Landskrona BoIS har sorg. Vi nåddes i veckan av beskedet att vår förra spelare och lagkapten Sven-Åke Månsson lämnat oss. Sven-Åke gjorde nära 400 matcher i BoIS A-lag och var bland annat vår lagkapten under kvalåren på 50-talet. Han blev 89 år.

Sven-Åke var en från grunden BoIS-fostrad spelare som gick vägen från ynglingalaget, via reservlaget upp till A-laget där han debuterade 1949. Det dröjde några år innan han intog sin plats som ordinarie centerhalv, men så behöll han den sedan i över tio år. Med sitt goda huvudspel, utmärkta placeringsförmåga och stora ledaregenskaper var han en av de ledande spelarna under den s.k. HP-epoken som bland annat innehöll tre seriesegrar med efterföljande kvalspel (1958, 1959 och 1962).

Sven-Åke sökte sig till BoIS som ung påg i mitten av 40-talet. Men juniorlaget där han spelade löstes upp, och medan många av spelarna sökte sig till Wormo stannade Sven-Åke kvar i BoIS. Träning, inga matcher. 1949 gjorde han sin debut i A-laget. BoIS hade precis åkt ur Allsvenskan och 24 oktober 1949 sprang han ut i sin första A-lagsmatch när BoIS mötte IK Sleipner. Någon månad tidigare hade ”Kallinge” Pettersson debuterat i BoIS, och de två skulle komma att utgöra en del av stommen i ett framgångsrikt 50-talsgäng.

Först säsongen 1952-1953, BoIS första säsong i ”trean” tog Sven-Åke en ordinarie plats i halvbackskedjan. Seriesegern den säsongen, ”Månsens” första av totalt fyra i BoIS, gav en plats i tvåan och två år senare värvades Hasse Persson och en ny epok i BoIS historia inleddes. Om Hasse Persson var dirigenten och stjärnan, och ”Kallinge” Pettersson den hårdskjutande centern, så var Sven-Åke navet i BoIS försvar. Han var också en gentleman på plan.

-Kunde jag inte komma åt bollen med justa medel fick det vara. Några efterslängar gjorde jag aldrig, sa han senare i en intervju med Åke Jönsson.

Sven-Åke var med om tre allsvenska kval. 1958 mot Örgryte, där ÖIS vann med totalt 6-0 efter skada på HP i första matchen. Året efter fick BoIS se sig slagna av Degerfors efter omspel i Stockholm. I kvalet 1962 var BoIS för några minuter ett allsvenskt lag. Men Halmia släppte in ett mål i slutminuterna mot AIK och BoIS fick stanna i Division 1, och Sven-Åke nådde aldrig Allsvenskan med BoIS. Inför säsongen 1963 ville det inte sig för Sven-Åke på planen. Han ansåg att laget inte längre behövde honom. Han tog ett år långt uppehåll från fotbollen och 1964 var han tillbaka och spelade försäsongen. Men Sven-Åke hade gjort sitt. 1964 slutade han i BoIS, efter drygt 20 år som spelare och totalt närmare 400 A-lagsmatcher. Vi minns vår mångåriga lagkapten.

Sven-Åke Månsson blev 89 år.