BoIS nåddes i veckan av beskedet att vår förre spelare och cup-vinnare från 1972, Gert-Inge Svensson, lämnat oss. Vi har också fått veta att Kenneth Nyström, kvalspelare 1968, avlidit.

Gert-Inge Svensson 1945 – 2020

Gert-Inge Svensson (foto: Bertil Persson, Arbetarrörelsens Arkiv)

Gert-Inge inledde karriären i Malmö-klubben Kulladals FF. Därifrån gick han till Malmö FF. När han närmade sig senioråldern blev det i stället Arlöv, och det var därifrån BoIS tränare Kalle Hult värvade honom. Hans första säsong i BoIS 1970 fick han inledningsvis hoppa runt på lite olika positioner, främst var han vänsterytter. Ofta fick han agera inhoppare. Så i sista seriematchen 1970, borta mot Halmstads BK, fick han starta som högerback.

”Jag blev ju nästan chockad. Aldrig i hela mitt fotbollsliv hade jag spelat högerback. Jag var ju vänsterytter. Tala om nervositet, när jag sprang ut på Örjans Vall. Men när väl matchen börjat och jag märkte att det gick bra släppte nervositeten” sa han om debuten i en intervju med Åke Jönsson.

Han var med och kvalade upp BoIS i Allsvenskan 1970. Som högerback. Och den platsen behöll han i alla sina år i BoIS. En modern högerback: snabb, stark, bra tränad och som inte var rädd för att sätta till i närkamperna. 1972 var hans stora år. På sommaren vann han Svenska Cupen med BoIS. Han var en av Allsvenskans bästa högerbackar, så pass bra att han blev uttagen i A-landslagets match mot Norge 17 september 1972. Tyvärr blev det inget inhopp för Gert-Inge, som fick sitta kvar på bänken. Några veckor senare var han med i ”Pressens landslag” som spelade 1-1 mot A-landslaget.

Säsongen 1975 blev hans sista i BoIS och han gick därefter till Lunds BK, där han spelade under några år.

Landskrona BoIS minns Cup-vinnaren Gert-Inge Svensson.

Kenneth Nyström 1945 – 2020

Kenneth Nyström (foto: Bertil Persson, Arbetarrörelsens Arkiv)

Kenneth Nyström var efter allsvenskt kvalspel med sitt Grimsås 1965 ett eftertraktat byte. Han valde dock att stanna kvar i sitt Grimsås i några år, och värvades sedan till BoIS inför säsongen 1968. En småfräck, tung vänsterytter som var tredje länken i kedjan med Stig Persson och Sonny Johansson. Kenneth gjorde 3-1-målet mot just Grimsås, när BoIS i den sista seriematchen säkrade allsvenskt kval.

Tyvärr blev det inget allsvenskt spel för Kenneth och BoIS, som förlorade den första kvalmatchen, och sedan kom sist i kvalserien. Efter bara ett år i BoIS återvände Kenneth till Grimås.

(Fotot högst upp: Från vänster Jan-Erik Sjöberg, Gert-Inge Svensson, Dan
Brzokoupil och Claes Cronqvist. (Fotograf: Alve Forss))

HUVUDPARTNERS

Serneke logotyp
Ohlssons
Landskrona stad
Prenad logotyp

GULDPARTNERS