På söndag går gruppspelet av Svenska Cupen i mål och Landskrona BoIS avslutar på bortaplan, mot Akropolis.

Efter två raka förluster mot Östersund och Mjällby är hoppet om avancemang tillintetgjort. Ett faktum som lämnar skrubbsår på den randiga själen, men det viktigaste är att komma väl förberedda till premiären i Superettan och vår tro är att de två matcherna spelat en stor roll i den processen.

Cup-mässigt är helgens match mest av akademisk betydelse, däremot finns det andra aspekter väl värda att värna om.

Akropolis är exempelvis en seriekollega och att mäta krafterna med sådana tillför alltid ett extra lager. Laget svarade dessutom för en imponerande prestation under fjolåret, slutade femma i tabellen och förhoppningsvis kan matchen bidra med ytterligare besked om Landskrona BoIS nuvarande status.

Laget är också en helt ny företeelse för Landskrona BoIS. Inte ofta sådant inträffar numera och att stifta nya bekantskaper på äldre dagar gläds vi åt.

”Akro” inledde gruppspelet med förlust mot Mjällby, 1-3. Under onsdagskvällen kryssade laget borta mot Östersunds FK efter att hemmalaget kvitterat på övertid. Oerhört surt så klart och det innebär att även Akropolis är utslagna ur cupen.

I laget återfinns BoIS-bekantingen Andrew Stadler. Amerikanen spelade för randigt under säsongerna 2014-2015 och på 64 spelade matcher registrerades han i målprotokollet vid hela 35 tillfällen. Starka papper och att återse tidigare BoIS-spelare är (nästan) alltid trevligt.

Lagets coach heter Mirza Jelecak och även han har ett förflutet i Landskrona BoIS under säsongerna 2007-2009. Ytterligare ett kärt återseende med andra ord. 

I övrigt har Akropolis ömsat en del skinn sedan fjolåret med spelare både på plus- och minuskontot.

Förra säsongens interna skytteligavinnare, Nikola Vasic har flyttat till medelhavet för spel i italienska Serie B-klubben, Reggina Calcio. En klubb med anor beläget längst ner på den italienska stortån.

Även allsvenska nykomlingen, Degerfors roffade ofräckt åt sig ett par av de mer tongivande spelarna från 2020. Bland annat mittfältarna Nicklas Maripuu och Adhavan Rajamohan som lämnat huvudstaden till förmån för den värmländska bruksortsklubben.

På listan över nyförvärv måste meriterade Astrit Ajdarevic nämnas. Mittfältaren, som vann SM-guld med Djurgårdens IF så sent som 2019, är en kompetent herre som spetsar till truppen ordentligt.

Ytterligare en spelare med SM-guld på meritlistan har knutits till Akropolis. Tidigare AIK-spelaren, Panajotis Dimitriadis har nämligen kritat på och även detta är ett erfaret nyförvärv med mycket fotboll i sig.

I detta nu ser det också ut som att Daniel Larsson förstärker laget. Göteborgaren, som spenderat de senaste åren i antingen Turkiet eller på Cypern återvänder alltså hem till Sverige. En anfallare känd för sin snabbhet som säkert kommer vara en stor förstärkning. Detta tillskott har dock ej bekräftats från officiellt håll.

För Landskrona BoIS blir matchen ett nytt lärorikt test. Efter två 0-3-förluster hoppas vi på större stadga i försvarsspelet samt på offensiv islossning.

Billy Magnusson tar artikeln i mål. 

Vi har genomgått en ny bra träningsvecka och ser fram emot en match mot tufft, bra motstånd. Att vi saknar möjlighet att gå vidare spelar ingen roll, vi ska spela tävlingsmatch och spelarna är införstådda i att varje match under försäsongen är av stor vikt.  

Motståndet

Vi ställs mot ett erkänt duktigt lag som slutade femma i Superettan under fjolåret. Mirza Jelecak, med BoIS-förflutet, är ny tränare och det ska bli trevligt att stifta bekantskap med hans lagbygge. Det har hänt en del på spelarfronten, de har fått in erfarna nyförvärv och att mäta krafterna med en seriekonkurrent är alltid intressant.

Vi fortsätter arbeta med att utveckla vårt spel inför premiären och Akropolis-matchen blir garanterat en nyttig lärdom med nya besked. Från övriga matcher har vi hämtat mycket information, både beträffande bra och lite sämre aktioner.

Det är perfekt att få dessa lärdomar redan nu så har vi möjlighet att åtgärda dem inför seriestarten. Mycket har varit bra också och vi ser tydliga linjer väl värda att bygga vidare på.

Däremot har vi identifierat moment som vi tidigare kunnat slarva med i ettan. Det utrymmet existerar inte mot bättre motstånd och att lära sig detta nu på försäsongen ser vi som en styrka.

Truppstatus

Linus R Olsson, Philip Andersson, Kevin Jensen, Svante Hildeman och Måns Ekvall saknas. De fyra första på grund av skador och den sistnämnda är sjuk (inte covid).

Vi reser upp till Stockholm med stor målmedvetenhet och hoppas få med oss en bra prestation hem till Landskrona igen.

Matchen spelas på Grimsta IP på söndag, avspark 15:00 och Cmore är plattformen som sänder.