Motståndarkollen GAIS

1894 bildades GAIS, Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap. Sedan dess har Makrillarna hunnit med att 54 säsonger i Allsvenskan, vunnit densamma fyra gånger och vunnit cupen en gång. Det gör att GAIS placerar sig på en tionde plats i den allsvenska maratontabellen. Det är däremot ett tag sen laget fått fira något större, senaste titeln kom 1954 och sedan 2013 har laget spelat i Superettan. På söndag hoppas vi på publikfest när det är skolans dag och klassiska GAIS kommer på besök till IP.

Många svartvitrandiga supportrar kan säkert dra sig till minnes att det var just GAIS som gjorde slut på BoIS lidande i Allsvenskan 2005. I dubbelmötet med lagen vann GAIS med 2-1 hemma och lyckades sen hålla 0-0 på IP vilket gjorde att det svartvitrandiga BoIS och det grönsvartrandiga GAIS bytte plats i Allsvenskan 2006. GAIS spelade sen i Allsvenskan till och med säsongen 2012, när den säsongen summerades kunde det konstateras att GAIS förlorat flest matcher i Allsvenskans historia, med endast 12 poäng inspelade slutade Makrillarna sist i tabellen och degraderingen till Superettan var ett faktum. Senaste mötet mellan BoIS och GAIS i seriespel var 2014 då GAIS vann med 3-1 i Göteborg i september. Vårmötet på IP slutade med seger för BoIS med 2-1.

Tränare

Sedan i juli 2017 tränas Makrillarna av GAIS-supportern Bosko Orovic. 45-årige Bosko började följa GAIS under 80-talet och påstår själv att det är det enda laget han följer. Han säger även i en intervju på GAIS hemsida att det starkaste minnet han har är kvalsegern mot just BoIS 2005. Som ung spelare 1990 rankades Bosko Orovic som en större talang än självaste Zinedine Zidane enligt Gazzetta Dello Sport. Hur det gick för Zidane vet vi alla, för Orovics del gick det inte riktigt lika bra utan han fick nöja sig med Allsvenskt spel i Västra Frölunda och BK Häcken. Annan intressant kuriosa är att Orovic under sin tio år långa tränarkarriär hunnit med att vara huvudtränare för hela åtta klubbar. På meritlistan finner vi lag som Utsikten, Syrianska och Assyriska. Det är inte orimligt att påstå att uppdraget i GAIS är det största uppdraget Bosko haft, dels på grund av klubben och serietillhörigheten men även på grund av sina känslor för klubben.

Senaste säsongen i Superettan

GAIS har som nämnt tidigare spelat i Superettan sedan säsongen 2013. 2017 slutade laget på niondeplats vilket kan låta rätt okej, ett stabilt mittenlag kan det tyckas. Saken är dock den att det i slutändan endast skiljde en poäng mellan GAIS på niondeplats och Örgryte på den övre kvalplatsen (13:e). Kontraktet säkrades inte förrän i den sista omgången när Varberg besegrades med 3-0 hemma i Göteborg (Varberg slutade likt Örgryte på 36 poäng men undvek kval tack vare bättre målskillnad).

Under säsongen vann GAIS tio matcher, kryssade sju och förlorade tretton. Målskillnaden skrevs till 28-37. På Orovics 16 matcher gjorde tog hans mannar 19 poäng med 16-12 i målskillnad.

2018

Sedan säsongen 2017 avslutades har det hänt en del i truppen när Bosko ville sätta sin prägel på laget i vintras. Hela 14 spelare har lämnat föreningen vilket såklart gjort att en del nyförvärv också plockades in. Tio spelare hämtade Orovic in där fyra spelare kom från hans tidigare klubb Utsikten.

Trots dubbelt allsvenskt motstånd i form av Hammarby och Elfsborg så gjorde GAIS ett väldigt fint gruppspel i cupen tidigare i år. Segrar mot Vasalund och Elfsborg samt ett kryss mot Hammarby gjorde att Makrillarna knep förstaplatsen. Sen blev det dock respass i kvartsfinalen borta mot Östersund efter förlust 1-0.

I superettan däremot har laget inte riktigt hittat formen från cupen. Efter tio spelade matcher står laget på 14 poäng vilket är två fler än BoIS, i tabellen skiljer det bara en placering mellan lagen så visst är matchen på söndag en viktig sådan. GAIS har gjort elva mål och släppt in lika många. Efter två raka segrar i inledningen gick det tyngre och det blev sex raka matcher utan seger. Innan besöket på IP verkar de däremot ha fått upp ångan igen med två raka segrar i bagaget (mot Öster borta och senast Frej hemma).

Nyförvärv och förluster i sin helhet hittar ni nedan

Nyförvärv: Stefan Ilic (IK Brage), Marcus Bergholtz, Jesper Westermark, Niklas Olsson, Allan Mohideen (Utsiktens BK), Andreas Östling (Örgryte IS), Edin Hamidovic (Husqvarna FF), Junes Barny, Alexander Nadj (Klubblös), Jonas Lindberg (Sarpsborg 08)

Spelarförluster: Jesper Johansson, James Sinclair, Dardan Rexhepi, Dan Keat (Utgående kontrakt), Mattias Kano (Assyriska BK) Pascal Olsson (Västra Frölunda), Andreas Peterson (Levanger FK), Luka Mijaljevic (AFC Eskilstuna), Mavroudis Bougaidis (Podbeskidzie Bielsko-Biala), Simon Silverholt (IFK Mariehamn), Sebastian Möller (Varebrgs BoIS), Anton Wede (Falkenbergs FF), Otto Martler (Halmstads BK), Tobias Johansson (Carlstad United)

Spelare

I vanlig ordning brukar vi försöka hitta spelare i motståndartruppen som har koppling till vårt eget randiga lag. I detta fall har det dock varit svårt. Stefan Ilic som inför 2018 hämtades in från Brage har visserligen representerat BoIS juniorlag back in the days men mycket mer än så kan vi inte presentera.

Avspark 15.00 på söndag!

Text
  • Björn Wikström