På lördag är det dags för årets sista fotbollsmatch på Landskrona IP, tyvärr tog motståndarlaget Jönköping Södra poäng i förra matchen och tog därmed död på all spänning inför lördag. Landskrona BoIS kommer nämligen spela sin sista Superettan match på IP för den här gången medan motståndarna krigar vidare.

Jönköping är annars ett av de få lag som BoIS lyckats besegra i år. Faktum är att Jönköping är ett av de fyra lag som BoIS besegrat. Det gjorde man i våras när lagen möttes i Borås i den andra omgången (spelorten flyttades pga väder). Då vann BoIS med 2-0 efter att Sadat Karim nätat dubbelt.

Tränare
Jörgen Wålemark tog över J-Södra inför den här säsongen men blev inte långvarig, efter en knackig säsong fick Jörgen sparken i augusti och då tog den tidigare spelaren Christer Persson ett steg upp från sin roll som assisterande tränare. 39-årige Christer har närmare 200 matcher för Kalmar och drygt 150 för J-Södra men hans CV som tränare är inte särskilt omfattande utan detta är hans första stora uppdrag.

Senaste säsongen i Superettan
Jönköpings senaste säsong i Superettan var 2015, då vann laget också serien med en poäng före Östersund. 63 inspelade poäng gav fem poängs marginal ner till Sirius på kvalplatsen och hela 16 poäng ner till under kval. Lagets bästa målskytt blev BoIS-bekante Fredrik Olsson med 17 mål, bäst i Superettan.

2018
Efter två säsonger i högsta serien var Jönköping åter tillbaka i näst högsta serien i år. Denna säsong har väl knappast varit lika glädjefull som lagets senaste sejour i Superettan. Istället har de gröna smålänningarna slagits i botten av tabellen hela året. I och med segern mot GAIS senast så tog man sig äntligen över de negativa kvalplatserna och upp på säker mark. Dock med endast två poängs marginal ner till kvalplatserna igen så åtminstone ett lag har något att spela för på IP på lördag.

Efter 28 omgångar har J-södra 31 poäng medan Varberg och Värnamo på kvalplatserna har 29 poäng vardera. Bäste målskytt är Alexander Jallow, han har gjort sex av lagets 29 mål. Bakåt har laget släppt in 37 mål.
Efter uttåget från Allsvenskan förra året blev omsättningen på spelare stor och nedan kan ni läsa sammanfattningen av nyförvärv och spelarförluster.

In innan säsong: Amir Al-Ammari, Peter Gwargis (Husqvarna FF), Axel Lindahl (Oskarshamns AIK), Frank Pettersson (Dalkurd FF), Anton Liljenbäck (Varbergs BoIS), Carljohan Eriksson (Helsingfors IFK), Erik Moberg (Viborg FF), Ahmad Gero (Ramcy Academy), Sebastian Crona (Östers IF), Jakob Orlov (SK Brann), Marcus Johansson (Halmstads BK)

In under säsong: Pavle Vagic (MFF, lån)

Ut innan säsong: Dzeins Kozica (Djurgården), Stefan Karlsson (Östers IF), André Calisir (IFK Göteborg), Evgeny Kobozev, Alex Portillo, Fran Marmolejo (Utgående kontrakt), Stian Aasmundsen (Kristiansunds BK), Simon Dimitrijevic (Mjällby AIF), Robert Gojani (IF Elfsborg), Jonathan Tamimi (GIF Sundsvall)

Ut under säsong: Peter Gwargis (Brighton), Arni Vilhjalmsson (kontraktslös), Markus Tegebäck (kontraktslös), Anton Andreasson (kontraktslös), Marcus Johansson (kontrakslös), Pontus Wik (Haga), Adam Fägerhag (Husqvarna)

Spelare
Fredrik Olsson är den enda spelare i J Södras trupp som spelat i BoIS, under åren 2008 – 2013 gjorde Fredrik 136 matcher för vårt randiga lag och hann dessutom med att banka in 51 baljor i motståndarholken.

Text
  • Björn Wikström