Spelarna har under veckan haft träningsledigt. Däremot har det under veckan skett några förändringar på spelarfronten. William Kvist, vars låneavtal skulle gått ut i nästa vecka, är klar för spel i BoIS resten av säsongen. Samtidigt står det klart att Jesper Lernesjö lämnar BoIS. Dessutom kommer Luka Petrovic ingå i ett låneavtal med IFK Malmö. Läs spelarnas egna kommentarer i texten.

William Kvist har under säsongen varit på lån från Varberg. Det avtalet skulle ursprungligen löpt ut nästa vecka och Kvist skulle återvänt till Varberg. Nu står det klart att han avslutar sitt kontrakt med Varberg och skriver på för BoIS resten av säsongen. Jag satte mig ner för en pratstund med William på kansliet och det var en avslappnad och nöjd spelare som kunde berätta att han är spelklar för resten av säsongen.

-Det är jag väldigt glad för. Jag hade en känsla att jag verkligen ville vara kvar i BoIS, och det på grund av många anledningar. Dels trivs jag väldigt bra i gruppen, jag trivs i klubben och sättet vi spelar på. Dessutom har jag nära hem och jag tycker att BoIS är det absolut bästa alternativet för mig just nu, säger Kvist.

-Egentligen skulle jag ju återvänt till Varberg, men jag tog kontakt med min rådgivare och frågade om det gick att lösa med Varberg, och det kunde vi göra på ett bra sätt. Så jag är väldigt nöjd, säger han.

Ursprungligen hade han alltså kontrakt med Varberg för resten av säsongen. Det avslutas nu och William har nu skrivit på för BoIS resten av säsongen. Han kommer spela utan ersättning.

-Jag är beredd att spela gratis, och det kommer jag att göra. Med tanke på var jag befinner mig i min karriär, och situationen inom fotbollen i stort, så känner jag att om man verkligen vill lyckas med något, får man kanske ge upp lite. Sedan är det ett halvår, det är inte så lång tid. Vi får se vad som händer i framtiden, det är alltid lite ’ge och ta’, säger han.

Så här summerar han sin första tid i BoIS:

-Jag började ju med att hoppa in i första matchen, och gjorde dessutom mål. Jag kände att jag gjorde ett väldigt bra inhopp, inte bara för målet. Nästa match spelade jag inte alls, och det var ju tråkigt, men man får acceptera att tränaren kanske har taktiska val han behöver göra. Efter det fick jag starta. Sedan har det varit lite inhopp. Mot Lund var det någon situation där jag gjorde ett misstag på min position, som till slut ledde till ett mål för Lund. Där kände jag att ”det får jag ta på mig”, men det är bara att gnugga vidare och vänta på nästa chans. Men för det mesta tycker jag alla mina inhopp varit bra, säger han och blickar framåt.

-Klart jag vill starta varje match, den målsättningen har jag. Vi har två poäng upp till förstaplatsen, slår vi ettan är vi en poäng framför. Men det är lugnt, på något sätt tror jag det ändå kan kännas bra att inte ligga etta, hur konstigt det än låter. Ligger vi något poäng bakom får vi jaga, om man sedan kliver upp på förstaplatsen vet man vilket slit som legat bakom och det finns då inget utrymme att bli bekväm heller. Jag tror det kan vara nyttigt, säger han.

Så här kommenterar Billy Magnusson förlängningen.

-När det gäller William så har vi kanske inte fått ut det där sportsliga vi önskat, vilket jag också sagt till honom under våren. Men samtidigt vet vi att där finns saker i honom. Nu blev det så att han spelar gratis, det tycker jag är jättefint. Man måste ta vara på spelare som ser egen utveckling före ekonomin, och vi jobbar med en strimmad budget. Så det var inget att fundera på, en win-win för oss, säger Billy.

-Det är viktigt att ha spelare som vill vara här, och det kan man inte ifrågasätta utifrån hans agerande. Det glädjer mig, och det visar också att vi har en sund miljö, kring hur vi arbetar, och möjligheten att investera i sina fotbollskarriärer, fortsätter Billy.

Det står också klart att försvararen Jesper Lernesjö lämnar BoIS. Detta på grund av att han ska börja studera i Jönköping. Billy kommenterar:

-”Jeppe” har jag haft både i skolan och i ungdomslagen. En fantastisk karaktär och en bra spelare, han var en av de som kom förra året som ett något osäkert kort, då han kom från division 3. Han har gjort mycket för oss, han har verkligen velat vara här och förstått förutsättningarna. Sedan har han hela tiden varit ärlig, när han förlängde inför denna säsongen så sa han att han ville ha in denna paragrafen i kontraktet, säger Billy.

Ifjol blev det 12 seriematcher och 1 mål för Jesper. I år har det blivit 3 matcher.

-Jag är glad över vad vi fått ut av Jesper. En klok kille, vi kommer sakna hans karaktär och hans kvalitéer, men jag förstår hans val, det är bara att önska honom lycka till, fortsätter Billy.

Så här säger Jesper själv.

-Jag kände inför detta året att jag ville ta tag i studerandet och utbilda mig. Det stod mellan att utbilda mig till sjukgymnast i Linköping och denna utbildningen i Jönköping, som är idrottslärare, säger han.

-Jag har jobbat i Häljarp och då arbetat i årskurserna 4-9 och det är i den åldersgruppen jag kommer inrikta mig. Säsongen har ju varit speciell med tanke på corona, och från att jag fick reda på att jag kom in hade jag bara någon vecka på mig att bestämma mig. Så det har varit ett tufft beslut, det är en bit från hemmet och polarna, men någonstans känns det ändå som rätt val, säger han.

-Höjdpunkten var väl att få göra debut i division 1 på hemmaplan förra året. Men överhuvudtaget att ha fått testa på den här nivån. Men jag tar med mig truppen, spelarna och allt man lärt sig. Det är bara positiva saker man tar med sig som jag kommer ha nytta av framöver, säger han.

Totalt blev det 38 matcher i BoIS för Jesper som kommer vara med laget första tiden efter uppehållet.

Slutligen så kan vi berätta att Luka Petrovic kommer att ingå i en låneaffär med IFK Malmö som innebär att han kan gå mellan klubbarna med 24 timmars varsel. Han är fortsatt BoIS spelare och kommer träna en del pass med laget, men tanken är att han ska träna och spela med IFK Malmö. Ett liknande upplägg som Patrick Nwadike och Hampus Ferhm hade under fjolåret.

-Ja, vi håller på att lösa allt. Det blir en utlåning där jag kan hoppa mellan klubbarna med kort varsel. Vi ska bara få ihop schemat, men jag kommer träna med både BoIS och IFK Malmö och tanken är att jag ska få speltid i IFK, säger han.

-Jag vet att Igor (Arsenijevic) är där, tränaren Per Harrysson har varit i BoIS tidigare och sen är det några ansikten som är bekanta, som man stött på genom åren och känner till rent allmänt. IFK Malmö är en bra klubb, en av Sveriges äldsta så det ska bli kul att representera dem, säger Luka.

I fjol blev det fem seriematcher, varav fyra från start. I år har det inte blivit någon.

-Jag vill försöka få så mycket speltid som möjligt, och sedan ta det därifrån. Det har varit en väldigt bra dialog mellan mig, Billy och Max när vi kom överens om att detta är bra för min långsiktiga utveckling, säger han.

Billy:

-Vi vill försöka hitta matcher för Luka, utifrån den konkurrenssituation vi har så har det inte blivit någon speltid i serien, och det utvecklar inte honom. Då kändes det som ett bra alternativ när IFK Malmö dök upp. Per Harrysson är tränare, Igor Arsenijevic är lagkapten och de ville ha Luka utifrån förutsättningarna säger han.

-Luka är och kommer vara vår spelare och han kan bli spelklar för endera klubb med 24 timmars varsel. Det fungerade bra för Patrick och Hampus i fjol och de mådde bra av den låneperioden de hade. Det är viktigt att spelarna själva känner att det är ett bra alternativ, och i de dialoger vi haft känns det som Luka drev frågan lika mycket som oss, och det glädjer mig för då har vi rätt förutsättningar för att det ska bli bra. De matcher Luka spelade förra året gjorde han väldigt bra och han är en spelare i tror på, avslutar Billy.

Träningen återstartar 27 juli och inplanerat är träningsmatch hemma mot Vinberg lördag 1 augusti, följt av match i Svenska Cupen borta mot Rosengård 4 augusti. Matcherna spelas precis som tidigare utan publik.

Text
  • David Jönsson
Foto
  • Nisse Nilsson