När Öster kommer på besök till Landskrona IP i eftermiddag tar BoIS emot Växjö-laget med en gammal bekant på tränarbänken, intill Agim Sopi. Det handlar givetvis om Mats Andersson som är åter i sin roll som hjälptränare i Landskrona BoIS.

Efter en tids frånvaro är Mats Andersson tillbaka i ledarstaben. Mats, som har en lång period som ledare i BoIS men också innan det en lång proffskarriär som spelare, kunde inte fortsätta sitt uppdrag som ledare inför säsongen på grund av tidsbrist och ett civilt jobb som tog mycket tid. Nu är han tillbaka igen och det är ett kärt återseende för många BoIS-are. Jag tog mig ett litet snack med Mats och diskuterade BoIS säsong, deras spel, tränarduon Agim och Fahrudin och vad Mats kan bidra med i sin ledarroll. Det och lite till.

Välkommen tillbaka in i ledarstaben, hur känns det? Det känns jättebra, det är ett fantastiskt gäng. Bra killar, bra ledare runt omkring laget. BoIS har alltid haft en stor plats i mitt hjärta, jag är bara glad att jag kan bidra.

Hur kommer din roll se ut i praktiken? Min roll blir ungefär som förra året. Agim har Fahrudin som assisterande och det har fungerat jättebra, de två är en bra kombination. Men det är så i många föreningar att man har form av ”andra assisterande” som kan vara med och bidra med lite andra grejer. Det är mycket fokus från Agim och Fahrudin på träningar, planering och den biten. Jag kan vara med och bidra med mitt lugn, att jag spelat tidigare, att jag känner killarna. Jag kan snacka med spelare som behöver snackas med och lite åt det hållet. Vi kan helt enkelt fördela ut lite mer ansvar på tre personer.

Så du tar lite mer ansvar för spelarna, den sociala biten? Det är den sociala biten jag bidrar med mest skulle jag säga. Träningar, planering, den biten sköter Agim och Fahrudin till 100 procent, där finns inget för mig. Det är redan Superettan och Allsvensk nivå på det. Båda två är väldigt noggranna och scoutar väldigt väl. Men där finns den sociala biten också, jag har spelat mycket själv. Jag vet att man ska ha lite lugn och ro runt omkring sig. Någon som man kan snacka skit med, men också någon att vara seriös med. Det ger lugn och harmoni i gruppen och där kan jag bidra med en del.

Hur har du följt laget denna säsongen? Jag har i princip sett alla matcher. Tyvärr har det krockat med Trelleborg någon gång, när Erik min son har spelat. Annars har jag sett alla hemmamatcher på plats och alla bortamatcher från tv-soffan.

Utifrån din position på läktaren, vad är det du tycker som har saknats för att få fler poäng? Jag skulle vilja säga att det jobbet laget gjort nu är klockrent, det man saknar i de flesta matcherna är fler mål. Men det kommer, det är jag helt övertygad om. När man skapar chanser gör man till sist målen. Och det gör man ju – skapar chanserna, men bollen rullar inte in. Man har också utvecklat spelet från förra året. Högre tempo, snabbhet. Man har pressat i princip alla motståndare. Man har en grundfilosofi som är positiv, man spelar bra fotboll. Hade man bara gjort fler mål hade läget varit annorlunda.

Vad har du för känsla inför matchen? Jag har alltid en positiv känsla kring allting som rör fotboll, men i synnerhet BoIS och hemmamatcher på IP. Jag tycker att det har sett väldigt bra ut i de allra flesta matcher. Det är bara den här lilla, lilla grejen att man ska sätta dit chanserna som saknas. Gais är ett typexempel på där man borde avgjort matchen tidigare, men det är så ibland för fotbollslag. Det viktigaste är att laget fortsätter tro på Agim. Öster är en bra motståndare, men jag är övertygad om att vi är bättre och tar tre poäng.

Alltså, Landskrona BoIS-Östers IF i eftermiddag klockan 17.30, på Landskrona IP. Matchen går också att se via CMORE.

Text
  • Jens Vighagen
Foto
  • Henrik Nordell