Den 25 juni 2012 mötte Landskrona BoIS Halmstad på hemmaplan. Matchen slutade 3-3 inför 2413 åskådare efter att, bland annat, Luka Mijaljevic hängt två baljor för BoIS och bröderna Robin Hofsö och Johnny Lundberg nätat för vars ett lag (Robin för BoIS och Johnny för Halmstad). Övriga två mål för Halmstad gjordes av Antonio Rojas och Richard Magyar.

I seriens sista omgång möttes lagen i returen på Örjans Vall i en match som slutade 1-1 efter att Baldvinsson gett hemmalaget ledningen. En ledning som Fredrik Liverstam, som senare kom att spela för Halmstad, kvitterade i slutskedet av matchen. Sedan dess har Halmstad pendlat upp och ner mellan Allsvenskan och Superettan medan BoIS tog en vända i division 1. Nu är dock de båda klassiska lagen tillbaka i Superettan igen och på onsdag (23 maj) väntar ett viktigt möte lagen emellan på IP.

Tränare

Halmstad tränas av den blott 29-årige Igor Krulj. Igor kom till Halmstad inför säsongen 2017 som assisterande tränare till Janne Jönsson. Efter bara 12 omgångar fick Janne Jönsson lämna klubben och Igor tog över. På grund av saknad tränarlicens fick han däremot inte stå som ansvarig tränare formellt sett så på pappret var det Andreas Jankevics som var ytterst ansvarig. Nu är Krulj antagen till Pro-kursen han saknade och därmed har han sedan i januari kunnat ha huvudansvaret även formellt. Krulj representerade själv Halmstads juniorlag i tonåren men några matcher för seniorerna blev det aldrig. Hans tränarkarriär är förståeligt nog kort. 2014-2015 agerade Igor assisterande tränare för Varbergs BoIS, 2016 tog han sitt första jobb som huvudtränare i Tvååker. 2017 var han som bekant tillbaka i Halmstad igen, först som assisterande och senare som huvudtränare. Det bör förstås också nämnas att hans högra hand i Halmstad inte är någon annan än den uppskattade BoIS-aren Billy Magnusson. Billy som fick lämna BoIS inför säsongen 2017 har sedan dess huserat i Halmstad. På onsdag får han återvända till IP.

Senaste säsongen i Superettan

Senast Halmstad slogs i Superettan var säsongen 2016. Efter en tät kamp med Dalkurd, där det till slut skiljde en poäng mellan lagen så knep Halmstad BK tredjeplatsen som innebar kval till Allsvenskan. I kvalet ställdes laget mot Helsingborgs IF där sena mål skulle komma att bli signifikativt för dubbelmötet. I första mötet, på Örjans Vall, slutade det 1-1 efter att HIF tagit ledningen i 75:e minuten och Halmstad kvitterat tio minuter senare via ett självmål. I returen på Olympia gav Jordan Larsson hemmalaget ledningen efter 81 spelade minuter. Via två mål på fyra minuter vände Marcus Mathisen snabbt på steken och sköt Halmstad till Allsvenskan. Under seriespelet skrapade Halmstad ihop 54 poäng efter 16 segrar, 6 oavgjorda och 8 förluster. Målskillnaden skrevs till 43-28, bästa målskyttar var Alexander Ruud Tveter med 13 mål och Fredrik Olsson med 11 mål.

2018

Sejouren i Allsvenskan blev kortvarig för Halmstad BK. Endast fem segrar under hela året gjorde att det till slut skiljde sex poäng upp till Jönköping på kvalplats och spel i Superettan 2018 var ett faktum efter en säsong med svaga 29 mål framåt.

Halmstad BK hade en förhållandevis stillsam spelaromsättning under vintern. Fem spelare värvades medan sex spelare gick förlorade. Det namnkunnigaste nyförvärvet får nog sägas vara mittbacken Peter Larsson från Helsingborgs IF som även har ett förflutet i bland annat FCK. Övriga nyförvärv är mittfältarna Andreas Hadenius och Dida Rashidi från Norrköping respektive IK Frej, målvakten Otto Martler (senast GAIS) och försvararen Thomas Boakye från Varbergs BoIS.

2018 har Halmstad efter premiäromgångens uppskjutna match mot HIF spelat sju matcher. De sju matcherna har resulterat i fyra segrar (mot Degerfors, Gefle, GAIS och Värnamo), en oavgjord (Falkenberg) och två förluster (Norrby och Örgryte). Inledningen var annars något knackig för Halmstad. Efter vinsten i den sena premiären mot Degerfors så tog laget enbart en poäng på tre matcher. Sedan dess har laget sparkat igång och kommer till IP med självförtroende efter tre raka segrar, den senaste i söndags mot Värnamo. Så här långt har laget fortsatt häng på platserna till Allsvenskan, med en match mindre spelad skiljer det fyra poäng till Falkenberg (3:a) och AFC (2:a). Framåt har det producerats tio mål där Gabriel Gudmundsson stått för tre mål medan Malkom Nilsson i målet har fått släppa tio bollar förbi sig.

 

Spelare

Billy Magnusson är visserligen inte någon spelare längre men får väl ändå sägas vara den som i Halmstads trupp har tydligast koppling till Landskrona BoIS. Efter flera år som såväl spelare men också ledare i olika uppdrag fick Billy lämna BoIS efter säsongen 2016. Sedan dess har han varit i Halmstad och var således också med på deras äventyr i Allsvenskan 2017.

I övrigt hittar vi Jesper Westerberg som tillhörde BoIS 2003-2005, (2005 var han utlånad till IFK Hässleholm) samt 2009-2010. Jesper noterades för 31 matcher i den randiga tröjan varav 30 kom under hans andra sejour. Även Rasmus Wiedesheim Paul tillhör Halmstad. Rasmus var utlånad till Landskrona BoIS under våren 2017. Rasmus klockade 11 minuters speltid fördelat på två inhopp i Svenska cupen under hans utlåning till BoIS

Halmstads assisterande tränare och den på IP uppskattade ex-BoISaren Billy Magnusson har inför onsdagens match tagit sig tid att svara på lite frågor nedan.

Hur känns det att komma tillbaka till IP som motståndare för första gången sedan du lämnade?

— Det blir första gången inne på plan, på läktaren har jag varit flera gånger men det är klart att det kommer vara speciellt. Främst för mig blir det speciellt men svårt att säga hur det kommer kännas, jag känner hela laget, spelarna och alla runt omkring så det blir speciellt. Hur speciellt får du fråga mig efteråt.

Vi kan anta att framför allt du har rätt bra koll på BoIS inför onsdagens drabbning, hur väl följer du BoIS nuförtiden?

— Jag såg väl ungefär hälften av matcherna förra året. Jag hade lite svårt att få ihop det ibland och tyvärr var det inte lika lätt att se BoIS på tv då. Jag har sedan jag lämnade haft en tät kontakt med Agim sen har jag jobbat med spelarna flera år så jag har rätt bra koll. Däremot lever varje match sitt eget liv men jag tror vi vet vad vi behöver veta, vi har bra koll individuellt och på laget. Men det har BoIS också (koll på oss).

Vad tror du om matchen?

— Både BoIS och vi vill föra matchen så det kommer vara två lag som vill spela fotboll. Samtidigt gäller det att vara smarta, ibland är det bra med bollinnehav och ibland är det bra att vänta på lägena men det kommer vara två lag som vill spela och det lag som klarar detta bäst och har också bäst chans säger Billy diplomatiskt.

— Vi har dominerat matcher spelmässigt men vi har också haft svårt mot exempelvis GAIS och deras speluppbyggnad. Då har vi insett det och anpassat oss. Hur matchen utspelar sig kommer spela roll för hur vi kommer spela, ibland har man en bättre dag och ibland en sämre dag. Vi vet hur vi vill spela men får se hur matchen blir, BoIS har varit bättre än alla lag de mött på hemmaplan, skulle vi märka att de tar sig igenom oss också så är vi förberedda för plan b, att lägga oss lite lägre och spela mer på omställningar.

Ni har fått upp i ångan med tre raka segrar, blir det en fjärde på onsdag?

— Det är såklart vår ambition, alla lag går in för tre poäng men vi vet om att det blir en svår match. Vi har stor respekt för BoIS men matchen går vi in för att vinna, så är det.

Vad har ni för målsättningar med säsongen efter degraderingen ifjol?

— Vi gjorde en mycket bättre höst än vår ifjol och kände att vi tog flera steg framåt. Nu är målsättningen att hitta tillbaka till det och när säsongen är slut vill vara bland de tre översta lagen. Vi siktar helt klart på allsvenskan men vi har en väldigt ung trupp samtidigt som vi har en god ekonomi så vi har ingen panik om det inte sker i år.

 

Text
  • Björn Wikström