Det är mycket som händer i Landskrona BoIS och hemsidan satte sig därför ned med Daniel Stålhammar och Jonas Torines innan styrelseledamöterna bänkade sig för att se a-laget besegra Åtvidaberg med 1-0 på söndagseftermiddagen. Framförallt ville vi få höra mer om hur styrelsen ser på den sportsliga utvecklingen och vad som kommer krävas för att klubben ska ta nästa steg. 

Daniel, Hur ser utvecklingen ut kring hur BoIS jobbar med a-laget sedan våren 2018?

– Våren 2018 hade vi ju huvudtränare och sportchef. När Peter Swärd slutade såg vi snabbt behovet av en fotbollsgrupp. Ganska snart dök Bernt ”Linkan” Lindgren upp som ett viktigt namn och efter en lunch med honom så kändes det direkt som att han ville vara med på tåget och hjälpa till att bygga upp BoIS igen. Det tror jag har varit väldigt positivt för klubben. 

– Sen har vi haft ambitionen att knyta till oss ex-BoISare och andra fotbollskunniga. Det är en enorm skillnad i år jämfört med ifjol i var vi står hur vi vill bygga en trupp inför 2020 oavsett divisionstillhörighet. 

– Det vi saknar, ja det är väl kanske ännu fler som på något sätt kan hjälpa till att titta på potentiella spelare i intressanta ålder för seniorfotboll, som är äldre och kanske kan gå in och förstärka laget direkt men ändå med relativt lokal förankring. Självklart vill man alltid utveckla roller och organisationen ytterligare men efter våra förutsättningar bedömer vi har en stark organisation på fotbollssidan. 

Och teamet runt Billy då? Hur ser det ut där i övrigt?
– Återigen för att vara på division 1-nivå så tror jag att vi är bra bemannade. Vi har en bredare kompetens och fler händer än ifjol som hjälps åt. Vi är bra rustade på ledarsidan kompetensmässigt för att klara att ta nästa steg. Tittar man på Superettan så kanske där är behov av attkomplettera ytterligare. Fotbollen utvecklas såklart. Om vi tex. tittar på MFFs omklädningsrum efter att de gått in i Europa Leauge så är där nästan mer ledare än spelare så att det finns massvis att jobba med beroende på vilken nivå man spelar på.  

Jonas, vad har hänt på ungdomssidan?
– Vi identifierade relativt tidigt att vi ville investera i en akademichef som tog ett helhetsansvar kring akademin. Där gick vi in i ett omfattande rekryteringsarbete och lyckades hitta Tobias Celedon som kommit in och gjort ett fantastiskt jobb på väldigt kort tid. 

– Tobias har lyft på en hel delar stenar och vi gillar verkligen vad vi ser utvecklingsmässigt i verksamheten. Han har satt en struktur som vi gillar och fått ordning på både akademi- och ungdomssidan. 

– Nu ska vi bara fortsätta att vara långsiktiga och jobba mot de målbilder vi enats om. Det går inte att skifta tillbaka eller ta steg åt sidan utan nu är vi på väg och ska hålla riktningen. Det finns en struktur som alla kan se, en utbildningsplan och en bra ledarutveckling. Det märks, hörs och syns ett stort intresse kring BoIS ungdomsakademi som det inte varit på länge och det är bara att fortsätta på samma vis.

– Dessutom har vi gjort en nysatsning på camper, turneringar och andra aktiviteter som är viktiga för klubben. Nu närmast har vi en höstturnering med flickor och pojkar 8-12 som jag gärna slår ett slag för. Där finns det fortfarande lite platser kvar att anmäla lag till. 

Du är också inblandad i klubbens samhällssatsningar och vi startar upp ytterligare en aktivitet nu på fredag. Vad är tanken? 
– På många sätt har vi bara börjat resan med vår nya samhällsstrategi men det känns grymt kul att vi redan etablerat Nattfotboll och tjejfotboll i BoIS regi. Dessutom har vi premiär för vår funkisfotboll nu på fredag. Vårt samhällsengagemang är en viktig del i vårt framtidsbygge där vi vill skapa en starkare förankring till Landskronas lokalsamhälle. Dessutom ser vi stora synergier med våra projekt där vi som klubb träffar mycket unga personer som förhoppningsvis blir morgondagens BoISare.

– Samtidigt är vi ödmjuka i vårt arbete med samhällsfrågor och inser att det kräver stora resurser och engagemang. Därför bygger vi långsamt och arbetar med att skapa förtroende och etablera BoIS som en aktör att vända sig till i frågor om samhällsutveckling. Det finns massor med idéer men vi väljer att skynda långsamt och förankra de verksamheter vi nu dragit igång. 

– Starten av våra satsningar har varit oerhört positiv och vi har bland annat haft över 1500 deltagare i Nattfotbollen under våren och vår tjejfotboll har nått många nya tjejer som varken spelat fotboll eller tillhört föreningslivet tidigare. 

Trots den positiva utvecklingen ser både Jonas och Daniel även orosmoln på den randiga himlen. Jonas utvecklar. 
– Vi har tagit stora steg i rätt riktning med hela föreningens verksamhet. Däremot så begränsas vi oerhört mycket av den ekonomiska ryggsäck som vi bär med oss varje dag. Vi måste komma på rätt köl ekonomiskt för att ta nästa steg och därför lanserade vi under sommaren Randig Framtid.

– Intresset att investera i BoIS har varit väldigt stort och det är glädjande att se hur många som verkar dela vår framtidsplan för klubben. Att återställa ekonomin är styrelsens hjärtefråga under de närmaste månaderna. Utan en stabil ekonomi kan vi varken investera i talangutveckling eller skriva långa spelarkontrakt som kan leda till försäljningar. Det ekonomiska arbetet blir därför helt avgörande för att återigen etablera BoIS som en elitklubb och vi uppmanar alla som kan och delar vår filosofi att investera i Randig Framtid. 

Klicka här för att läsa mer om hur du kan hjälpa BoIS ta nästa steg via Randig Framtid. 

Fullständigt namn: Kent Daniel Stålhammar
Yrke:
Platschef, Smurfit Kappa Onwell
Idrottsbakgrund: Halvtaskig fotbollsspelare, en månads provträning med Landskrona BoIS som största merit. Internationell fotbollsdomare i 10 år, knappt 200 allsvenska matcher som huvuddomare.
Roll i styrelsen: Vice ordförande, leder fotbollsgruppen
Därför är jag med i styrelsen: Med i styrelsen för att Landskrona BoIS var mitt favoritlag redan som barn, intressant att se fotboll från en annan sida, bidra med något positivt till en stor del av många landskronabors vardag.

Fullständigt namn: Jonas Anders Torines
Yrke:
Nordisk Försäljningschef, Titleist
Idrottsbakgrund: Golfare, 5 SM-guld, 1 Europamästerskap
Roll i styrelsen: Marknad i början, nu mer ungdomsfotbollen, där jag har mycket kontakt även med Daniel
Därför är jag med i styrelsen: Jag är inflyttad landskronabo sedan 22 år och har ju sett vad BoIS betyder för staden. Istället för att sitta på läktaren vill jag vara med och utveckla och ge BoIS den plats klubben förtjänar.

Text
  • Torgny Andersen