Landskrona BoIS fick med sig en mycket skön poäng i söndagens tuffa bortamöte mot Östers IF. Hemmalaget hade ledningen en bit in på övertid och såg ut att gå mot slutsegern, men med bara sekunder kvar att spela kvitterade randigt genom inhoppande talangen, Melker Heier. Detta var Heiers debut i Superettan och det är knappt görbart att presentera sig själv på ett bättre sätt.

Öster på Visma Arena är annars en av säsongens allra svåraste uppgifter och att återvända till Skåne med en poäng är klart godkänt. Inte minst med tanke på matchbilden. Krysset innebär också att BoIS fortsatt är obesegrade i Superettan. En trend vi gillar och gärna ser fortskrida.

Första halvlek

Den första halvleken var jämn och präglades av kamp- och duellspel. BoIS hade en bra period efter cirka 20 minuter och vaskade fram en handfull hörnor, främst genom Hampus Ferhm som gjorde sin första Superettan-match från start. Ingen av hörnorna skapade tillräcklig oreda för hemmalaget.

Med tio minuter kvar av första halvlek lyckades Öster etablera visst tryck mot gästerna. BoIS tvingades ägna sig åt försvarsspel och det var också under denna period som hemmalaget skapade halvlekens klart bästa målchans. Ett skott från distans tog klockrent i Amr Kaddouras bortre stolpe och ut.

Det mållösa resultatet stod sig halvleken ut i det fina vårvädret.

Andra halvlek

BoIS fick dessvärre en mardrömsstart på akt två. Öster kopplade omgående ett grepp och efter bara 40 sekunder skulle man få hål på Skåne-laget.  

Hemmalagets frejdige Carl Johansson bröt sig loss från sin vänsterkantsposition och assisterade en fristående Marc Rochester Sörensen, som utan bekymmer kunde ge sitt Öster ledningen.

Sämsta tänkbara start på andra halvlek och ledningsmålet gav Öster ytterligare luft under vingarna. Randigt kom inte alls upp i standard därefter och hade förtvivlat svårt att spela sig ur hemmalagets höga press.

Kort efter ledningsmålet hade Växjö-laget också en gyllene möjlighet att spä på sin ledning efter att ha vunnit boll en bit in på Landskronas planhalva. Avslutet gick dock en bra bit över Kaddouras målställning.

Med 20 minuter kvar att spela inträffade en stor förändring av matchbilden. BoIS gjorde ett gäng byten som fick omedelbar effekt och Öster började ruva på sin ledning genom att lägga sig på försvarssida.

Det var också nu som gästerna lyckades komma till farligheter. Först var Alexander Tkacz nära att utjämna resultatet. Den företagsamme Kevin Jensen slank igenom på liten yta, med hjälp av en mycket läcker tunnel, och hittade sedan ut till den framrusande vänsterbacken. Tkacz avlossade bössan och tvingade målvakten i Öster att sträcka ut varje liten centimeter för att lyckas tippa ut bollen till en resultatlös hörna.

BoIS började känna vittring och i ren desperation lyckades laget trycka ner sin motståndare på egen planhalva. Det såg dock ut som att försöken skulle vara fruktlösa och att första förlusten därmed var ett tråkigt faktum.

Landskrona BoIS anno 2021 är dock ett lag med stark moral, det borde vi ha lärt oss vid det här laget, och så länge möjligheten existerar kan man aldrig räknas bort.

Samtidigt som matchklockan tickade in på övertid galopperade inhoppande Dennis Olofsson fram längs högerkanten. Han hittade till Kevin Jensen, som var ett ständigt hot under matchen. Kevin tog ner bollen och skulle precis gå på avslut då han hakades upp av en Öster-spelare. Istället för att falla, och få med sig en solklar straff, valde Kevin att stanna upp och istället servera Melker Heier med en snett inåt bakåt-passning.

Mittfältaren, positionerad en bit utanför straffområdet, tog emot framspelningen och avlossade sedan distinkt med en sträckt vrist. Bollen gick mellan två Öster-ben och vidare in i trakterna kring den bortre stolpen, otagbart för målvakten.  

Vilda glädjescener utspelades och BoIS kunde därmed knipa en poäng i säsongens första bortamatch.

1-1

Därmed står Landskrona BoIS på fyra poäng efter två spelade matcher. En stark start som bådar gott inför framtiden. Laget har visat att varje match är förenat med möjligheter och att detta är en serie med uteslutande jämna matcher.

Vi gratulerar Melker Heier som fick göra mål i sin debut. Vi gläds också åt att Kevin Jensen fortsätter producera poäng.

Härnäst väntar Superettans tredje omgång och den spelas hemma på Landskrona IP på söndag. Vi gästas då av Akropolis IF. Mer om den matchen senare i veckan.

Foto
  • Bildbyrån