Efter lördagens sista omgång av Superettan stod det klart att Dalkurd FF slutade på 14:e plats, vilket innebar kval mot Landskrona BoIS.

Trots att laget kontrollerade tillställningen, hemma på Studenternas mot GAIS, skulle man betvingas med uddamålet. Göteborgarna vann med 1-0 efter mål av Julius Johansson.  

Just målskyttet har varit ett stort gissel de senaste omgångarna. På de fyra avslutande matcherna har Dalkurd hittat nätrasslet noll gånger, en trist trend vi gärna ser fortsätter även över kvalmatcherna.

Senate målet gjordes av Arian Kabashi gjorde lagets senaste mål i 1-1-matchen mot Jönköping Södra. Den matchen spelades den 25:e oktober.

Dalkurds FF har en ung men händelserik historik. Klubben grundades i Borlänge under 2004 som ett socialt projekt för stadens kurder.

Ur detta initiativ startades Dalkurd och laget avancerade blixtsnabbt genom seriesystemet. Mellan 2004–2009 vann laget serien varje säsong och tog sig därmed till spel i division 1 på rekordkort tid.

Därefter avtog framfarten men 2015 lyckades Dalkurd säkra en plats i Superettan och gjorde därmed entré i elitfotbollssammanhang. Sagan slutade dock inte där och redan 2017 tog man det sista klivet in i landets främsta salong – Allsvenskan.

I samband med avancemanget valde föreningen, under uppmärksammade former, att flytta hela verksamheten till en annan stad. Borlänge ersattes av Uppsala och konstgräset på Domnarsvallen byttes ut mot konstgräset på Studenternas IP.

Den kontroversiella flytten har inte gett önskad effekt. Istället för att kunna bygga vidare på framgångarna har resultaten sviktat och sejouren i Allsvenskan blev kortvarig då Dalkurd trillade ner redan efter en säsong.

Trenden har fortsatt och nu väntar alltså kval för fortsatt existens i landets näst högsta serie. Hösten har kantats av kontroverser och inför sista omgången valde Dalkurd att entlediga hela den sportsliga ledningen, med sportchef Gazmend Bahtiri och huvudtränare Paul Olausson i spetsen.  

I deras ställe har Jonatan Berg, Jonas Bylund och Niclas Dymling tagit plats. Återstår att se ifall rockaden kan väcka laget till liv.

Landskrona BoIS spelar kval till Superettan för andra året i följd. Förutsättningarna ser naturligtvis annorlunda ut i år jämfört med fjolårets matcher mot Öster, och förhoppningen är att både spelare och tränare kan dra nytta av erfarenheten man samlat på sig.

Randigt kommer från en matchledig helg och har haft möjlighet att mobilisera om ordentligt inför veckans två matcher. Att spela tävlingsfotboll i mitten på december tillhör inte vanligheterna och att det blir en prövning för gräsmattan på Landskrona IP vågar vi nog slå fast.

I sjukstugan hittar vi Patrick Nwadike och Philip Andersson. Två avbräck men då båda varit indisponibla de senaste veckorna har ersättarna hunnit bevisa att de kan hantera uppgiften. Även William Kvist ser tyvärr ut att missa matchen, ljumskbryderier, tillsammans med långtidsskadade Amr Kaddoura och Luka Petrovic.

Hos våra motståndare vet vi att Omar Eddahri saknas på grund av avstängning.

Den första matchen spelas på onsdag kväll på Landskrona IP, avspark 18:00.

Returen går av stapeln på söndag på Studenternas IP i Uppsala, avspark 15:00.

Foto
  • Nisse Nilsson