Årets första nordvästskånska derby står för dörren och inom loppet av tre veckor ska Landskrona BoIS och Helsingborgs IF mötas två gånger. Dessutom ska en U21-match klämmas in.

Den första matchen lagen emellan spelas på Olympia i Helsingborg. Den spelas under tisdagskvällen, avsparkstid 19:00.

Att matchen är av stor signifikans behöver vi egentligen inte vidareutveckla. Två klassiska, anrika klubbar från stolta städer som önskar representera samma region. Klart att rivalitet uppstår. Gott så.

Första gången lagen möttes var för 106 år sedan, det har runnit en del vatten genom Öresund sedan dess. Otaliga är mötena mellan BoIS och HIF och visst finns där några riktiga klassiker som alla randiga supportrar minns med särdeles värme.

Säsongen 2002 exempelvis. Dubbla segrar och fantastiska matcher som slutade 6-2 och 3-2 till Landskrona BoIS. Även matcherna från tidigt 90-tal var av rafflande karaktär. Inte minst från 1994 då BoIS var tillbaka i Allsvenskan. Den första matchen, på Landskrona IP, slutade mållös men i bortaderbyt gick BoIS segrande. Håkan Söderstjerna avgjorde i slutskedet med matchens enda mål.

Senast lagen tillhörde samma serie var säsongen 2018. Även då var det Superettan som gällde. Därefter har BoIS haft en tyngre period, som bekant, medan HIF tillhört Allsvenskan för att sedan, inför denna säsong, återigen degraderas till landets näst högsta serie.

Helsingborg innehar tabellens femteplats inför omgången. Sju segrar, tre kryss och fyra förluster. En placering som laget, vars ambitioner är att återvända till Allsvenskan, inte är tillfreds med.

Jörgen Lennartssons mannar vann senast på bortaplan mot Vasalund. 1-0 efter mål av senaste nyförvärvet, finländaren Rasmus Karjalainen. Den trepoängaren innebär att laget är fyra poäng efter andraplacerade Landskrona BoIS inför tisdagens batalj.

I HIF-land har det mesta kretsat kring Andreas Granqvist. Den forne landslagsbacken deltog i EM, om än från läktarhåll, och för några veckor sedan fattades beslutet att hänga upp skorna på spiken för gott. Numera är det i sportchefsrollen som Granqvist tjänstgör i klubben.

På plan handlar det nästan uteslutande om Anthony van den Hurk. Anfallaren, som representerar öriket Curacao, leder lagets offensiva spel och inför matchen står han på nio gjorda mål. Ofta har han framspelats av ett annat nyförvärv, stockholmaren Wilhelm Loeper. Vi sju tillfällen har hans passningar hittat till rätt adress.

Det är ovan nämnda herrar som skapar det mesta i anfallsväg och kan BoIS-försvaret få stopp på dessa krafter har laget get sig själva fina förutsättningar.

På frånvarolistan återfinns ordinarie mittbacken Ravy Tsouka. Han är avstängd efter tre varningar. I hans frånvaro talar mycket för att Casper Widell ges chansen från start. Det skulle i så fall innebära att HIF ställer upp med ett mittbackslås bestående av två Landskroniter. Charlie Weberg är den andre.

I Landskrona BoIS ser skadeläget bättre ut på länge. Endast Linus R Olsson är helt avskriven. Melker Heier är tillbaka efter småbekymmer med ljumskarna och även Erik Pärsson har fått tillräckligt med träningar i benen för att nu kunna konkurrera på allvar.

Förlusten senast har körts i badkaret och kvar från den matchen finns bara lärdomar och en rejäl dos revanschlusta. Dessutom har laget haft ett längre uppehåll så det är fräscha fötter som reser den dryga milen till Helsingborg under eftermiddagen

Billy Magnusson tar artikeln i mål.

Om uppladdningen inför derbyt

Vi hade en U21-match i torsdags med träning för övriga. Därefter vanlig träning fredag, vila i lördags och igår träning kombinerat med videogenomgång. Vi följer upp gårdagens pass med lättare träning ikväll, kort repetition av vissa klipp då vi ämnar tränar på vissa saker som vi önskar se på Olympia.

Om motståndet

HIF är en av storfavoriterna i Superettan, det är inget att hymla om, och de har en uttalad ambition att göra sejouren i Superettan ettårig. Många individuellt skickliga spelare så det blir en tuff match på deras hemmaplan. En härlig utmaning.

Vi kommer från olika världar. Vi är nykomlingar, bygger vidare på vår lokala satsning och för våra spelare är detta en av deras största matcher hittills. HIF kommer uppifrån och har en spelartrupp med större erfarenhet från den här typen av sammanhang.

Vi är belåtna med var vi befinner oss och går in i matchen med stor hunger.  

Om betydelsen av matchen

I min värld är det möjligheten att ta tre poäng och därmed närma oss vårt mål, att spela svensk elitfotboll 2022. Sen är det en av klubbens största rivaler, av naturliga anledningar, men hela den biten lägger vi från tränarhåll ingen energi på utan vi fokuserar på det vi kan påverka.

Egna minnen från matcher mot HIF

Jag har aldrig mött HIF på seniornivå men i egenskap av Landskronit har jag många minnen från läktarplats. Man minns ju bara segrarna givetvis och 3-2-segern på Olympia var lite extra rolig att se på plats. Dramatisk match med sent BoIS-avgörande som följdes upp av en kul randig kväll därefter.

Stötta Landskrona BoIS genom att införskaffa digitala biljetter. Swisha 25:- per digital biljett till 123 2200 152 så är ni med i utlottningen av två flaggor, boken en randig historia och två Skånes Lag-posters. Finfina priser med andra ord samtidigt som du stöttar oss i vår kampanj #helalandskrona.

Matchen sänds på Discovery+ för den som inte är på plats.