På lördag eftermiddag tar våra randiga pågar det slutgiltiga klivet in i elitfotbollens salonger. I två långa år har vi mest fått kika in, ståendes strax utanför, så visst känner vi stor entusiasm inför återtåget.

Lördagens premiär, hemma på Landskrona IP mot IFK Värnamo, är dessutom den inledande matchen av Superettans första omgång så BoIS så sparkar verkligen i gång säsongen på riktigt.

Inledningen av 2021 har annars varit intensiv bestående av träningsmatcher och Svenska Cupen om vartannat. Flitigt matchande mot ofta bra motstånd har bringat laget både lärdomar och bekräftelse så det är ett bättre, mer förberett bygge som nu ämnar hugga tänderna i den kommande utmaningen.

Om Värnamo

Lördagens motstånd har vi god kännedom kring. Inte särskilt märkvärdigt då vi kamperat i samma serie de senaste säsongerna. Ett faktum som alltså fortsätter då bägge lagen tog klivet upp i Superettan inför i år.

Värnamo vann som bekant serien. Efter en urstark start på säsongen gick det grus i maskineriet under hösten och BoIS fick därmed lite vittring på den mest ädla placeringen. Avståndet till randigt var dock tillräckligt stort och Värnamo stod rättvist som tabelletta efter serieepilogen.

Därefter har det inträffat en hel del på Finnvedsvallen och laget har förstärkt med en rad intressanta spelare. På pluskontot återfinns hela åtta nya spelare så det kommer vara ett delvis nytt IFK Värnamo som gästar nordvästra Skåne under lördagen. Den mest meriterade värvningen heter Alhassan ”Crespo” Kamara, som plockats in från Halmstad BK och har bred erfarenhet från allsvenskt spel.

På minussidan är förlusten av Michael Kargbo, som gått till seriekonkurrenten GAIS, den mest kännbara.

Även på tränarbänken har klubben plockat in nya ansikten då Jonas Thern fått sällskap av Robin Asterhed, senast i FC Köpenhamns U:19-lag.

Värnamo har också haft en aktiv försäsong med många matcher mot starkt motstånd. Senast svarade laget för en imponerande insats borta mot IFK Göteborg. Matchen slutade 3–3 trots att gästande Värnamo hade en 3-1-ledning i slutskedet.  

I BoIS-lägret har skadeläget lättat ordentligt. Kvar i sjukstugan hittas Philip Andersson och Dennis Olofsson. I övrigt är samtliga spelare tillgängliga för spel. Billy och Max har därmed en angenäm konkurrenssituation i truppen.

Då genrepet mot Örgryte ströks har BoIS spenderat den senaste veckan med träning på gräs nere på friidrottsfältet samt i Härslöv. Den här årstidens planer beter sig annorlunda jämfört med konstgräset och därför har det varit positivt med värdefull erfarenhet på underlaget.

Premiären spelas utan publik och detta är ett faktum som svider oerhört. Våra hårt prövade supportrar har verkligen gjort sig förtjänta av att få se matchen på plats och att så nu inte blir fallet smärtar.

I övrigt finns det inget att klaga på. Landskrona BoIS är ÄNTLIGEN tillbaka i Superettan och det ska bli fantastiskt roligt att löpande följa denna lokala satsning under säsongen.

Billy Magnusson är självfallet full av förväntan inför premiären.

Vi är förhoppningsfulla. Många är med i träning och det innebär att fler konkurrerar om platserna. Precis som vi vill ha det.

Andra träningsveckan på gräs, antingen på friidrotten eller i Härslöv, och vi har gjort det bästa av situationen. Killarna har reagerat väldigt bra, tuggat på fint varje träning och vi är nöjda med belastningen.

I eftermiddag genomför vi ett enklare pass och därefter är vi redo för premiär.

Om motståndet

Vi har mött dem fyra gånger på två år och har så klart bra koll på vad som väntar. Både vi och Värnamo har haft framgång genom att arbeta kontinuerligt med våra respektive spelsätt. Inga stora förändringar utan enträget arbetat med att utveckla det som redan finns på plats.

Jag förväntar mig inga större överraskningar, de har fått in ett par spetsvärvningar och kommer vara ett ännu bättre lag jämfört med i fjol. Precis som Landskrona BoIS.

Det blir en tuff match mellan två nykomlingar som är sugna på att få en optimal start på comebacken i Superettan.

Att spela utan publik

Det kommer inte som en chock eftersom vi gjorde det under hela förra året. Fram till för någon vecka sedan trodde jag ändå på några hundra i publiken, med tanke på att matchen spelas utomhus på en stor arena, men nu blir det ändå tomt.  

Så klart jättetråkigt men vi måste fokusera på det vi kan påverka – på vår prestation innanför linjerna.

Egna minnen mot Värnamo

Amr Kaddouras kvitteringsmål på hörna 2019. Tror det var den åttonde omgången och vi var obesegrade inför matchen. Det såg ut som att jag och Max skulle tvingas syna vårt första nederlag men ”Kaddou” nickade in kvitteringen på övertid. Vilda glädjescener och ett härligt minne för alla BoISare.  

Avslutande ord till BoIS-publiken

Vi drivs och växer av engagemanget som ryms i Landskrona BoIS. Vi hade alla önskat ett fullsatt IP imorgon, men fortsätt visa hjärta från distans så ses vi säkert alldeles snart.  

Övrig info

Matchen startar 15:00 på Landskrona IP och visas på Discovery+

Ta del av Discovery+ generösa erbjudande samtidigt som du stöttar BoIS. Mer info HÄR

Stötta Landskrona BoIS i vår kampanj #HelaLandskrona. Mer info HÄR