I morgon spelar BoIS U19-lag en viktig match mot IFK Värnamo i Borstahusen. En ren seriefinal där BoIS måste vinna mot serieledarna för att ha fortsatt chans på uppflyttning.

Mittbacken Luka Petrovic och yttermittfältaren Hampus Ferhm har haft viktiga roller i BoIS U19-lags framfart i år. Man har vunnit 17 av 22 matcher, men är trots det hela sex poäng bakom serieledaren IFK Värnamo. Två av poängtappen kom i omgång #2 och #3, och man därmed alltså vunnit 16 av sina 19 senaste matcher. Men Hampus Ferhm tycker att man borde vunnit ännu fler.

— Vi har gjort en bra säsong, men det har varit några onödiga poängtapp. Vi borde vunnit några matcher till, helt klart, men målet är att vinna serien och vi jobbar stenhårt för att nå dit, säger han.

Hampus Ferhm, född 1999, kom till BoIS 2016 från Lunds BK. Lundapågen har hunnit med att visa upp sig i A-laget och gjorde sin A-lagsdebut i träningsmatchen mot Karlskrona på försäsongen. Han var också med under en internmatch med A-laget tidigare på försäsongen där han från sin ytterbacksposition avverkade många löpmeter upp och ner i banan.

—Just den matchen mot Karlskrona tycker jag gick väldigt bra för min del, och det var självklart speciellt att spela i A-laget första gången. Jag har väl skolats om lite och flyttat upp från ytterback till yttermittfältare, jag trivs högre upp i banan när jag får vara med och bidra med poäng, säger Hampus som från sin vänsterytterposition bland annat gjorde mål mot HIF i senaste U21-matchen.

Två år yngre Luka Petrovic har spelat 21 av 22 seriematcher i år och har från sin mittbacksposition en viktig roll i BoIS U19-lag. Luka, med moderklubb Landskrona BoIS, grämer sig också att laget tappat poäng i fem matcher i år.

— Vi borde ha vunnit fler matcher, och jag tror det beror på att vi inte riktigt haft rätt inställning i de matcherna, säger Luka som beskriver sig själv som en snabb mittback med bra spelförståelse.

Luka har varit uppe och tränat en del med A-truppen i år passade på att suga åt sig kunskaper av två läromästare i Viktor Svensson (som numera lämnat BoIS) samt Philip Andersson.

— Klart man ser de som sina förebilder. Jag tror nog att min spelstil liknar mer Viktors än Philip. Men man lär sig väldigt mycket av de och övriga spelare. Den största skillnaden mellan A-laget och U19 är nog att allt går mycket snabbare på A-lagets träningar, och givetvis är ju kvalitén på spelarna mycket högre också, fortsätter Luka.

För Hampus Ferhm, som fyllde 19 förra månaden, är det sista året i U19-laget. Han hoppas kunna spela till sig ett A-lagskontrakt.

— Det är såklart målet, att spela i BoIS A-lag, och jag jobbar varje dag för att nå dit, säger han.

Men först väntar seriefinal i morgon mot IFK Värnamo.

— Vi har jobbat mycket kring den matchen i veckan. Vi var och kollade när de spelade mot Eskilsminne för två veckor sedan och har pratat lite kring Värnamos styrkor och svagheter. Men det är såna här matcher man vill spela, när allt står på spel. Det är detta vi jobbat för, säger Hampus.

Luka är inne på samma linje, och han svarar på om han känner nervositet inför matchen.

— Vi har jobbat på hela veckan, tittat på passningsspelet och hur vi ska komma till avslut. Sen är det klart, lite nervositet tycker jag är bra, men jag försöker hela tiden fokusera på att göra en bra match, säger han.

Matchen mot Värnamo spelas i morgon söndag, 13:00. Matchen spelas i Borstahusen.

Text
  • David Jönsson
Foto
  • David Jönsson