På lördag återvänder BoIS till Landskrona IP för match i Superettan. Den femte omgången ska avgöras och för motståndet svarar AFC Eskilstuna.

Avspark 13:00.

AFC Eskilstuna är en kontroverskantad förening med en ung men händelserik historia. Klubben grundades 2007, då som Athletic FC, och genom att ta över Väsby United gav laget sig själv en plats i division 1. Ett övertagande som i många supportrars ögon stred mot föreningsdemokratin.

Med den ryske affärsmannen Alexander Ryssholm som katalysator har laget fortsatt att fatta omtalade beslut. Det största, mest uppseendeväckande kom 2017 då klubben flyttade från Väsby/Solna till Eskilstuna. Laget bytte då namn till AFC Eskilstuna.

Om AFC präglats av kontroverser utanför plan har det gått betydligt bättre innanför de kritade linjerna. Under 2017 och 2019 spelade laget i Allsvenskan och klubben har verkligen etablerat sig på den svenska elitfotbollskartan.

AFC:s största profil är han som sitter på tränarbänken. Özcan Melkemichel är en välkänd tränarkaraktär och de senaste två åren har han haft huvudansvaret för Eskilstuna-laget. Detta är dessutom hans andra sejour i klubben.

Laget slutade nia under 2020 och har fått en klart godkänd inledning på årets upplaga. Efter fyra matcher befinner sig AFC på åttonde plats med fem inspelade poäng. En seger, två kryss och en förlust. Säsongens första kapitulation inträffade i den senaste matchen, borta mot HIF. Låt oss hoppas att den skånska myllan fortsätter att sätta käppar i AFC-hjulet.

Det var också på Olympia som AFC släppte in sitt första mål för säsongen. Framåt har det producerats tre mål så det har varit rätt målsnålt i de inledande AFC-matcherna.   

Spelaromsättning i laget inför 2021 har varit omfattande. Både på minus- och pluskontot hittar vi ett gäng namn. Bland nyförvärven måste Robin Tihi, inlånad från AIK, nämnas tillsammans med målspottaren Ashely Coffey som hämtats från IFK Haninge. I ettan öste engelsmannen in 28 mål på 29 matcher och har därmed ett väldokumenterat sinne för mål. I AFC väntar han fortfarande på premiärbaljan, låt oss hoppas att det dröjer ytterligare någon omgång innan han återfinner nätrasslet.

För Landskrona BoIS del ser läget fortsatt stabilt ut. Tre raka 1-1-matcher indikerar att laget uppträder stabilt men visst hoppas vi att randigt kan knipa säsongens andra seger till helgen.

Mycket talar för att det kommer bli en ny jämn batalj, likt majoriteten av matcherna i Superettan, och det gäller att ha marginalerna med sig. Samtidigt är det ett styrkebesked för Landskrona BoIS att laget är väldigt svårslagna.

Sumar Almadjed, som valdes till april månads främste BoIS-spelare, har samlat på sig tre varningar och är därmed avstängd på lördag. Även Erik Pärsson och Nicklas Nielsen är fortsatt indisponibla. Övriga är uttagningsbara.

Billy Magnusson tar artikeln vidare

Vi har haft en ny bra träningsvecka som präglats av U21-matchen i måndags följt av intensiva/taktiska träningar. I går genomförde vi en matchförberedande träning och idag gör vi ett kortare pass med fokus på speed.

Om AFC Eskilstuna

Vi har bra koll på lördagens motstånd. AFC har inlett bra och försvarsmässigt har laget utmärkt sig ordentligt. Obesegrade innan senaste matchen och man imponerade inte minst mot Akropolis i omgång tre. Där bevisade AFC att laget besitter gott om offensiva kvaliteter också. Det är ett etablerat lag på den här nivån så det vill till att vi chippar in en ny stark kollektiv insats.

Om att tränga igenom AFC:s gedigna försvar

Vi hade en väldigt väl genomförd taktiskt träning igår (torsdag) och förhoppningsvis kan vi lyfta med det vi tränare på in i matchen. Vi har scoutat AFC väl och har en rad alternativ som förhoppningsvis ger effekt på lördag. Små justeringar som vi behåller för oss själva. Sedan har vi stor respekt för motståndet som är bra, det finns en anledning till att de har släppt in så få mål. Vi kommer göra små justeringar som vi behåller för oss själva.

BoIS är seriens mest effektiva lag, vad händer den dagen vi börjar skapa mer chanser?

Det är positivt att vi är effektiva i avsluten. Siffrorna i övrigt ger jag inte överdrivet mycket för. Senast hade vi utmaningar med det etablerade offensiva spelet men var samtidigt nära att rinna igenom ett gäng gånger genom snabba omställningar. Små tillfälligheter som innebar att vi inte kom till avslut.

I matchen mot Akropolis var vi mer kontrollerade och lyckades bygga vårt anfallsspel på deras planhalva. Små detaljer som gör att vi inte kommer till riktigt farliga möjligheter men när jag ser till helheten så är vi hela tiden nära.

Egna minnen från AFC?

Jag har aldrig mött dem med Landskrona BoIS faktiskt så detta blir första gången för min del. Alltid kul med nya lag. Vi ser fram emot ännu en utmanande match i Superetttan.                   

Matchen startar 13:00 på lördag och sänds som brukligt på via Discovery+ plattformar.

Stötta Landskrona BoIS genom att köpa digitala biljetter. 25:- per digital biljett till 123 2200 152 och ha dessutom chans att vinna en Skånes Lag-poster.