Fredagsmatch på IP händer inte varje dag men när topplaget AFC Eskilstuna gästar Landskrona denna omgång så är det dags. Fredag 19.00 är det avspark.

Det är sannerligen två lag i helt olika världar, eller i alla fall två helt olika delar av tabellen. Bortalaget behöver en seger för att fortsätta ha häng på direktplatserna till Allsvenskan. Hemmalaget behöver en seger för att ha någon som helst chans att klara sig kvar i Superettan.
Senast lagen möttes var den 9 juni då AFC vann relativt bekvämt uppe i Eskilstuna med 2-0 efter mål av Onyedikachukwu Samuel Nnamani och Oke Akpoveta.

Tränare
AFC Eskilstuna tränas utav Nemanja Miljanovic, det är hans första år i AFC som huvudtränare. Han kom till klubben som förra året, innan dess hade han varit assisterande tränare i Elfsborg. På seniornivå har han även varit huvudtränare för Syrianska, utöver det har han haft ett antal olika ungdomsuppdrag i olika föreningar. Som spelare representerade han bland annat Elfsborg samt de spanska lagen Hercules och Salamanca.

Senaste säsongen i Superettan
Lagets senaste säsong i Superettan var 2016 och det var en mycket framgångsrik säsong. Med 61 inspelade poäng slutade man till slut 2:a på samma poäng som Sirius men med ett måls sämre målskillnad. I praktiken spelade det däremot ingen större roll då både ettan och tvåan innebar direktuppflyttning till Allsvenskan. Bäste målskytt det året var Mohamed Buya Turay med tio mål.

2018
Efter ett år i Allsvenskan spelade AFC återigen i Superettan 2018. Degraderingen från högsta serien ledde stor omsättning i spelartruppen men vi sparar nyförvärv och spelarförluster en stund till.
I skrivande stund har det spelats 27 omgångar av serien. Fredagens bortalag ligger just nu på ene tredjeplats i tabellen vilket innebär kval till Allsvenskan. De har spelat in 51 poäng har och sex poäng ner till Halmstad och fyra poäng upp till Falkenberg så det ska trots allt en del till för att laget inte ska sluta trea. För att vara ett topplag gör man väldigt lite mål, endast 36 stycken vilket är lite i jämförelse med HIF (52) och Falkenberg (56). Som tur är för AFC så släpper de också inte väldigt lite mål, extremt lite mål faktiskt. Efter 27 spelade omgångar har man endast släppt in tolv mål vilket är hälften så många som HIF. Falkenberg har släppt in 30 mål. Onyedikachukwu Samuel Nnamani är lagets bästa målskytt med tio baljor medan Anel Rashkaj med sina fyra assist toppar den ligan.

De senaste tre matcherna har slutat med en blytung trepoängare mot Falkenberg hemma, en mållöst historia mot Värnamo borta samt en stabil 3-0 seger över Öster hemma.
Zourab Tsiskaridze är avstängd mot BoIS efter utvisning mot Falkenberg senast.

Inför säsongen såg transferfönstret ut så här
In: Anel Rashkaj, Gianluca Curci (Klubblös), Kevin Bisse (Syrianska FC), Kadir Hodzic (Norrby IF), Wellyson (KF Tirana), Adnan Kojic (Halmstads BK), Luka Mijaljevic (GAIS), Mihail Ivanov (FK Vitosha Bistritsa)

Ut: Daniel Björnquist (Örebro SK), Omar Eddahri, Alireza Haghighi, Andrew Fox, Wanderson Melo, Jernade Meade (Utgående kontrakt), Simon Alexandersson (IK Brage), Chidi Omeje (GIF Sundsvall), Thomas Piermayr (LASK), Haris Cirak (Nest-Sotra), Ludvig Öhman (IF Brommapojkarna), Mauricio Albornoz (IK Sirius), Taye Taiwo (RoPS)

Under säsongen har detta hänt:

In: Rinor Nushi (Västerås, avslutat lån), Pelé (Anorthosis Farmagusta), Hossin Lagoun (Vereya Stara Zagora), Kristijan Miljevic (kontraktslös), Bajram Ajeti (kontraktslös)

Ut: Michel Dado Termainini (Hilal Al-Quds Club), Wellyson (kontraktslös), Ibrahim Blati Toure (Cordoba CF), Rinor Nushi (Västerås), Kevin Bisse (Syrianska), Ivan Markovic (kontraktslös)

Spelare

I truppen finns Luka Mijaljevic som under åren 2013-2014 gjorde 14 mål på 24 matcher för Landskrona BoIS. Luka kom till AFC från GAIS inför säsongen.

Text
  • Björn Wikström