Landskrona BoIS har sorg. Vi nåddes i veckan av beskedet att vår förra spelare och lagkapten Sven-Åke Månsson lämnat oss. Sven-Åke gjorde nära 400 matcher i BoIS A-lag och var bland annat vår lagkapten under kvalåren på 50-talet. Han blev 89 år.

Sven-Åke var en från grunden BoIS-fostrad spelare som gick vägen från ynglingalaget, via reservlaget upp till A-laget där han debuterade 1949. Det dröjde några år innan han intog sin plats som ordinarie centerhalv, men så behöll han den sedan i över tio år. Med sitt goda huvudspel, utmärkta placeringsförmåga och stora ledaregenskaper var han en av de ledande spelarna under den s.k. HP-epoken som bland annat innehöll tre seriesegrar med efterföljande kvalspel (1958, 1959 och 1962).

Sven-Åke sökte sig till BoIS som ung påg i mitten av 40-talet. Men juniorlaget där han spelade löstes upp, och medan många av spelarna sökte sig till Wormo stannade Sven-Åke kvar i BoIS. Träning, inga matcher. 1949 gjorde han sin debut i A-laget. BoIS hade precis åkt ur Allsvenskan och 24 oktober 1949 sprang han ut i sin första A-lagsmatch när BoIS mötte IK Sleipner. Någon månad tidigare hade ”Kallinge” Pettersson debuterat i BoIS, och de två skulle komma att utgöra en del av stommen i ett framgångsrikt 50-talsgäng.

Först säsongen 1952-1953, BoIS första säsong i ”trean” tog Sven-Åke en ordinarie plats i halvbackskedjan. Seriesegern den säsongen, ”Månsens” första av totalt fyra i BoIS, gav en plats i tvåan och två år senare värvades Hasse Persson och en ny epok i BoIS historia inleddes. Om Hasse Persson var dirigenten och stjärnan, och ”Kallinge” Pettersson den hårdskjutande centern, så var Sven-Åke navet i BoIS försvar. Han var också en gentleman på plan.

-Kunde jag inte komma åt bollen med justa medel fick det vara. Några efterslängar gjorde jag aldrig, sa han senare i en intervju med Åke Jönsson.

Sven-Åke var med om tre allsvenska kval. 1958 mot Örgryte, där ÖIS vann med totalt 6-0 efter skada på HP i första matchen. Året efter fick BoIS se sig slagna av Degerfors efter omspel i Stockholm. I kvalet 1962 var BoIS för några minuter ett allsvenskt lag. Men Halmia släppte in ett mål i slutminuterna mot AIK och BoIS fick stanna i Division 1, och Sven-Åke nådde aldrig Allsvenskan med BoIS. Inför säsongen 1963 ville det inte sig för Sven-Åke på planen. Han ansåg att laget inte längre behövde honom. Han tog ett år långt uppehåll från fotbollen och 1964 var han tillbaka och spelade försäsongen. Men Sven-Åke hade gjort sitt. 1964 slutade han i BoIS, efter drygt 20 år som spelare och totalt närmare 400 A-lagsmatcher. Vi minns vår mångåriga lagkapten.

Sven-Åke Månsson blev 89 år.

HUVUDPARTNERS

Logotyp för Oatly
Logotyp för Unibet
Logotyp för Volkswagen Syd
Logotyp för Puls
Logotyp för Ekbladhs
Logotyp för Serneke
Logotyp för Teamab
Logotyp för Ohlssons
Logotyp för Landskronahem
Logotyp för HSB Landskrona
Logotyp för Prenad

GULDPARTNERS