På söndag påbörjas tävlingssäsongen då det är dags för den första gruppspelsomgången i Svenska Cupen. Matchen spelas hemma på Landskrona IP:s konstgräs och vi gästas av allsvenska Östersunds FK.

Övriga lag i gruppen heter Akropolis och Mjällby. Den som leder tabellen efter tre spelade matcher går vidare till slutspel.

ÖFK är en het svensk pära då kontroverserna runt klubben avlöst varandra de senaste åren. Det är främst utanför plan som det uppstått motsättningar och mycket har varit kopplat till klubbens tidigare ordförande, Daniel Kindberg.

Den tidigare ledaren satte hela Jämtland i brand genom sin karisma och framåtanda. Framgångarna lät inte vänta på sig och kulmen nåddes när självaste Arsenal stod i det snötäckta landskapet för att göra upp om vidareavancemang i Europa League.

Därefter nystades oegentligheterna upp om det ekonomiska förfarandet och mycket talar för att klubben satsat över sin monetära förmåga. Kindberg målades ut som arkitekten bakom upplägget och dömdes till tre års fängelse för ekonomisk brottslighet.

Ur askan var det endast den mytomspunna baracken som stod kvar, en barack som fått symbolisera hela haveriet.   

Det kreativa förhållningssättet till bokföringen smittade som bekant av sig på den fotboll som utspelades innanför linjerna. Laget gick som ett spjut genom seriesystemet och med Graham Potter vid rodret var känslan att Storsjö-laget hade börjat lägga fundamentet till att bli en svensk storklubb. Parallellt med fotbollen sjösatte klubben dessutom en rad insatser som verkligen fick många att omvärdera vad det innebär att driva elitfotboll. Spelartruppen var djupt involverad i olika projekt och initiativ runt om i Östersund som hade väldigt lite med fotboll att göra.  

I efterhand visade sig detta vara kreativ, men falsk, marknadsföring. Östersunds FK är dock fortsatt en stabil allsvensk förening även fast laget slutade strax ovanför negativt kvalstreck under 2020.

Klubben verkar inte ha bekymmer med att fortsätta agera motstridigt jämfört med övriga i fotbollssverige. Bland annat valde klubben att förlägga ett träningsläger i Spanien, i tre veckor mitt i brinnande pandemitider. En inte helt okontroversiell handling.

Föreningen är numera belagd med transferförbud och den allsvenska säsongen 2020 avslutades i moll då laget samlade in väldigt få poäng under de sista omgångarna, men att det ryms gott om kapacitet i truppen är en självklarhet. Som nykomling i Superettan är Landskrona BoIS självfallet varse kring att laget går in i gruppspelet med låga förväntningar.

Däremot är vi alltid rakryggade på Landskrona IP och vi känner entusiasm inför den första matchen. Med tre starka insatser i ryggen känner laget tilltro till den egna förmågan och naturligtvis hoppas vi kunna fortsätta bygga vidare på det som påbörjats.

Att spela tävlingsmatcher innebär en helt annan tändning jämfört med träningsmatcherna. Vi är övertygade om att laget är införstådda i detta faktum och fortsätter att växa med uppgiften.

Matchen startar 17:00 på söndag. Tyvärr spelar vi fortsatt utan publik, men matchen sänds på Cmore för den som önskar ta del av underhållningen.

Vi hälsar Östersund varmt välkomna till nordvästra Skåne och ser fram mot en riktigt sevärd match.