Ny helg innebär nya träningsmatcher och för Landskrona BoIS fortsätter förberedelserna med ny kamp under fredagskvällen. Laget reser mot Göteborg för att mäta krafterna med den svenska klassikern, IFK Göteborg.

Matchen spelas på Valhalla IP, avspark 18:00 och den sänds på Discovery+.

IFK Göteborg är en av svensk fotbolls stora elefanter. Prisskåpet skriker framgång och på den tiden Sverige kunde hävda sig på europeisk nivå skördade laget triumfer även på kontinenten.

Det har dock runnit en del vatten genom Öresund sedan den tiden och för IFK, med krävande supportrar, har de senaste åren varit en rätt lång ökenvandring. Senast de blåvitrandiga vann Allsvenskan var så sent som 2007 och för en klubb, vars identitet och självbild till stor del är kopplat till sportsliga framgångar, är detta att betrakta som en evighet.

Det är tur att pytt i panna som rätt är en tidlös företeelse.

Addera en taskig ekonomi, svaga tabellplaceringar, tränarbyten och stor personalomsättning på Kamratgården så klarnar bilden kring IFK Göteborg de senaste säsongerna. Dessutom har BK Häcken, uppstickaren som annekterat Hisingen, under samma intervall haft en rejäl sportslig skjuts med hjälp av intäkterna från Gothia Cup.

För att fortsätta strö salt i det västkustska såret har Malmö FF, vår gemensamma rival, gått fram som en slåttermaskin i modern tid och övertagit positionen som den förening med flest flest SM-tecken.   

MEN, inför säsongen strålar klubben av optimism. Med sportchefen Pontus Farnerud, BoIS-legendaren som också satt prägel på IFK Göteborg, vid rodret är känslan att denna jättelika skuta håller på att vända. Svenska Cupen roffades under 2020 och även fast laget gjorde en svag allsvensk fjolårssäsong går klubben in i 2021 med både förväntningar och ambitioner.

Detta är till viss del kopplat till att det pågår stor hemvändarfest uppe på Kamratgården. Klubbikoner som Pontus Wernblom, Sebastian Eriksson, Mattias Bjärsmyr, Robin Söder och Jacob Johansson har alla återvänt. Dessutom trillar Oscar Wendt och Marcus Berg in efter sommarens EM-turnering. Spelare som alla var djupt inblandade i den senaste allsvenska titeln för 14 (!!?!?) år sedan.

Ovan spelare i all ära, de placeras samtliga i skuggan av årets stora svenska bomb på Silly Season-himlen. Under förra veckan presenterade klubben nämligen Marik Hamsik på ett korttidskontrakt. En spelare med oerhörda meriter, inte minst nere i Neapel där Slovaken noterats för fler mål än självaste Maradona.  

Att IFK Göteborg lyckats knyta till sig en sådan prestigespelare beror på att den offensiva mittfältskraften är i behov av speltid inför ovan nämnda EM-turnering.

En spelare som naturligtvis sätter laget i ett helt nytt, guldliknande skimmer. En värvning som dessutom skapar svallvågor över hela den svenska fotbollen och sådana är alltid extra intressanta.

Ambitionen hade varit att Hamsik skulle gjort sin hemmadebut mot BoIS men en vadskada sätter stopp för spel.

Även Landskrona BoIS har en del spelare som brottas med bryderier.

Erik Pärsson gick av i Lund men detta var mest en försiktighetsåtgärd då han fick en mindre känning. Om inget oförutsägbart sker är anfallaren åter i träning nästa vecka.

Linus Olsson och Kevin Jensen tränar för fullt men håller även över helgen. De följer däremot med upp till Göteborg för att träna på egen hand. Bägge är tillgängliga för spel i nästa vecka.

Även Robin Hofsö och Philip Andersson missar matchen. Robin är tvingad till karantän veckan ut efter att ha uppvisat febersymtom under föregående helg, och Philip är inte riktigt redo för match.

På pluskontot hittar vi Viktor Ekblom som följer med laget upp till Göteborg. Anfallaren är egentligen utlånad till IFK Malmö fram till 15 juli men är tillgänglig för den här typen av matcher.  

Matchen mot Lund slutade 0-0 och resultatet innebär att de randiga representanterna nu genomfört tre raka matcher utan förlust. Viktigast är fortsatt att leverera prestationer som uppfyller kravbilden.

Att vara svårslagna, oavsett om spelet sitter eller ej, är däremot en kommande nyckelegenskap och att påbörja bygget av den kulturen redan under försäsongen är ingen dålig idé.

Förhoppningsvis kan de övertygande insatserna fortsätta även över matchen mot Änglarna. Enligt oddssättarna är matchen den klart tuffaste uppgiften hittills och vi hoppas att spelarna växer av utmaningen.

Senast lagen tillhörde samma serie var den allsvenska säsongen 2005. Den första matchen slutade 1-1, hemma på IP, och BoIS mål gjordes av Kevin Amuneke. Den sista slutade med IFK-seger, 4-2.

En person som nästan helt saknar egna minnen från matcher mot IFK Göteborg är Billy Magnusson.

Jag tror vi möttes i en träningsmatch under slutet på 90-talet men i övrigt är det skralt på den fronten. Jag är väldigt glad över att Pontus är sportchef, det är en kanonkille och han gör ett gott jobb.

Billy efter matchen mot Lund.

En bra genomkörare för de spelare som fanns tillgängliga. Vi spelar mot bra division 1-motstånd och alla spelare gör en betydligt bättre andrahalvlek jämfört med den första. Presspelet satt, våra mittfältare hotade mer i offensiv väg och vi lyckades slå igenom fler linjer. Effekten av detta blev att vi ägde mer boll och skapade bättre målchanser.  

Kan vi hålla en lika genomgående hög kvalitet i matcher med stor rotation är jag tillfreds med gruppen. Vår spelartrupp är delvis byggd för att rotera och då krävs det att spelarna levererar när de väl får chansen. Vi utvärderar dem efter varje spelad match och känns oss trygga i den processen.

Känslan inför IFK Göteborg.

Det blir den sjätte matchen mot allsvenskt motstånd under försäsongen. Ett bra sätt att utmana oss själva så det blir en ny nyttig match att bygga vidare på.

Vi ställs mot ett namnkunnigt lag och det klingar så klart lite bättre med IFK Göteborg jämfört med Halmstad, Mjällby och Östersund. En rolig utmaning som vi självfallet ser fram emot.

Redaktionen ser fram emot en ny intressant uppgift och önskar laget stort lycka till.

Foto
  • Bildbyrån