Försäsongströjan är äntligen här och den är en enda stor hyllning till Landskrona IP, som fyller 100 år 2024. Över hela tröjan syns små ikoner som symboliserar ögonblick, händelser och berättelser som utspelats på IP under historiens lopp. Tröjan har premiär nu på lördag när vi gästas av Mjällby AIF på Landskrona IPs konstgräs 15.00.

Att Landskrona IP fyller 100 år i år kommer att uppmärksammas under året med crescendo den 1 juni, i samband med himmaderbyt mot Trelleborgs FF. Avsparkstid 19:00 och då dukar vi upp till stor fest. Du hittar allt på vår jubileumssida.

Hur gick tankarna?
– Eftersom den randiga tröjan från Nike inte blir uppdaterad inför 2024 ville vi presentera en speciell tröja för herrarnas träningsmatcher som blir startskottet inför jubileumsåret vi har framför oss. Idén har varit att skapa ett enkelt och modernt matchställ som synliggör, inte bara IP, utan flertalet utvalda ögonblick som skapats här. Tröjan handlar inte om tröjan, den handlar om alla symboler som symboliserar vår älskade himmaplan. Med förhoppning om att fler ska få upp ögonen för vår fantastiska historia.

Här nedan hittar du förklaringen till alla motiv.

1924-07-24

Datumet då Landskrona IP invigdes. BoIS mötte då danska Boldklubben 1903 som vann premiärmatchen med 3-2. 100 år senare lever randigt vidare medan B1903, för dryga 30 år sedan, fusionerades med Kjöbenhavns Boldklub och bildade FC Köpenhamn. Länge leve medlemsdemokratin.

Den lilla kungen

Kronprins Gustav VI Adolf, sedermera kung av Sverige och hertig av Skåne, invigde Landskrona IP den 20 juli 2014.

Den stora kungen

Symbolen talar för sig och är en hyllning till Sonny Johansson. Lokomotivet som personifierade Landskrona BoIS under 70-talet, klubbens mest framgångsrika decennium hittills.

18.535

Publikrekordet på Landskrona IP noterades under kvalmatchen mot Degerfors IF den 18 oktober 1959. Degen vann med 3-2 och säkrade därmed en allsvensk plats. I årets upplaga av Superettan återfinns däremot båda lagen.

Pokalen

Landskrona BoIS största titel bärgades på Landskrona IP året 1972. I cupfinalen mot IFK Norrköping vann randigt, efter förlängning, och stod därmed som segrare i Svenska Cupen. Detta var ett returmöte då den första, uppe i IFK Norrköping, slutade 0-0 och det känns lika givet som underbart att vi fick fira tillsammans med vår randiga publik.

Gräset

En hyllning till naturgräset som är det givna underlaget på Landskrona IP. Vi är stolta över vårt underlag rätt och slätt.

Färöarna

Utöver Ven och Gråen är detta Landskronas favorit-ö (vi vet att landet utgörs av fler än en ö) och vi är övertygade om att Landskrona också är färöingarnas favoritstad utanför landets gränser. Den 12 september 1990 vann det färöiska A-landslaget i fotboll sin första EM-kvalmatch någonsin. Torkil Nielsen som gjorde matchens enda mål när Färöarna besegrande Österrike och denna historiska händelse utspelades på Landskrona IP. Färöarna spelade samtliga EM-kvalmatcher inför EM 1992 på Landskrona IP.

Det finns faktiskt en sportbar på Färöarna som heter Landskrona Sports Bar. Där serveras också ölet Landskrona.

Fässbergs IF

Numera en klubb som för en relativt anonym tillvaro i division 4 men 1924 var de lila eleganterna från Mölndal betydligt hetare. Inför den allsvenska premiärsäsongen var man nämligen Svenska Mästare och laget hade också kvalificerat sig för en allsvensk plats, en placering före BoIS. Randigt förfogade däremot över en bättre idrottsplats, nya mäktiga Landskrona IP, och eftersom förbundet hellre såg BoIS i Allsvenskan infördes ett krav på tillfällig avgift om 4000:- för alla deltagande lag i Allsvensk. Fässberg fick inte ihop summan, det fick BoIS, som därmed blev en av de tolv första klubbarna i Allsvenskan.

1.65

Entrépengen till den första matchen på Landskrona IP låg på denna till synes gentila summa. Räknar man om avgiften till dagens penningvärde landar vi på cirka 60 kronor.

Klockan

Många BoIS:are har en särskild relation till det klassiska matchuret som länge var en trogen garant för rätt information. Snygg var den också.

19,39,84

För många BoIS:are är premiärmatchen 2002 en av de mest minnesvärda upplevelserna på IP. I den allsvenska comebacken besegrades ärkerivalen, tillika allsvenska guldfavoriten, Helsingborgs IF med hela 6-2 inför 11.613 på Landskrona IP. Allra roligast hade Danijel Milovanovic som gjorde tre av BoIS-målen och de gjordes i matchminut 19, 39 och 84. Prestationer som gör dig till en randig legendar.

30,30,31

Ett inte lika härligt hattrick, i alla fall för BoIS del, har också utspelats på Landskrona IP. Magnus Arvidsson blev nämligen tremålsskytt inom loppet av 90(!!!) sekunder. 1992 vann IFK Hässleholm på IP och Arvidsson, som senare fick en gedigen karriär, gjorde alltså tre mål på en minut och 28 sekunder. Världsrekord? Rekord inom svensk fotboll är det i alla fall. Hatten av för den prestationen. Hattrickhatten alltså. Kuriosa är att Billy Magnusson satt på bänken och såg uppvisningen.

Engelska Läktaren

En hommage till Engelska Läktaren, vår ståplatssektion som är lungan och hjärtat på Landskrona IP. Denna gungande sektion, som samlar de mest hängivna supportrarna, var tidiga med att smycka ut sig i BoIS svartvitrandiga färger. Detta enligt engelsk förebild.

Flaggan

En hyllning till alla randiga supportrar som fyllt IP i 100 år. Landskrona är en fotbollsstad ut i fingerspetsarna och få lag, om ens något, har så stark lokal förankring som Landskrona BoIS. BoIS är Landskrona och Landskrona är BoIS.

Strålkastaren

Strålkastarna som reser sig i varje hörn av Landskrona IP är en naturlig del av stadens silhuett. Dessa pampiga pelare syns från havet, tågspåren och motorvägen. Framför allt har de skänkt ljus till planen och vakat över våra randiga spelare i 100 år. Ikoniska.

1979-2022

Efter att Landskrona BoIS sjösatte damlaget inför säsongen 2021 är klubben återigen komplett. Vid två tillfällen har Landskrona BoIS vunnit en serie på damsidan. 1979 och 2022. Vi hoppas på betydligt fler anledningar att fira i framtiden. Framåt töser!

Koordinater

Siffror som hjälper oss att förstå vilka koordinater världens vackraste idrottsplats förfogar över.

Ränderna

Landskrona BoIS signum. Ränderna går aldrig ur!