Några veckor har gått sedan kvalförlusten mot Öster. Billy med ledarstab och spelare har inte legat på latsidan för det. Här kommer en liten sammanfattning av vad som hänt de senaste veckorna, samt en blick framåt.

Vi tar det i kronologisk ordning och Billy berättar lite om vad som hänt sedan domaren blåst av i Växjö.

-Vi tog tre dagars ledighet, det var planerat sedan tidigare. Eller spelarna var lediga rättare sagt, jag och Max var på kansliet och jobbade lite. Sedan var ju jag och några spelare iväg i Stockholm med Morgondagens Stjärnor och det var nog bra på sitt sätt att det kom så direkt på. Man fick lite annat att tänka på, säger han.

-Redan på onsdagen hade vi de första mötena med de spelare vars kontrakt går ut. Sedan har det varit möten, uppföljning någon vecka senare, telefonsamtal med agenter och rådgivare. Men parallellt tittar man ju på eventuella nyförvärv, om vi skulle mista denna spelare, vem ska vi ersätta med’ och så vidare. Man kan ju säga att det är nu vi lägger grunden, och det gäller att man inte ligger på latsidan utan hårt jobb nu kommer ge resultat senare, säger han.

Hur låter det i snacken med spelarna?

-Det har väl varit lite kring var vi är som klubb. Vi ligger i Division 1 – en kostsam serie. När vi började med detta projekt gick vi ju in med vetskapen om en ekonomisk osäkerhet, och det gör ju att det är svårt att komma med höjningar av spelarnas kontrakt. Kan man bara ge en höjning av kontraktet brukar det gå snabbare. Ofta är det 2-3 uppföljningar, med spelare, agenter och rådgivare. Det blir mycket telefonsamtal, säger Billy.

-Jag har träffat samtliga spelare, och de som inte kommer bli erbjudna några nya kontrakt har blivit informerade om det. Sedan pågår det en diskussion med övriga. Vi håller på att bearbeta och det är en process. Killarna åker till Polen över helgen och vi hoppas vi ska få fler på plats nästa vecka. säger Billy. (Läs mer om spelarna som inte får förlängt kontrakt längre ner.)

Billy berättar mer om de individuella samtalen med spelarna.

-Man väver ju ofta in en utvärdering, hur man tycker det fungerat, hur vi tränat, om våra matchgenomgångar. Där måste jag säga att det låtit väldigt positivt. Även kring hur vi jobbar som grupp, säger han.

Något särskilt som spelarna genomgående tagit upp som positivt?

-De tycker att de upplevt en tydlig linje kring hur vi vill spela, från dag ett. Att de känt att vi tränat på de saker vi ska göra under match. De har även lyft fram gruppsammanhållningen, att vi tidigt kom samman som grupp. Att det är en sund konkurrenssituation, och att det t ex varken gynnar spelaren själv eller någon annan om man ”surar till”. Och där ska spelarna ha kredd också för att ha varit med och skapat denna sunda utvecklingsmiljö, säger han.

Vad behövs för att bli ännu bättre nästa år?

-Någonstans är det så att vi måste fortsätta bygga. Varje spelare måste höja ribban och förstå att det krävs minst lika hårt arbete nästa år. Vi släppte in minst antal mål, men det kommer inte fortsätta vara så av sig själv. Vi måste bli ännu bättre på att skapa målchanser, både genom snabba omställningar, men även bättre på att luckra upp lag som ligger lågt. Och på den punkten har vi väl haft vår största utveckling under säsongen. Vi måste börja med att sätta organisationen och försvarsspelet, och vi ska samtidigt komma ihåg att allting är en färskvara och vi kommer inte få något gratis, säger han.

Och så lite om några specifika spelare.

-Max Olsson har varit och tränat med oss. Där kommer vi göra en grundlig utvärdering och så kommer vi återkoppla till honom om 10 dagars tid. Vi utvärderar vad vi kommer få med honom, och tittar samtidigt vad som sker med vår nuvarande trupp. Det är ganska klassiskt, vi ska höras av igen och tills dess tar vi ett beslut. Detsamma gäller med Pelle (Rosenlind) och Oskar (Lindblom).

Om Nicklas Nielsen:

-Det har väl inte blivit den träningskontinuitet vi hoppats på i slutet av säsongen. Det berott lite på att Nicklas spelade kval med Svalöv, vi själva har också kvalat och det har påverkat lite hur vi tränat. Där finns grejer i Nicklas som är intressanta, men där är en bit kvar. Han vill ha den sportsliga utmaningen och han har helt rätt redskap. Inget är klart med Nicklas, men vi har samsyn på saker och ting och är överens. Med Nicklas kommer det bli ungefär som att lyfta upp en U-spelare. Så vi kommer ta det därifrån, säger Billy som än en gång betonar att inget är påskrivet med Nicklas.

Slutligen har två spelare fått beskedet att de inte kommer erbjudas nya kontrakt med BoIS. Det handlar dels om Jakob Andersson.

-En väldigt fin karaktär. Blir 21 nästa år och jobbar alltid väldigt hårt. Det är en allround-kunnig spelare som kanske också gjort att han fått hoppa runt en del. Han behöver spela regelbundet och vi tror inte han kommer kunna få så mycket speltid hos oss. Men han ska ha all beröm och vi önskar honom lycka till, säger Billy om Jakob som spelade 37 matcher i BoIS.

Dessutom står det klart att veteranen Igor Arsenijevic inte erbjuds nytt kontrakt.

-Igor är en fantastisk kille och en fantastisk spelare. Utifrån den ekonomi vi har, och utifrån vad vi tror att andra spelare kan prestera så blir det en konkurrenssituation. Samtidigt har han inte spelat jättemycket under säsongen. Det är en kille vi skulle vilja ha kvar i BoIS och han förtjänar all beröm han kan få, men han lär inte tillhöra BoIS spelartrupp 2020.

Igor Arsenijevic gjorde 177 matcher i BoIS och blev 2015 utsedd till Årets BoISare. Vi hoppas kunna återkomma med en intervju med Igor så småningom!

Text
  • David Jönsson
Foto
  • Nisse Nilsson