

Byten
75 Monday ut Pivkovski in
78 Nalic ut, Atajic in
85 Olofsson ut, Stagova in

Varningar
47 Samuel
60 Arsenijevic
78 Pivkovski

Mål
1-1 Samuel (assist Svensson)
2-3 Karim (straff)

Publik
2861

Text
  • Torgny Andersen
Foto
  • Henrik Nordell