Helsingborgs IF

För första gången på 13 år ska det spelas Skånederby på IP mellan Landskrona BoIS och Helsingborgs IF. Senast det hände var den 30 maj 2005. BoIS tog ledningen med 3-0 men tappade till 3-3 innan Gustaf Andersson i matchens slutminuter lyfte in 4-3 till hemmalaget BoIS. I augusti var det returmöte på Olympia och då gick HIF segrande med 1-0.

Tisdagen den 15 maj 2018 är det alltså dags igen när rödblåa Helsingborg åker två mil söderut för ett efterlängtat derby. 1993 gick HIF upp i Allsvenskan igen och hann sedan med två SM-guld (99 och 11), fyra cupguld (98, 06, 10 och 11) samt spelat i såväl Champions League som Europa Leauge. 2016 var det dock andra tongångar då laget förlorade kvalet till Allsvenskan i de allra sista minuterna hemma mot Halmstad. Efter 23 raka säsonger i Sveriges högsta serie blev det nedflyttning till Superettan. Första säsongen i Superettan slutade laget på sjunde plats och nu har HIF alltså påbörjat sin andra säsong i Superettan men målsättningen är glasklar, det är avancemang till Allsvenskan igen som gäller.

Tränare
Sedan 2017 är det HIF:aren Per Ola Ljung som leder laget. P-O tog över efter Henrik Larsson som hade ansvaret när klubben åkte ur Allsvenskan. Per-Ola är väldigt rödblå med över 500 matcher för klubben, även om han gjort 66 matcher för BoIS också, samt ett antal år som assisterande tränare i föreningen innan han 2017 fick huvudansvaret. Ljung har tidigare haft huvudansvaret i Örebro och Gais. Med 513 matcher i bagaget för klubben är P-O en av elva medlemmar i den så kallade 500-klubben. Intressant nog är P-Os radarpartner och assisterande tränare Christoffer Andersson även han medlem i 500-klubben med sina än mer imponerande 543 matcher. Christoffer Andersson kommer att leda laget i derbyt på tisdag då P-O Ljung är avstängd.

Senaste säsongen i Superettan
2017 gjorde HIF sin första säsong i Sveriges näst högsta serie sedan 1993. Efter uttåget ur Allsvenskan 2016 var målsättningen klar, laget skulle upp i Allsvenskan igen. Med facit i hand kan vi däremot konstatera att så inte blev fallet. Istället slutade laget sjua i Superettan efter fem poäng på de avslutande sex matcherna. Det gjorde att man hamnade sju poäng bakom Trelleborg som nöp kvalplatsen till Allsvenskan. Säsongen summerades med elva segrar, tolv kryss och sju förluster. Målskillnaden skrevs till 40-41. Endast fyra lag gjorde färre mål än HIF.

2018
Efter att ha satsat redan 2017 på att återvända till Allsvenskan direkt men misslyckats så kan vi konstatera att det satsas ännu hårdare i år på att nå sitt mål. Redan under förra sommaren anslöt den forne landslagsmålvakten Pär Hansson från Feyenoord. Då fick han bara stå halva säsongen men i år är han alltså med från start. Satsningen personifieras väl annars bäst av att landslagskaptenen Andreas Granqvist återvänder hem till Helsingborg efter att ha lett sina mannar i Ryssland. Ett väldigt tungt nyförvärv med allsvenska mått mätt, nu vänder han alltså hem för spel i Superettan. Övriga spelare på plusskontot är Mohammed Abubakari (BK Häcken), Mamudo Moro (Mjällby AIF), Andri Runar Bjarnason (UMF Grindavik), Fredrik Liverstam (Halmstads BK) och Anders Randrup (IF Elfsborg).

Utöver ett antal nyförvärv har klubben även gjort sig av med en del spelare. Trotjänaren och guldhjälten Peter Larsson har lämnat för Halmstad, den gamla publikfavoriten på IP Bradley ”Surprise” Ralani har återvänt till Sydafrika och Oke Akpoveta har lämnat för konkurrenten AFC. Såklart hittar vi även Monday Samuel på minuskontot för HIFs del, som bekant så har han tagit steget två mil söderut och tillhör numera vårt randiga lag.

Spelarförluster i sin helhet: Peter Larsson (Halmstads BK), Matt Pyzdrowski (Varbergs BoIS), Viktor Ljung, Martin Christensen, Jonatan Olsson, Jesper Lange (Utgående kontrakt), Edwin Gyimah (Bidvest Vits), Monday Samuel (Landskrona BoIS), Bradley Ralani (Cape Town City), Felix Bindelöv (Karlslunds IF), Alexander Achinioti Jönsson (IFK Värnamo) och Oke Akpoveta (AFC Eskilstuna).

Efter en uppskjuten premiär mot Halmstad sparkade HIF igång säsongen med en 3-1 seger mot Öster och en 5-1 seger mot Frej. Därefter blev det förlust 0-2 hemma mot AFC Eskilstuna och 1-1 borta mot Brage innan GAIS besegrades med 2-1 på Olympia. Således kan vi konstatera tio inspelade poäng, målskillnaden 11-6 och en femteplats i tabellen i skrivande stund, detta trots två matcher mindre än de fyra lagen över.

Spelare
Trots rivaliteten mellan lagen så går det att hitta spelare som representerat såväl vårt svartvita lag som rödblåa HIF. Monday Samuel har nyss tagit steget från HIF till Landskrona, Måns Ekvall tog steget för något år sen. Assisterande tränare Fahrudin Karisik gjorde sin allsvenska debut mot just BoIS 2005. Tittar vi istället på årets HIF-trupp så hittar vi flertalet med bakgrund i BoIS. Mittbacken Fredrik Liverstam har nu återvänt till HIF efter ett antal år i Halmstad, 2011-2012 gjorde han 51 matcher för BoIS. Johan Persson var en uppskattad mittfältare på IP 2008-2010. Efter ett äventyr i huvudstaden Stockholm har ”Sheriffen” nu återvänt till Skåne och HIF. Som tidigare nämnt har även huvudtränare Ljung gjort 66 matcher för Landskrona BoIS mellan 2000-2002. Så visst hittar vi en del som upplevt båda klubbarna från insidan. Kanske kan det ge derbyt en extra liten krydda.

Text
  • Björn Wikström