IFK Värnamo

Två lag som än så länge kamperar ihop på den undre halvan av tabellen gör upp om poängen på Landskrona IP. Landskrona ligger för närvarande på plats 10, med fyra inspelade poäng på fyra matcher. Motståndaren IFK Värnamo ligger på plats 13, med tre inspelade på poäng på fyra omgångar.

För sju säsonger sedan tog IFK Värnamo steget upp till Superettan och där har man stannat sedan dess. Tränare när laget tog steget från division 1 södra 2011 var ingen mindre än Jonas Thern. Thern axlade dock aldrig ansvaret i Superettan det första året, utan det gjorde tränarduon Glenn Ståhl och Tony Johansson. De tre första åren i Superettan blev nervfyllda för smålänningarna, eftersom det vankades kvalspel för att säkra kontraktet varje höst. Från säsongen 2014 och framåt lyckades Värnamo stabilisera sig i Superettan och höstarna med kvalspel var ett minne blott. Den gångna säsongen slutade man på sjätte plats i tabellen, klubbens högsta placering i historien.

Tränare
Inför 2017 tog Christian Järdler över ansvaret som huvudtränare i IFK Värnamo. Järdlers Värnamo presterade högt över förväntan och slutade sexa i serien. Men lyckan blev inte långvarig för IFK Värnamo och kort efter att säsongen avslutats framkom det att smålandskonkurrenten, och superettankonkurrenten, Östers IF var intresserade av Järdler som ny tränare. Järdler själv ville lämna men med ett år kvar på kontraktet blev det en infekterad historia. I slutändan fick Järdler, och Öster, sin vilja igenom och Järdler kunde lämna Värnamo. Efter en tids sökande av ny tränare presenterades Roar Hansen, senast i Åtvidabergs FF, som ny tränare. Roar var assisterande tränare i Landskrona BoIS i allsvenskan 2004-2005 och hade dessutom huvudansvaret för laget i 1-1-matchen mot Djurgårdens IF, borta säsongen 2004. Detta efter att Janne Jönsson fått sparken omgången innan, efter 0-4 mot Halmstad BK. Omgången efter Djurgården tillträdde Mats Jingblad och Roar gick tillbaka som assisterande tränare. Sedan dess har han njutit framgångar i Ängelholms FF, Helsingborgs IF, Öster och Åtvidaberg. Även om den senaste säsongen i Åtvidaberg slutade med degradering.

Senaste säsongen i Superettan
Värnamo gjorde alltså den gångna säsongen sin sjätte raka säsong i Superettan och det skulle också visa sig bli den framgångsrikaste i klubbens historia. När säsongen summerades slutade laget på sjätte plats i tabellen.

2018
Förutom att tränare Järdler byttes ut mot Roar Hansen har det också hänt mycket på spelarsidan i Värnamo. Bland de som har lämnat från förra säsongen kan man nämna Victor Nilsson och Oscar Johansson (båda till Trelleborgs FF), Simon Nilsson har lämnat för Örgryte IS och Petar Petrovic har gått till IF Brommapojkarna. Dessutom har giftige anfallaren Melvin Frithzell gått till FC Helsingör. Försäsongen präglades av ett nytt spelsystem (4-4-2 byttes mot 4-3-3) och inte så lyckosamma resultat. Fyra matcher in i säsongen kan vi nu konstatera att Värnamo startade med tre raka förluster (Gefle IF, GAIS, AFC Eskilstuna) innan man tog säsongens första poäng när man slog Varbergs BoIS i tisdags med 2-0. På spelarfronten in märker man Jon Birkfelt, fostrad i HIF (som följde med Roar från Åtvidaberg), Victor Kristiansson, som tränade med BoIS tidigare i vintras, lämnade Malmö FF U19 för Värnamo, unge Alexander Achinoti Jönsson anslöt från HIF och Predag Randelovic värvades ifrån Dalkurd FF.

Spelare
Förutom Roar Hansens ovannämnda BoIS-koppling hittar vi evigt unge Pär Cederqvist på topp i Värnamo. Pär kom till BoIS sommaren 2007 och lämnade för Jönköping Södra 2010. Under sin tid i klubben gjorde han imponerande 30 mål på 75 matcher för randigt. 2013 återvände han till moderklubben IFK Värnamo, där han huserat sedan dess. Den gångna säsongen gjorde Pär, nu vid 38 års ålder, 12 mål. Dessutom hittar vi Viktor Kristiansson i laget. Viktor gjorde en imponerande försäsong med BoIS detta året, men landade till sist alltså i Värnamo. Daniel Ask är en annan spelare med BoIS-koppling. Daniel anslöt till BoIS förra säsongen ifrån Öster, men den unge spelaren gjorde aldrig något riktigt avtryck i BoIS och lämnade efter ett halvår, och tre matcher, för Värnamo.

Text
  • Jens Vighagen
Foto