En strålande kväll med vackert väder var bakgrunden när Landskrona IP var värd för matchen mellan BoIS och Örgryte. De två klassiska lagen fick efter 90 minuter plus tillägg dela på poängen efter två mål vardera.

Hemmalaget Landskrona BoIS inledde kvällens match i ett högt tempo, det syntes att det var ett spelskickligt lag som ville imponera på hemmapubliken. Mycket rörlighet och behärskat passningsspel pressade tillbaka bortalaget i inledningen. Sex minuter in i matchen fick man också sin första riktiga chans när bollen studsade fram till Nalic efter fint förarbete av Tkacz. Nalic, som en bit in straffområdet fick ladda på, sköt dock över.

Örgryte hade inledningsvis svårt att skapa något eller anfalla med bollen under kontroll, mestadels blev det ett längre uppspel på långe Alibek Aliev.  BoIS tog sig runt mycket längs kanterna och fick även några hörnor som följd av kantspelet. Eddie fick tidigt ett övertag på sin försvarare och firma Pivkovski/Olofsson kombinerade sig förbi ett par gånger men inspelen ledde ingenvart.

Inte förrän klockan tickat upp mot närmre 20 minuter lyckades Örgryte skapa sin första chans, men då blev det däremot desto farligare. Diego Montiel fick dribbla lite för länge innan han lyckas chippa bollen över Amr men BoIS kunde rensa strax innan mållinjen. Chansen till trots fortsatte BoIS ånga på framåt, med kantspelet som nyckeln. Eddie grundlurade två ÖISare, varav en satte sig i gräset innan Eddie slog ett nytt misslyckat inspel. Bollen gick ut till Tkacz som slog ett inlägg och Sadat Karim var mycket nära ett drömmål när hans cykelspark gick strax utanför.

Vid mitten av halvleken kom bortalaget allt mer in i matchen, de fick äga mer boll och lyckades skapa längre och längre anfall. En hörna för bortalaget avslutades med ett mycket farligt skott som smet utanför Kaddouras stolpe. Ledningsmålet för bortalaget kom därför inte helt överraskande. Monday Samuel drog på sig en varning för en satsning på mittplan. En lång svepande boll lyftes in på den efterföljande frisparken som David Engström når högst på och nickar in 0-1 från nära håll. Noterbart är att det var mittbackens tredje mål för säsongen.

Efter målet fortsatte BoIS gå framåt vilket också ledde till att Örgryte tilläts till några farliga omställningar som de nog kunde förvaltat bättre.

I premiären var det BoIS som släppte in ett mål i halvlekens sista sekund. I dag var det tvärtom till hemmapublikens stora glädje. En hörna rensades ut och utanför straffområdet stod Alexander Tkacz som fick ladda bössan både länge och väl. En riktig pärla på halvvolley och 1-1 var ett rättvist faktum.

Andra halvlek inleddes likt den första i ett högt tempo. BoIS skapade tidigt ett antal chanser där Sadat Karim först var en hårsmån ifrån att kunna raka in bollen i ett öppet mål två gånger om. Strax därpå fick BoIS en av sina många hörnor och Monday Samuel som slog hörnan fick tillbaka bollen efter att Tkacz lyft in ett inlägg som blockerades. Skottet smet längs mållinjen men träffade till slut hörnflaggan.

Örgryte ville inte vara sämre än BoIS utan skapade även de två heta chanser. Först tvingades Amr Kaddoura till en fin benparad på ett lågt avslut inifrån straffområdet. Att Diego Montiel kunde hota med sina fasta situationer fick BoIS uppleva i den första halvleken när han assisterade till 0-1 målet. Ännu en gång blev det farligt när hörnan damp ner mitt i straffområdet framför en ensam ÖISare. Flertalet BoISare slängde sig för att täcka och till slut kunde Kaddoura fånga bollen på linjen.

Efter den intensiva och ganska välspelade fotbollsmatch vi fick se de första 55 minuterna så gick tempot ner något. Dennis Olofsson skickade iväg en långboll från backlinjen och på något vis kunde Adi Nalic liggandes i luften få fram bollen till Sadat Karim som en bit utanför straffområdet drog iväg en halvvolley. Skottet letade sig in i maskorna bakom Stojan Lukic, ännu ett vackert mål som gladde majoriteten av de 2349 åskådarna. Målet var för övrigt Sadat Karims fjärde mål för säsongen.

Efter BoIS ledningsmål sjönk man lite lägre och försökte bevaka sin ledning. Örgryte tilläts ha mer boll men hittade inte de riktigt heta chanserna utöver en nick som gick tätt utanför. BoIS å sin sida riktade in sig mer och mer på omställningar men kom inte närmre än en missad lobb från Karim.

Diego Montiels fasta situationer nämndes tidigare och i den 77e minuten var det dags igen. BoIS slarvade på egen planhalva, Örgryte kunde ställa om och lyckades få med sig en hörna. Hörnan slogs på nytt av Montiel och på ett obeskrivligt sätt kunde bollen leta sig igenom ett hav av spelare och hela vägen in vid närmsta stolpen, till synes utan touch och Montiel fick målet i protokollet. 2-2 snöpligt och olyckligt för de svartvita.

Den återstående kvarten spelades av utan några större händelser värda att nämna. Inget av lagen orkade med en riktig forcering för att få med sig samtliga tre poäng utan de fick istället dela på poängen.  Tyvärr tror jag de tappade poängen svider mer för hemmalaget än bortalaget, tre poäng för BoIS hade inte varit orättvist.

Efter matchen gav målskytten sin Tkacz sin syn på matchen.

Vad säger du om matchen?

— Det känns sådär, jag vet att vi kan bättre än så här. Det känns lite som en förlust när vi släpper in det målet i slutet.

Ny match redan på lördag (mot Degerfors) hur känns det?

— Det känns helt okej, det är bara att vänja sig. Nu gäller det att ladda om och återhämta sig efter den här matchen.

Målet då, det måste varit skönt?

— Helt okej haha. Det är lägen som man drömmer om när man står utanför straffområdet. Vem som helst kan nicka in bollen där inne i straffområdet men det är helt okej att den kommer ut till mig.

Text
  • Björn Wikström
Foto
  • David Jönsson