Under måndagskvällen lottades Svenska Cupens gruppspel för 2021. 1971/72 års vinnare av denna anrika turnering hamnade i en inspirerande grupp bestående av två allsvenska lag och ett från Superettan.

BoIS motståndare heter Akropolis, Mjällby och Östersund. Två av matcherna spelas hemma på IP – om vi tolkat föreskrifterna korrekt är det matcherna mot MAIF och ÖFK som äger rum i Landskrona – medan bortamatchen spelas hos AIF.

Akropolis har svarat för en väldigt stark säsong som med råge överträffat alla förväntningar. Laget från Stockholm, som gjorde sin första säsong i Superettan någonsin, slutade på en mäkta imponerande 5:e plats. I laget återfinns tidigare BoIS-spelaren, Andrew Stadler som ska känna sig varmt välkommen tillbaka till Skåne.

Ändå överskuggas ”Akros” säsong av Mjällbys motsvarighet. Laget från Listerlandet i Blekinge kommer från en tvättäkta succé och får anses vara hela Sveriges stora utropstecken detta märkliga år. Efter segern i säsongsavslutningen, borta mot Falkenberg, lade Mjällby beslag på tabellens femteplats. Med tanke på budget och förutsättningar är denna prestation inget annat än häpnadsväckande.

Hatten av till laget och BoIS-bekante tränaren, Marcus Lantz. Den sistnämnde kommer dock inte att återses på Landskrona IP då klubb och tränare valt att gå skilda vägar efter säsongen.

Det sista motståndet får anses vara en het pära. Det har skrivits spaltmeter om ÖFK:s alla turer utanför plan och problemen har avlöst varandra.

Innaföra kritan har laget vid Storsjön däremot lyckats ena fronterna. Många förväntade sig att Östersund, med rabalderna i åtanke, skulle trilla igenom och tvingas börja om i Superettan under 2021. ÖFK valde att inte gå olyckskorparna tillmötes och säkrade allsvenskt kontrakt med rätt många omgångar kvar att spela. Därmed ska det spelas allsvensk fotboll uppe i Jämtland även framöver.

Landskrona BoIS går in i gruppspelet väl medvetna om att förväntningarna ligger på övriga lags axlar. Detta hindrar inte oss från att gå för vidareavancemang och naturligtvis är ambitionen att knipa förstaplatsen som leder till fortsatt spel i denna klassiska turnering.

Har man vunnit Svenska Cupen en gång kan man göra det igen.