På lördag gästar IK Brage Landskrona IP. Nykomlingen som förra året, likt BoIS, vann division 1 om än den norra serien öppnade sin sejour i Superettan starkt och det dröjde till den sjunde omgången innan man förlorade mot topplaget Falkenberg.

Trots endast två förluster skiljer det bara fem poäng mellan Landskrona BoIS och IK Brage och det är på nytt en viktig match för båda lagen på IP på lördag. Senast lagen möttes på IP var den 1 juni 2013. Då slutade matchen med seger 4-1 för det randiga hemmalaget. Något som Landskroniterna säkert ser en upprepning av på lördag. Målskyttar den gången blev Alex Nilsson gånger två, Fredrik Karlsson och Patrik Åström. För bortalaget gjorde Jan Tauer mål.

När lagen möttes i Borlänge var det Brage som drog det längsta strået och vann med 2-1. Även då gjorde Fredrik Karlsson mål för BoIS.

Tränare

Tränare för IK Brage är Kleber Saarenpää som åtminstone har en gedigen spelarkarriär bakom sig. Som spelare representerade Kleber Sirius, Djurgården, Hammarby, Norrköping, Vejle och Aalborg. På meritlistan finns även elva landskamper för Sveriges A-lag. När spelarkarriären var slut 2008 så tog tränarkarriären direkt fart med ett uppdrag som ungdomstränare i Hammarby fram till 2011. Sedan dess har han hunnit med att vara tränare i Hammarby TFF, Syrianska och i Vejle (först som assisterande och sedan huvudtränare) innan han hamnade i Borlänge och Brage i november 2017. Det är alltså inte så länge han har styrt rodret i Brage men än så länge får han väl anses ha gjort ett bra jobb med nykomlingen.

Senaste säsongen i Superettan

Senaste säsongen i Superettan var ingen rolig historia för lördagens motståndare Brage. Vi får backa bandet fem år tillbaka i tiden. 2013 var nämligen senaste gången Brage spelade i Superettan. Det slutade med ett riktigt fiasko och degradering till division 1 med många poäng upp till kvalplatsen nedåt. Ynka två segrar och sex oavgjorda gav tolv poäng när säsongen summerades i november. Avståndet till den sista kvalplatsen nedåt var hela 19 poäng. Laget gjorde 21 mål och släppte in 59 mål. Det var bara till att bita ihop, lägga en oerhört dyster säsong bakom sig och ställa in sig på spel i division 1. Efter fyra säsonger i tredjedivisionen är man åter tillbaka i eliten.

2018

Sedan Kleber Saarenpää tog över har han hunnit med att skicka iväg tio spelare och förstärka truppen med nio spelare. Nyförvärv och förluster i sin helhet hittar ni längre ned.

Efter tolv spelade omgångar har IK Brage redan spelat in 50 % mer poäng än när de huserade i Superettan 2013. 18 inspelade poäng är ett stabilt facit för nykomlingen så här långt. 2013 gjorde Borlängelaget endast 21 mål och i år har det redan spottats in 17 mål. Bakåt har laget släppt in 13 mål. De fyra segrarna har kommit mot Öster, Gefle, Örgryte och Varberg. De sex kryssen har kommit mot AFC, Gais, HIF, Jönköping, Degerfors och Täby. Det har endast blivit två förluster och det är Falkenberg och Norrby som är de enda två lagen av tolv försökande som lyckats stjäla alla tre poäng av Brage.

Senaste tre matcherna har det blivit två segrar (mot Örgryte och Varberg) och en förlust (mot Norrby) så formen är där inget fel på.

Nyförvärv: Mattias Liljestrand (Syrianska FC), Robbin Sellin (IFK Mariehamn), Simon Alexandersson (AFC Eskilstuna), Oscar Lundin, Jalid Kerkich (Dalkurd FF), Marcus Astvald (Levanger FK), Oliver Bergman (Oskarshamns AIK), Mihlali Mayambela (Djurgården), Filip Roos (Säters IF)

Förluster: Johan Eklund (Avslutat karriären), Stefan Ilic (GAIS), Ludvig Larsson, Ardian Rexhepi, Viktor Adebahr, Gustav Sundström, Linus Zetterström, Rasmus Lindgren, Jesper Åman, Erik Johansson (Utgående kontrakt)

Spelare

Den enda spelaren undertecknad kan hitta i Brages trupp med bakgrund i BoIS är Samuel Aziz som 2015 gjorde åtta matcher för BoIS innan han lånades ut och senare även lämnade helt.

Avspark lördag 16.00 på IP

Text
  • Björn Wikström