På lördag spelas årets sista försäsongsmatch på himmaplan. Österlen, med Agim Sopi som huvudtränare, gästar då nordvästra Skåne. Matchen startar 13:00 och sänds på HD.se.

Vi uppmanar alla BoIS:are att stanna hemma denna lördag. Vi förstår att intresset för att se matchen på plats är stor, men samtidigt är det nu allas ansvar att bevisa för myndighetsfolket att vi kan genomföra trygga, säkra evenemang som inte utsätter någon för onödig risk.

Österlen är en frifräsare nere på den sydöstskånska spissen. Laget, som är nykomlingar i ettan, har verkligen varit i händelsernas centrum under försäsongen. Ägarna, som ligger bakom satsningen mot eliten, har det såtts tvivel kring och både BoIS-profilen, Jörgen Pettersson – tilltänkt assisterande tränare – och Malik Sesay – tilltänkt sportchef – valde att hoppa av båten nästan innan de hann borda.

De stora rubrikerna har däremot handlat om en helt annan händelse, som slog ner som en liten bomb i slutet på förra året.

Österlen annonserade då att föreningen gjort klart med amerikanen Freddy Adu. Tanken var att det forne storlöftet, som spåddes en lysande framtid i fotbollsvärlden men som inte levt upp till förhoppningarna, skulle börja om nere på Österlen. En förstärkning som fick stort genomslag men samtidigt var det uppenbart att det rådde oenighet internt kring beslutet att plocka in honom.

Att Adu landade i Sverige i rätt undermålig fysisk form underlättade inte arbetet, och efter några månader informerade klubben att man gått skilda vägar med stjärnförvärvet.   

I skuggan av spaltmeterna har Agim Sopi fått ihop ett kompetent gäng med meriterade spelare.

Laget har också radat upp starka prestationer i träningsmatcherna. Kryss/uddamålsförluster mot bättre motstånd och segrar i matcher mot kommande seriekonkurrenter. Resultat som bådar gott inför den stundande säsongen och som samtidigt påtalar att BoIS måste upp i standard för att gå vinnande ur lördagens kamp.

Detta är också första gången som Agim är tillbaka på Landskrona IP efter uppbrottet 2019. Alltid kul med bekanta BoIS-ansikten som haft stor prägel på klubben. Han och hela Österlen ska känna sig varmt välkomna.

Randigt har matchat flitigt på sistone. Förlusten uppe i Göteborg följdes upp av ett nytt nederlag i U21-premiären, mot Mjällby AIF. Hemmalaget vann med 1-0 efter ett sent avgörande, men prestationen bådade gott för BoIS och att både Kevin Jensen och Linus R Olsson gjorde comeback gladde något oerhört.

Till helgens batalj är Robin Hofsö också tillgänglig. Kvar på frånvarolistan hittas sedan tidigare Erik Pärsson, Dennis Olofsson och Philip Andersson. Nu har också Nicklas Nielsen anslutit med en magmuskel som strular. Emil Jönsson, Luka Petrovic och Viktor Ekblom är med IFK Malmö i helgen.

Med endast två matcher kvar av försäsongen börjar det bli dags att spela ihop en tilltänkt startelva. Många har visat framfötterna denna vinter och mycket talar för att tränarteamet ännu inte är på det klara med vilka som startar i premiären. En härlig konkurrenssituation som gör att samtliga spelare är varse om läget.

Max Mölder, som styrt stora delar av veckan då Billy medverkat i proutbildning, känner tillförsikt inför matchen.

Två fina test kvar innan premiären och känslan i gruppen är att vi börjar bli redo. Det har varit en speciell, individperiodiserad träningsvecka givet matchen i tisdags. Spelarna har gjort det bra.

Om det flitiga matchandet

Det har varit kanon med många matcher och att alla givits rikligt med speltid. Viktigt i denna förberedelsefas att denna breda och jämna trupp känner sig redo när det väl ska spelas om poäng lite längre fram i kalendern.

Vi är tillfreds med upplägget och hoppas att det ska bära ordentligt med frukt när det väl drar igång.

Om målskyttet

Jag är absolut inte orolig för det offensiva spelet men matcherna mot bättre motstånd, då vi inte fullt ut fått det att lossna, har varit väldigt lärorika. Vi har analyserat och lärt oss av matcherna och känner att vi redan nu hittat en rad motmedel som kommer öka våra chanser att göra mål.

I U21-matchen senast skapade vi en hel drös utan att göra mål. Det var inte tillräckligt bra i just den matchen men det är inget som oroar.

Om valet av konstgräs som underlag

Vi blev erbjudna att spela på H och I-planen, men vi kände att underlaget inte var tillräckligt redo och därför tog vi beslutet att fortsätta på konstgräset. Det underlaget påminner mer om A-plan i nuläget.

Även matchen mot Örgryte kommer spelas på konstgräs. ÖIS inleder säsongen på Bravida då Gamla Ullevi är upptaget så därför blir genrepet också på det underlaget.

Vi ses bara positivt på det, det kommer bli bra fotboll som i större utsträckning påminner om gräset på A-plan.

Vi hoppas dessutom på fyra kvalitativa grästräningspass under sista veckan så vi sparar på planerna till dess.

Om eventuella premiärnerver

Vi är inte där ännu. De uppstår alltid någon dag innan premiären, men just nu är det fullt fokus på varje enskild träning och match. Det kittlar så klart alltid lite extra när det vankas premiär även fast matchen i sig inte är viktigare än den som spelas exempelvis omgång 17.

Om motståndet

Ett bra lag vad vi har sett. Det blir säkerligen en liknande fotboll som den BoIS spelade innan vi kom hit. Österlen har säkrat ett gäng bra nyförvärv för nivån så det blir en tuff nöt för oss att knäcka. Det ska bli kul.  

Om egna minnen med Österlen

Jag har aldrig mött dem, varken som tränare eller spelare. Däremot har jag varit en del på Österlen. Mina barn gillar Mandelmanns så vi besökte deras trädgård i somras. Det var fint.

HUVUDPARTNERS

Serneke logotyp
Ohlssons

GULDPARTNERS