Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg bjöd på hopplösa förutsättningar på tisdagskvällen. Mattan var dyngsur och alternativet att spela fotboll egentligen inte aktuellt. Ett kämpande, noggrant BoIS tog en tung trepoängare och tog sig uppåt i tabellen efter mål av Filip Pivkovski och Monday Samuel.

BoIS började bäst och vaskade fram dubbla hörnor men i sjätte minuten fick Falkenberg till en bra hörna av Christoffer Carlsson, Noring stötte bort bollen men ut till en Falkenbergspelare som sköt halvbra. En kontring direkt därpå som Pivkovski inte lyckades förvalta ledde till en ny kontring för Falkenberg istället. Östling avslutade till en hörna som Noring tappade men BoIS kunde rensa.

I 14 minuten dök BoIS första riktiga målchans upp när Tkacz inspel damp ner framför fötterna på Joe Sise som i duell med Falkenbergs mittförsvar stötte bollen över mål. Philip Andersson fick de randiga att sätta kaffet i vrångstrupen i 16 minuten när han i en rörig situation i straffområdet höll på att lobbnicka över en i inledningen mycket aktiv Viktor Noring som fick sträcka sig bakåt i sin fulla längd för att förhindra ett elegant självmål.

Efter 20 minuter var det tydligt att BoIS matchplan var att ligga lågt och satsa på omställningar. Falkenberg hade ett bra grepp om matchen. I 25 matchminuten ledde en bra hörna från Falkenberg till en farlig BoIS-omställning men Pivkovski lyckades inte lura Tibor Joza. Efter 25 minuters spel hade BoIS en riktigt bra femminutersperiod med mycket boll och fina kombinationer men utan att få till någon riktig chans. Trots att BoIS höll upp spelet väl och inte släppte till mycket målchanser oroade det att Falkenberg skapade väldigt många hörnor.

I 41 minuten bröt Mansour snyggt in i banan och hittade en framrusande Tkacz som skickade bollen klockrent i stolpen. Matchens dittills klart bästa chans. Minuten senare höll Mansour på att dribbla sig fri i straffområdet i en omställning. Halvleken avslutades intensivt. I 43 minuten fick Falkenberg en chans nästan i nivå med Tkacz. Paus och 0-0 med ett stabilare randigt spel än vi vant oss vid.

Sadat Karim kom in i paus istället för Joe Sise och redan i 47 minuten fick han en riktigt bra chans efter en lång svepande frispark av Philip Ljung som Falkenbergs mittförsvarare var nära att nicka i eget mål. I 50 minuten gjorde Philip Andersson en riktigt bra brytning på en svår boll i en av Falkenbergs första riktigt snabba omställningsförsök. Andra halvlek fick en intensiv inledning.

BoIS tog ett tidigt grepp och det blev istället Falkenberg som kunde ligga på kontring i början av andra halvlek, ett spel som i grunden gynnade Karls Söderström och Andreas Östlund. Men BoIS rullade bäst och Mansour spelade nästan fri Karim i 54 minuten men pigge inhopparen lyckades inte få bollen på mål i snäv vinkel. I 56 minuten sköt Adi Nalic i svårt läge utan problem för före detta BoIS-talangen Hampus Nilsson i Falkenbergs mål.

Kontringen för Falkenberg blev farlig med ett hårt skott som Noring inte kunde hålla och en retur som ledde till en ofarlig hörna. Chansen väckte liv i Falkenberg och tempot ökade i matchens 57 minut. I 58 fick Adi Nalic ett frisparksläge strax utanför straffområdet till vänster. Nalic sköt direkt i burgaveln, en bra chans för randigt. I 60 minuten var Adi Nalic på språng igen. En yttersida gick halvmetern över kryssribban. Samtidigt lade sig BoIS i lite djupare position igen och Falkenberg tilläts ha mer boll. I 62 minuten kom Erik Pärsson in på banan och Falkenbergs tre gamla BoISare (Pärsson, Carlsson, Nilsson) var i spel samtidigt.

I 65 minuten stötte Filip Pivkovski 1-0 till BoIS efter ett fint anfall med fem inblandade spelare. Glädjen i Pivkos målfirande gick inte att missta sig på. I 68 minuten fick Philip Andersson bollen på armen i eget straffområde men domaren friade, en marginal som, vad det kändes, var med BoIS för allra första gången under 2018 när domaren såg situationen och friade den. I 74 minuten gick Pivkovski ut och Monday Samuel kom in på plan., ett rakt byte där Samuel tog hand om kanten. I 75 minuten fick Tkacz ett fint inspel av Nalic men lyckades i fritt läge inte få kontroll på bollen.

Efter en längre tid med randig kontroll skakade Falkenberg till slut fram en hörna i 77 minuten men Noring plockade enkelt bollen strax efter att Falkenberg gjort sina byte två och tre. Efter 80 minuter började Falkenberg trycka ner BoIS djupt i eget straffområde men i 82 minuten kontrade Samuel in 0-2 efter en slarvig felpassning av Falkenberg på mittfältet. Samuel tog ett ryck och placerade säkert in BoIS andra mål för kvällen. Reduceringen till 1-2 kom dock redan minuten efter när Falkenberg fick sin 13 hörna för kvällen som BoIS inte lyckades rensa och matchen fick nytt liv.

Det dröjde till 91 minuten innan Falkenberg lyckades skapa en första chans efter målet. Ett skott utifrån var Erik Pärsson nära att få tån på i misstänkt offsideläge. Domaren lade till rimliga men tunga fyra minuters stopptid. I 92 minuten gick Sadat Karim omkull och fick bäras av på bår. Viktor Svensson byttes in. I 94 minuten fick Falkenberg ett frisparksläge strax innan mittplan och lyfte upp målvakten Hampus Nilsson i straffområdet. Det blev dock inte bättre än frispark till Landskrona. I läget varnades Philip Andersson, troligen för protest. I 95 minuten fick man ännu en frispark långt utifrån utan att lyckas skapa något och i 97 minuten blåste till slut domaren av och BoIS fick en tung välbehövlig seger.

– Vi ska behålla kämpaglöden nu och bara fortsätta jobba hårt som vi gjorde idag. Då kommer vi att ta fler poäng, kommenterade Filip Pivkovski till Cmore direkt efter matchen.

Startelva
Noring
Tkacz, Andersson, Haliti, Ljung
Pivkovski, Arsenijevic, Ekvall, Mansour
Nalic, Sise

Byten
Joe Sise ut – Sadat Karim in, 46 min
Filip Pivkovski ut – Monday Samuel in, 74 min
Sadat Karim ut – Viktor Svensson in, 92 min

Varningar
Igor Arsenijevic, 31 min
Adi Nalic, 90 min
Philip Andersson, 95 min

Mål
1-0 Filip Pivkovski, skottretur
2-0 Monday Samuel, felpassning Falkenberg

Text
  • Torgny Andersen
Foto
  • Nisse Nilsson
Källor