Helsingborgs IF

Den 15 maj 2018 möttes Landskrona BoIS och Helsingborgs IF i det första derbyt lagen emellan i seriespel på hela 13 år. Mötet slutade som bekant 1-1 inför 8192 åskådare på ett soligt IP.

När solljuset och strålkastarljusen lämnat IP tisdagen den 15 maj 2018 så samlades då båda tränare inne i BoIS pressbod. För Landskrona BoIS ställde sig Agim Sopi till rätta medan Christoffer Andersson tog plats vid HIFs podium då P-O Ljung var avstängd. De båda tränarna var relativt besvikna efter slutsignalen. Christoffer främst besviken på det uteblivna spelet från HIFs sida och att de tillät BoIS ha så mycket boll och föra så mycket av spelet. Agim främst besviken på oförmågan att omvandla sitt bollövertag till något mer och de missade chanserna, kanske framför allt nicken som Okoli missade från nära håll efter kvitteringen.

Matchen präglades i första halvlek av ganska klassisk derbykaraktär med tufft spel och inte speciellt många klara lägen. BoIS försökte omvandla sitt bollinnehav utan att lyckas speciellt väl medan HIF satsade på omställningar. I den andra halvleken tog matchen än mer fart, främst genom hemmalaget som spelade fin fotboll. Spelövertaget gav däremot ingen utdelning och istället kunde HIF ta sig in i matchen sista kvarten. I den 81e minuten kunde HIFs Bjarnason även rulla in 0-1 för bortalaget. BoIS gjorde ett par byte men den riktiga forceringen uteblev dock fram till övertiden. Majoriteten av publiken fick jubla högt när Sadat Karim i matchminut 93 kom flygande och mötte Eddies inlägg med pannan. Direkt efter målet fick faktiskt BoIS chansen att avgöra, som nämnt ovan, när Sean Ugo Okoli som numera lämnat BoIS missade ett bra läge med pannan från nära håll. Istället slutade det 1-1 i en chansmässigt ganska jämn match men där BoIS hade det spelmässiga övertaget.
Sedan dess har det hänt en del i de båda klubbarna. BoIS läge känner nog de flesta till så vi ska istället kika lite på HIFs resa sen dess. Sen derbyt i maj har HIF fått upp ångan rejält och vunnit åtta av sina elva matcher, två har slutat kryss och endast en förlust har HIF inkasserat de senaste månaderna. VM-hjälten Andreas Granqvist har vänt hem igen vilket knappast någon kan ha missat. De tre matcherna har alla slutat med seger, 4-3 i Göteborg mot Örgryte, 2-0 mot Norrby och 3-1 borta mot Jönköping.

Lagkaptenen från det svenska VM-laget är däremot inte den enda hemvändaren HIF norpat åt sig på transfermarknaden den här sommaren. Även Rasmus Jönsson har vänt hemåt till Helsingborg efter sju år utomlands i Tyskland och Danmark. Markus Holgersson var en annan spelare som likt Rasmus Jönsson lämnade HIF 2011. Efter sejourer i USA, England, en kort sväng i HIF 2014, Grekland, Danmark och Spanien har Markus bestämt sig för att göra Rasmus, Andreas och de övriga i HIF sällskap i jakten på Allsvenskan. Dessutom har kapten Granqvist övat på sin framtida roll som sportchef när han lyckats övertala Sverigebekantingen och sin lagkamrat från Krasnodar Wanderson tillbaka till Sverige.

Inför derbyt på söndag (kl.17.30) är det alltså ett HIF som dels fått upp ångan rejält och är i strålande form och som dels gjort sitt bästa för att behålla den fina formen genom sina meriterade nyförvärv under sommaren. Ett derby är däremot alltid ett derby.

Text
  • Björn Wikström
Foto