Söndagens match blev en händelserik historia, fyra mål, en straffräddning och en utvisning. Dessutom en jobbig skada på Granit Stagova, vars skrik i smärta hördes över hela IP. Men förutom tre poäng presenterade sig för Landskronapubliken två nya spelare, Jetmir Haliti som tillhört BoIS sen början av säsongen och Melvin Fritzell, ny anfallare, senast i Helsingör.

Det blev seger i första matchen efter sommaruppehållet, eller i första matchen för höstsäsongen, som man också kan kalla det. Ett tidigt mål av Adi Nalic följdes upp av att nyförvärvet från Helsingör, Melvin Fritzell, presenterade sig för publiken på IP. Detta när han rullade in 2-0, en bit in i första halvlek. Gefle reducerade innan halvtid men Nalic punkterade matchen i andra halvlek, när han stänkte in sitt andra mål för matchen, som innebar slutresultatet 3-1. Men det blev lite nerver för Landskronapubliken i slutminuterna. På en, till synes, händelselös hörna för Gefle blev lagkapten Philip Andersson utvisad efter en isolerad händelse med en motståndarspelare. Utvisning och straff till Gefle, men den efterföljande straffen läste målvakten Amr Kaddoura och räddade vackert.

Nyförvärvet Melvin slösade ingen tid innan han visade publiken vad han är här för att göra, nämligen poäng. Melvin bildade anfallspar med skyttekung Karim, vilket gjorde att BoIS spelade ett tydligare 4-4-2, till skillnad från sitt lite vanligare 4-2-3-1.

– Vi testade lite olika formationer på träning men vi kände att detta var den bästa. Melvin är poängspelare som behövs på topp, säger tränare Agim.

Men formationsskiftet var inte helt problemfritt. Gefles tremannamittfält fick ofta numerärt övertag centralt, mot BoIS två innermittfältare, Måns Ekvall och Monday Samuel.

– Vi hade lite problem i det defensiva spelet. En av våra anfallare ska egentligen droppa ner, lite grann som i ett 4-2-3-1 och täcka en av deras mittfältare. Men det funkade inte så bra och en av deras mittfältare var nästan alltid fria. Klev vi upp på en blev en annan fri. Men vi rättade till det efterhand, säger Agim.

Melvin gick ut, med vad såg ut som en befarad skada, och många på IP oroade sig över om nyförvärvet redan dragit på sig en allvarlig skada. Men enligt Agim är det inget att oroa sig över. Det var bara en försiktighetsåtgärd och Agim räknar med honom till nästa match.

En annan spelare som skadade sig, men desto allvarligare, var inhopparen Granit Stagova. Enligt Agim, som var och besökte sin spelare på akuten sent i söndags kväll, pekar den första röntgen på att det inte är en korsbandsskada, utan troligare en meniskskada. Granit är inbokad för att träffa den kunniga läkaren Pär Herbertsson för ny konsultation och eventuellt en MR-röntgen nästa vecka. Först då kan ett tydligare svar ges.

Ute på plan var det annars mestadels en ganska temposvag tillställning. Värmen tog ut sin rätt men Gefle avsaknad av presspel verkade stundtals konfundera hemmaspelarna, och irritera publiken som ville se sitt BoIS anfalla med större frenesi och fart.

– Det är inte lätt att spela när det ligger två linjer i formation framför straffområdet, först och främst. Det gäller att ha tålamod, inte bara gå för nästa mål. Ibland går det lite långsamt när vi leder, men det är bättre att vi har bollen och kan vila med boll. Är man för ivrig är risken stor att man tappar boll och får kontring på sig. Men det viktigaste är att när vi kommer till offensiv tredjedel att vi kommer till avslut, säger Agim.

En annan spelare som också gjorde sin debut igår var försvararen Jetmir Haliti, som anslöt från Rosengård inför säsongen.

– Han gör en riktigt bra match. Han vill alltid utmana och han är säker med boll. Han är svår att ta bollen ifrån också. Det är synd att han inte kunde spela under våren, men han hade en gammal skada som blev mera långdragen än vad vi trodde. Nu ser jag honom som ett nyförvärv som kommer hjälpa oss mycket resten av säsongen.

Lagkapten Philip Andersson blev utvisad i slutminuterna, efter en situation på en defensiv hörna.

– Linjedomaren såg något som vi inte såg, jag har pratat med domaren och han gav sin version. Jag har inte pratat med Phille än, jag ska ta det med honom ikväll på träningen och höra hans version av vad som hände.

På måndag, om knappt en vecka, väntar nästa tillställning för BoIS och motståndet står IFK Värnamo för. När de båda lagen möttes i Landskrona tidigare i våras vann BoIS bekvämt med 2-0, efter mål av Dennis Olofsson och Adi Nalic.

På skadefronten kan vi efter gårdagens möte alltså lägga till Granit Stagova på skadelistan, som troligtvis är borta en längre period. Sedan tidigare finns Dennis Olofsson där, som har drabbats av körtelfeber och han har mer än en månad innan han borde kunna träna igen enligt läkaren. Däremot är Alexander Tkacz troligtvis tillbaka i träning i veckan och är aktuell för spel redan i nästa match.

Text
  • Jens Vighagen
Foto
  • Nisse Nilsson