Efter poängtappet i Värnamo i måndags får BoIS en ny chans att ta tre oerhört viktiga poäng redan på fredag. 19.00 gästar klassiska Degerfors IF Landskrona IP. Uppe i Degerfors i våras tappade BoIS överläge till underläge i den andra halvleken men nu är det alltså dags för revansch.

Efter 17 spelade omgångar skiljer det åtta poäng mellan lagen. BoIS har spelat ihop 17 pinnar på 17 omgångar och ni som kan er matte kan således också räkna ut att Degerfors då har spelat ihop 25 pinnar så här långt. Senast lagen möttes var den 21 april, då i Degerfors. Svartvita BoIS hade ledningen mot rödklädda hemmalaget. 1-1 i början av andra halvlek och 2-1 i den sista ordinarie minuten vände dock på steken och gjorde att Degerfors plockade samtliga tre poäng.

Senast lagen möttes på IP var den 25 augusti 2014. Den gången blev det 2-0 till BoIS efter två mål av Niclas Rönne.

Tränare

Degerfors IF tränas för tredje året i rad av Stefan Jacobsson. Stefan tog över den anrika föreningen 2016 och lyckades då klara kontraktet med en hårsmån, endast ett poäng före Syrianska som fick kvala nedåt. Förra året, 2017, blev det något bättre för Jacobsson och hans grabbar som då placerade sig som åtta i tabellen vilket även är deras nuvarande placering i år.

Stefan Jacobsson har tagit den långa och möjligtvis lite hårdare vägen till eliten. Som spelare spelade han som bäst på division 3-nivå och det är också på den förhållandevis låga nivån som han inledde sin tränarkarriär. Karriären tog fart år 2000 för Stefan då han var assisterande tränare i IFK Mariestad och var med att ta upp laget från fyran till trean. 2004 tog han sitt första uppdrag som huvudtränare, då för Tibro AIK FK (som spelare representerade Stefan såväl Mariestad som Tibro) Det blev en fyraårig resa i Tibro som startade i division fyra och som inte kan sägas vara annat än en succé. 2004 styrde han laget till serieseger och året därpå (som nykomling i trean) styrde han laget till uppflyttning via kval. Därefter blev det två år i tvåan innan Stefan lämnade för Skövde AIK i division 1. Fyra år senare, med en andraplats som bäst, så tog han klivet över till Karlstad BK. I Karlstad gick det desto trögare, första året med Stefan som tränare blev Karlstad åtta innan de under Stefans andra år blev sist i tabellen och åkte ur. Under 2014 och 2015 ansvarade Stefan för Degerfors akademi innan han som bekant tog över som huvudtränare 2016.

Senaste säsongen i Superettan

Degerfors senaste säsong i Superettan var förra säsongen. Laget slutade då på en åttondeplats med 44 inspelade poäng. Målskillnaden skrevs till 42-38 och lagets bästa målskytt med sina tolv mål var precis som i år Sargon Abraham, som för övrigt har gjort klart med IFK Göteborg men kommer att spela färdigt säsongen i Degerfors. De 30 matcherna förra året slutade med tolv segrar, åtta kryss och tio förluster för Degerfors.

2018

Säsongen i princip helt exakt i linje med hur det såg ut förra året sett till poängsnitt. Förra året snittade laget 1.46 poäng per match och i år snittar laget 1.47 poäng per match. Sargon Abraham som förra året mäktade med tolv mål har redan efter 17 matcher hunnit med att göra hela elva mål vilket också placerar honom i skytteligatoppen. De 17 matcherna har slutat med sju segrar, fyra kryss och sex förluster. Målskillnaden är 0 efter 26 gjorda mål och 26 insläppta mål. Sedan omstarten av Superettan efter uppehållet så har Degerfors hunnit med att spela två matcher. En förlust borta mot Halmstad i höstpremiären (2-1) och en hemmaseger mot Jönköping (2-1). På spelarfronten har bästa målskytten Sargon Abraham gjort klart med IFK Göteborg. Det var ursprungligen tänkt att Abraham skulle spela kvar i Degerfors och ansluta till IFK Göteborg efter säsongen, men i går kom beskedet att Abraham ansluter till IFK Göteborg redan nu. BoIS ”slipper” därmed Degerfors och Superettans främsta målskytt.

Inför säsongen hände det desto mer och såväl nyförvärv som förluster kan ni läsa här nedan

In: Erik Lindell (IFK Norrköping), Alan Asaad (Prespa Birlik), Kevin Wright (Fredrikstad FK), Andreas Jernarp (Torslanda IK), Christos Gravius (AIK), Ismael Diawara (Motala AIF), Erik Björndahl (BK Forward), Viktor Götesson (IF Elfsborg)

Ut: Emil Johansson, Andreas Holmberg, Tobias Solberg (Avslutat karriären), Hampus Zackrisson (Varbergs BoIS), Erik Sachs (Carlstad United), Jesse Öst (SJK), Kevin Gustavsson Stolpe (Utgående kontrakt), Sebastian Ohlsson (Trelleborgs FF) Oscar Klasson, Shpetim Hasani (Nora BK), Govend Haidar (Karlstad BK)

Spelare

I Degerfors trupp hittar vi en spelare med koppling till BoIS och det är ingen mindre än Ismael Diawara.

Den 194 centimeter långa målvakten som fyller 24 år i november skrev på för Degerfors IF inför säsongen 2018 men har än så länge fått stå i skuggan bakom Darko Miskic. Det har bara blivit en match i cupen för Ismael. 2016 gjorde han tio matcher för BoIS.

Text
  • Björn Wikström