Nu har klubben sålt 40 st andelar i Randig Framtid och därmed dragit in 800 000 kr. Dags för ett nytt snack med ordförande Urban Jansson kring Randig Framtid och föreningens ekonomiska situation. 

Hallå Urban! Hur är läget i Landskrona BoIS tycker du?

– Toppen skulle jag vilja säga! Ja, det är fortfarande ekonomiskt mycket kämpigt, men glädjen ute på IP med A-lagets fina spel och resultat och ungdomssidans snabba utveckling smittar av sig positivt på humöret. Vi har börjat bygga något som kommer att bära frukt, det är jag säker på. Fotbollsorganisationen är späckad med kompetens och de ligger långt fram i både strategiarbete och planering. Vi läktarexperter håller oss på avstånd och man njuter när Fotbollsutskottets ordförande Daniel Stålhammar rapporterar på styrelsemötena. Dessutom är jag stolt över alla de fotbollsbaserade samhällsinitiativ vi tagit under året, nu senast med fotboll för personer med funktionsnedsättning som vi startat upp förra veckan. 

Det signalerades stora problem på ett medlemsmöte i somras. Hur illa är det egentligen med ekonomin?
– Vore jag kirurg och klubben en patient skulle den korrekta beskrivningen kanske vara ”kritisk, troligen ej livshotande”. När det gäller ekonomin ska man grovt sett hålla koll på 3 saker. Dels har vi likviditeten, dvs kan vi betala våra räkningar och finns det pengar på banken? Dels har vi årets ekonomiska resultat, dvs har vi lagt rätt budget i år? Slutligen har vi vårt egna kapital, som måste vara positivt för att få spela i Superettan den dagen vi når dit.

Ok, då börjar vi med likviditeten. Hur ser det ut nu?
– När det gäller likviditeten är den fortfarande mycket ansträngd. Vi har kunnat betala skatter, avgifter och löner hela året men vi har leverantörer som vi tyvärr inte kunnat betala och som tålmodigt gett oss uppskov. Det säger sig självt att detta är påfrestande för relationerna och inte är hållbart i längden. Här och nu behöver vi pengar för att klara löpande utgifter under resterande delen av året.

Och årets ekonomiska resultat, vad pekar prognosen på?
– Den är något mer positiv än för någon månad sen. 8 månader in på året är det glädjande att kunna säga att vi har väldigt bra kostnadskontroll, men vi har inte lyckats nå våra intäktsmål. Ser vi på prognosen för driftresultatet 2019 så ser vi i dagsläget ut att backa 1 miljon kronor. Men skulle hösten bli sportsligt positivt så förbättras prognosen en del. Dessutom kommer återköpet av LIKAB innebära ett positivt tillskott till årets resultat. Hur stort återstår att se. 

– Att åka ur en serie är alltid svårt, särskilt att åka ur Superettan och jag vågar påstå att få klubbar lyckats nå ekonomiskt plusresultat året efter man trillat ur. Man sitter med för dyra kostnader, pengar från SEF och förbund försvinner i stort sett och man vet inte riktigt hur sponsorerna reagerar. Vi har lyckats ganska bra med att ställa om klubbens kostnadskostym. Samtidigt så valde vi innan säsongen att göra en satsning på u-sidan, en satsning som vi bedömde var nödvändig för att utveckla klubben långsiktig vilket självklart kräver resurser. 

Och klubbens egna kapital?
– Vi har en börda med oss sedan innan i form av ett negativt eget kapital på 2,3 miljoner kr. Detta behöver vi komma tillrätta med en gång för alla. 

Varför behövs 4 miljoner?
– Just nu behövs som sagt tillräckligt med pengar för att klara löpande utgifter under resterande delen av året. Den summan uppgår inte fullt till 4 miljoner och vi skulle, likt de flesta tidigare år, kunna klara en del av det vi behöver genom att förfakturera sponsorer för nästkommande år. Men vi behöver komma bort ifrån det. 

– Det är inte bara för att klara höstens löpande utgifter vi har lanserat Randig Framtid. Vi har lanserat Randig Framtid för att vi har landat i slutsatsen att klubben en gång för alla behöver få bort sin ekonomiska ryggsäck och återfå ett positivt eget kapital. Helst med lite marginal. Vi behöver detta för att få handlingsutrymme och kunna lägga mer fokus på utveckling av verksamheten, även i ett scenario där vi skulle bli kvar i Division 1 något år längre än vi önskar. I styrelse och på kansli har vi enighet om att det är ”nu eller aldrig”. 

Kommer målet att nås?
– Det får vi se! Jag är i alla fall väldigt glad över det positiva bemötandet hittills. Vi har sålt 40 st andelar redan, nya intresseanmälningar inkommer hela tiden och vi har flera möten med potentiella större investerare inbokade. Jag är optimistisk. 

Vi tackar Urban för pratstunden. Är du intresserad av att investera i Randig Framtid kan du skicka in din intresseanmälan i formuläret nedan. All information om initiativet hittar du dessutom HÄR.

[contact-form-7 id=”16955″ title=”Nytt formulär”]