På söndag är det dags för årets tredje träningsmatch och på nytt väntar en regelrätt värdemätare. Detta är också den sista matchen innan gruppspelet av Svenska Cupen tar vid.

Randigt reser mot östra Småland, till Gastens IP för match mot allsvenska Kalmar FF. En riktig klassiker i svensk fotboll som verkligen blivit en allsvensk institution i modern tid.

De senaste åren har dock varit allt annat än friktionsfria för KFF. Bekymmer med ekonomin, svaga sportsliga resultat och en del skiften på tränarposten är realiteter man brottats med.

Utmaningar som Landskrona BoIS känner igen sig alldeles för väl i, det måste tilläggas.  

Numera är det däremot två lag som andas framtidstro och i Kalmars fall heter den stora grogrunden till den nyfunna optimismen, Henrik Rydström. Den oefterhärmlige ikonen, som skördat framgångar med klubben på plan, är nämligen tillbaka i den förening han präglat så lyckosamt.  

Denna gång är det från tränarbänken som Rydström ska bidra. Den nye huvudtränaren, som anlänt efter en succékantad sejour i IK Sirius, har en filosofi som vilt skiljer sig från det Kalmar FF man kanske vant sig vid. Publiken på Guldfågeln Arena kan förvänta sig större bollinnehav kombinerat med en mer passningsorienterad fotboll.

Inte helt olik den typ av fotboll som Landskrona BoIS önskar bedriva.

Kalmar kommer från en hektisk vecka. Förra lördagen mötte laget svenska mästarna Malmö FF, i snöoväder på Gastens IP. Hemmalaget fick en tuff start och låg under med 0-2 efter dryga kvarten spelad. Därefter fick man däremot fart på det småländska maskineriet och KFF lyckades både reducera och kvittera innan matchen var slut. Ett resultat som bär respekt med sig.  

Under onsdagskvällen spelade Kalmar ytterligare en match, denna gång mot Oskarshamn som ofint nog vann drabbningen med 2-0. Ett oväntat resultat sett till divisionstillhörighet. KFF mönstrade dock en yngre upplaga i och lär säkerligen starta med en betydligt mer rutinerad version på söndag.

I det randiga lägret är det fortsatt mungiporna uppåt. Två starka prestationer gläder och att laget också fick fart på målskyttet senast var ett högst välkommet besked. På söndag är motståndet dock desto tuffare och vi hoppas att laget är redo att växla upp ytterligare en nivå.

Då detta är den sista matchen innan tävlingssäsongen tar vid kan vi nog förvänta oss betydligt mindre ruljangs i laget jämfört med tidigare spelade matcher. Byten kommer att göras och många av spelarna lär få chansen, men inte i samma utsträckning som tidigare då en startuppställning till Svenska Cupen nu ska utkristalliseras.

Billy utvecklar tränarstabens resonemang

Vi åker upp med 22 spelare och det är ingen garanti att samtliga får speltid. De flesta kommer vara med men upplägget kommer vara annorlunda jämfört med tidigare matcher. En del spelare kommer belastas med mer än 45 minuter, kanske att någon är uppe och snuddar vid att spela hela matchen.

Spelarna som ges mer speltid är de som är långt framme på sin position, övriga bedömer vi att de fortfarande mår bäst av att spela en halvtid eller lite mindre.

Matchen mot Torn och träningsveckan som gått

Vi spelar klart godkänt under första 45, jag tycker inte att resultatet i paus speglar matchbilden. I andra halvlek får vi fick betydligt bättre utdelning på målchanserna och segersiffrorna rinner fullt naturligt i väg.

Vi spelade med i princip två 11:or och det känns som att alla spelare förstår våra grundprinciper. Det bådar gott.  

Träningsveckan har varit kall rent temperaturmässigt men intensiv i övrigt. Från rehabrummet har vi fått tillbaka Sumar som varit med i träningsgruppen fullt ut. Glädjande att ha honom tillbaka. Philip kör fortfarande eget och Linus är inte tillbaka i full träning ännu. Någon liten småskavank under veckan men i övrigt ser det ljust ut. Sumar är tillbaka i truppen redan i helgen.  

Belastningen är fortfarande tuff men vi spetsar till småmomenten hela tiden för att komma i form.

Förväntningar på matchen

Med tanke på att vi spelar cupmatch nästa helg bör vi närma oss en acceptabel matchform. Kalmar kommer från en bra prestation mot MFF förra helgen så det blir en bra värdemätare för vår del.

De spelar en ny typ av fotboll med Rydström som försöker prägla laget med sin filosofi. De kommer att vara ett spelande lag som gärna vill ha mycket boll och i de bitarna ser vi likheter med hur vi önskar spela.

Det är två lag som jobbar med sin spelidé väldigt mycket. Båda kommer vilja äga bollinnehavet så det blir svårt att sia om matchbilden. Två lag som arbetar med konstruktiva lösningar utifrån sin specifika spelidé. Det kommer säkerligen att bli en sevärd match och jag hoppas att vi kommer upp i normal standard, då kan vi hota Kalmar även fast de normalt sett spelar en nivå upp.

Egna minnen från matcher mot Kalmar

Uppe i Kalmar har jag inga särskilt positiva minnen då jag oftast förlorat uppe på Fredriksskans när det begav sig.

Hemma i Landskrona kommer jag ihåg en specialfint signerad Johan Andersson. En utsida/insida-fint med samma fot, det är mitt bästa minne för uppe i Kalmar har det mest varit mörker. Det finns all anledning att ändra på det i helgen.  

Se matchen.

Se träningsmatchen mot Kalmar FF på söndag via discovery+ samt ALLA matcher i Superettan. Just nu kan du skaffa årspaketet för 199kr/månad (ord. pris 299kr/månad).

För varje nyteckning genom länken nedan går det en kick-back tillbaka till Landskrona BoIS.
http://discoveryplus.se/auth/register?pp=360…

Bindningstid 12 månader. Erbjudande giltigt tom 28 februari 2021.

Foto
  • Bildbyrån